Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Presenteras av Happy Green – ekologiskt på nätet

5 nyttiga anledningar att äta mer granatäpple

Granatäpplen sägs ha en rad positiva egenskaper som är nyttiga för hälsan.

Granatäpplen sägs ha en rad positiva egenskaper som är nyttiga för hälsan.

1/2

Foto: Adobe Stock

Granatäpplen sägs ha en rad positiva egenskaper som är nyttiga för hälsan.

Granatäpplen sägs ha en rad positiva egenskaper som är nyttiga för hälsan.

2/2

Foto: Shutterstock

Granatäpplet kallas superfood av en anledning.

Frukten är fullspäckad av nyttigheter och sägs dessutom motverka en rad sjukdomar.

Här hittar du fem anledningar till varför du bör äta det oftare.

PLUS: 4 smarriga recept.

1. Antioxidanter, antioxidanter, antioxidanter

Granatäpple är en av de frukter som innehåller absolut mest antioxidanter, däribland ellaginsyra som har sjukdomsbekämpande egenskaper. Enligt BBC är frukten även en grym källa till fibrer, vitamin A, C och B samt mineraler som kalcium, järn och kalium.

LÄS OCKSÅ: Superjuicen för dig med högt blodtryck 

2. Det gör dig starkare

Precis som med rödbetsjuice finns det studier som visar att granatäpplen kan ha positiva prestationshöjande effekter - exempelvis när det kommer till vår aerobiska- och uthållighetsförmåga.

3. Antiinflammatoriskt

Kronisk inflammation kan ligga bakom många dödliga sjukdomar - exempelvis cancer, hjärtsjukdom, diabetes och alzheimer. Enligt sajten Healthline har granatäpple antiinflammatoriska egenskaper som kan vara mycket gynnsamma för kroppen. Mer forskning krävs på området men resultaten hittills sägs vara lovande.

4. Bra för hjärtat

En studie från 2013 visar att 150 milliliter granatäpplejuice om dagen kan vara behjälpligt för att sänka blodtrycket. En annan studie från 2005 visar att samma juice kan förbättra blodflödet till hjärtat hos patienter med hjärtsjukdom. Enligt brittiska National Health Service (NHS) är forskningen väl genomförd men säger också att det krävs ytterligare analyser för att leda i bevis.

5. Bättre minne

Granatäpple och juice på frukten har i flera olika studier pekats ut som en möjlig booster för vår kognitiva förmåga och vårt minne. Ett ämne i frukten, punicalagin, sägs dessutom kunna sakta ner utvecklingen av sjukdomar som alzheimer och Parkinsons sjukdom.

LÄS OCKSÅ: Ät fibrer och lev längre! Lista på fiberrik mat som fixar magen 

ANNONS: Ekologisk granatäpplejuice på bag-in-box – just nu 22% rabatt hos Happy Green (EXTERN LÄNK)

Fyra smarriga recept på granatäpple

Yoghurt med granatäpple och nötter 

Tonic med granatäpple & tranbär 

Chiasmoothie med blåbär och granatäpple 

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT

PERSISK BOWL MED LAMMGRYTA OCH GRANATÄPPLE 

Ingredienser 4 port

Lammgryta

500 g lammbog eller lammstek

raps- eller olivolja till stekning

salt

svartpeppar

1 gul lök

4 tomater

2 vitlöksklyftor, finhackade

2 dl tomatsås

1 dl vatten

1 msk rödvinsvinäger

Myntayoghurt

2 dl grekisk yoghurt

2 msk hackad mynta

1-2 vitlöksklyftor, finhackade

Persisk bowl

8 dl kokt couscous

2 avokado

2 nektariner eller persikor

1 granatäpple, kärnorna

1 dl mandel

Till garnering

rödbetsgroddar

mynta, hackad

Så här gör du:

1. Lammgryta: Skär köttet i 3x3 centimeter stora bitar och stek det i oljan, salta och peppra. Lägg bitarna i en gryta eller i en kastrull.

2. Skala och strimla löken och fräs den i lite olja. Skär tomaterna i små bitar och lägg ner i kastrullen tillsammans med vitlöken.

3. Häll på tomatsås, vatten och vinäger.

4. Koka upp och sjud under lock i cirka 50-60 minuter. Späd eventuellt med lite mer vatten. Smaka av med salt och peppar.

5. Myntayoghurt: Blanda ihop alla ingredienser.

6. Servering: Koka couscousen enligt förpackningen och lägg upp i portionsskålar. Skala och skär avokadon i skivor, skär nektarinerna eller persikorna i klyftor och lägg i skålarna. Lägg upp lammgrytan i skålarna och toppa med granatäpple och mandel. Garnera med rödbetsgroddar och mynta. Servera med myntayoghurten.