Allas menscyklar ser olika ut, men det finns några symtom du inte ska acceptera.
Blöder du igenom en tampong på mindre än en timme? Då är det dags att gå till läkaren.
1 AV 2
Allas menscyklar ser olika ut, men det finns några symtom du inte ska acceptera.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Blöder du igenom en tampong på mindre än en timme? Då är det dags att gå till läkaren.
Foto: Shutterstock

5 menssymtom du INTE ska behöva utstå

Blöder du rikligt? Hoppar mensen över en månad?

När det kommer till mens är vi olika.

Men det finns en del grejer med blödningen som inte är normalt.

Här är fem mensplågor som kan vara värda att kolla upp hos en doktor.

Cornelia Thomasson

Ingen kropp är den andra lik och olika sorters preventivmedel kan ibland sätta menscykeln ur spel. Många gånger är det ingen fara, men det finns en del menssymtom du helt enkelt inte ska behöva stå ut med. De kan till och med vara ett tecken på att du är allvarligt sjuk.

Inspirerade av Women's Health listar vi vilka mensplågor du ska vara uppmärksam på.

LÄS OCKSÅ: 7 myter om mens: Det här är sant och falskt 

1. Det kommer stora blodklumpar

De flesta med mens har någon gång varit med om att blodet som kommer ut kan innehålla små geléaktiga klumpar. Klumparna består av gammalt blod som hunnit levra sig innan det forslats ut. 

Om du upplever att du återkommande råkar ut för stora klumpar av blod i din menstruation kan det vara en följd av att du har riklig mens, något som i sig kan vara jobbigt. Men det kan också vara ett tecken på myom, muskelknutor på livmodern.

LÄS MER: Lider du av svår PMS? Det här kan du göra åt besvären

2. Du blöder igenom bindor och tamponger på kort tid

Visst blöder vi olika mycket, men det finns gränser. Om du blöder igenom tampongen eller bindan på under en timme har du inte bara riklig mens – något är fel. Extremt rikliga blödningar kan vara symtom på exempelvis myom, polyper på livmodern eller endometrios.

LÄS MER: Myom: 6 tecken på att du blöder mer än normalt

3. Du har mens i över en vecka

Liksom blödningar kan vara olika rikliga kan mensen vara olika långdragen. Att mensen plötsligt håller i sig längre kan bero på många olika orsaker, en del har en cykel som påverkas av stress. Men orsaken kan också vara polyper på livmodern eller PCOS, polycystiskt ovarialsyndrom.

4. Din menscykel är kortare än 20 dagar

Man brukar säga att en menscykel brukar vara mellan 24 och 34 dagar lång. Om din cykel är kortare än 20 dagar, eller om din mens plötsligt blir oregelbunden kan det, liksom utdragen mens, betyda att du lider av PCOS eller har fått polyper. Det kan också vara tecken på att du drabbats av sköldkörtelrubbning eller problem med ägglossningen.

5. Utebliven mens

Graviditet och amning är vanligt orsaker till att man inte får sin mens. Om menstruationen uteblir utan någon av de här anledningarna kan det så klart bero på en stressig livssituation. Men om mensen uteblir titt som tätt kan det betyda att du har en hormonell obalans som borde ses över.