Du tar väl hand om dina öron?
1 av 2: Du tar väl hand om dina öron? Foto: iStock
Bomullstops i öronkanalen är exempelvis ett big no-no.
2 av 2: Bomullstops i öronkanalen är exempelvis ett big no-no. Foto: iStock

5 öronmisstag du ska sluta med omedelbart

Dina öron är inte bara en märklig utväxt.

Förutom det uppenbara - hörseln - så är en viktig kugge i vår balans. Men alla tar inte så väl hand om sina öron som de borde.

Här är 5 saker du borde sluta med omedelbart, inspirerat av Prevention.

1. Öronljus

De så kallade "öronljusen" säljs fortfarande över stora delar av världen, inklusive Sverige. De påstås avlägsna vax och gifter genom att stoppa ett ihålig, brinnande ljus, i en persons öra. Öronljus anses vara kvacksalveri utan vetenskapligt belägg.

Detta till trots att de anses vara kvacksalveri. Det finns inga bevis för att de gör någon nytta och kan dessutom skada dina öron.

LÄS OCKSÅ: 4 saker som händer med kroppen om du duschar för ofta 

2. Hög musik i hörlurarna

Ett stort antal människor lyssnar på alldeles för hög musik i sina lurar. Och många lider av någon form av hörselnedsättning på grund av höga ljud, ibland utan att veta om det. Flera studier har visat att musik via hörlurar kan vara en bakomliggande orsak. Framför allt handlar det om så kallade in ear-lurar. Så håll volymen nere.

3. Tops

Det har sagts förut men tål att sägas igen: Bomullstops är något du bör vara försiktig med. Öronvax är en naturlig och viktig substans som skyddar dina öron på flera olika sätt. Det går alldeles utmärkt att rengöra utsidan av öronen med tops, men när du petar in i kanalen riskera du att trycka vaxet längre in i örat. Detta kan orsaka proppar, infektion och en sprucken trumhinna. 

LÄS MER: Rena öron? Därför ska du aldrig använda tops 

4. Sluta gräv i öronen

Detsamma gäller alla typer av främmande objekt. Varken fingrar eller tillbehör (som pennor) hör hemma i dina öron. Dina naglar kan orsaka små sår i öronen vilket kan leda till infektion. Precis som med tops finns även risken att du trycker vaxet längre in i örat.

5. Piercing på hemmaplan

Många upplever säkerligen ett nostalgiskt skimmer när de hör termen "hemmapiercing". Som när mamma piercade dina öron när du var en liten knodd. Men det finns risker.

– Jag ser ofta infektioner som följd av detta, säger öronprofessorn Brett Comer till Prevention.

Så nästa gång du funderar på att pierca dig på fyllan - låt bli! Låt ett proffs sköta den biten.

Aktuellt just nu