På dejt ikväll? Här är matvarorna att undvika - om du vill lukta så gott som möjligt.
1 AV 2
På dejt ikväll? Här är matvarorna att undvika - om du vill lukta så gott som möjligt.
Foto: Getty images
2 AV 2
Foto: Getty images

5 matvaror som kan få din kropp att lukta illa

Nyduschad, deo under armarna och borstade tänder. 

Du tror du är safe inför dejten eller festen? 

TYVÄRR, om du vill du vara säker på att lukta gott så bör du dessutom ha ätit rätt de senaste dygnen.

Här är maten du absolut ska undvika före en viktig sammankomst.

Nej, det räcker inte att se efter hygienen. Förutom tvagning och parfymering bör du dessutom tänka på vad du äter om du vill lukta gott. Med hjälp av Medical Daily listar vi fem livsmedel som du kan vara lite varsam med om du ska Tinderdejta eller är bjuden på fest. Och kom ihåg att regelbundet äta gröna grönsaker! I synnerhet klorofyllrika växter som spenat och vattenkrasse lär vara bra för att fräscha upp och neutralisera kroppslukt.  

1. Rött kött 

Foto: Shutterstock

Den hade du inte tänkt på va? Att fisklukt sätter sig som lim vet de flesta, men gris, nöt, lamm och vilt? Jodå, enligt en studie från 2006 har vegetarianer en betydligt mer angenäm och mindre intensiv kroppslukt än personer som regelbundet äter kött.   

LÄS OCKSÅ: Älskar du vitlök – men hatar andedräkten? 

2. Curry och spiskummin

Foto: COLOURBOX

Curry och spiskummin kan förvandla mediokra rätter till rena lyxmaten, just tack vare sina smaker och dofter. Men lukten sätter sig även i hudens porer och kan bli kvar i flera dagar. Så kanske bör du undvika att äta indiskt kvällen före en bröllopsmiddag? Dagen efter däremot: då är det fritt fram att frossa i palak paneer och chicken tikka masala.   

3. Sparris

Foto: KLARA DESSER

Säkert har du känt det någon gång när du kissat, utan att kunna spåra källan? Många av oss får nämligen en annorlunda, karakteristisk urindoft när vi ätit sparris. Det beror på den kemiska reaktion som uppstår när svavelhaltiga substanser från sparrisen bryts ner i magen. Som tur är försvinner lukten redan efter några timmar.   

LÄS OCKSÅ: 5 anledningar till att din kropp luktar illa 

4. Kaffe 

Foto: Getty images

Hmm, den här är du nog redan medveten om du är en sann javaentusiast. Det är bara att påminna sig om hur det smakar i munnen efter lite för många koppar… Kaffe är vätskedrivande och torkar ut munhålan, vilket gynnar bakterietillväxt. På köpet blir både smak och andedräkt mindre, eh, gemytlig.   

5. Alkohol 

Foto: Colourbox

Kanske har du hamnat bredvid någon på gymmet som svettats massor och stunkit sprit? Låt det bli en påminnelse. När alkoholen passerar genom kroppen läcker en del ut genom porerna och munnen, varför svetten och andedräkten kan lukta som fulvinet kvällen före. Något glas eller två sätter sig knappast på doften, men en blöt natt kan bli svår att mörka.

LÄS OCKSÅ: Så kan du få dina fisar att lukta mindre