<p>Många relationer går att rädda om man upptäcker problemen i tid.</p>
1 av 3: <p>Många relationer går att rädda om man upptäcker problemen i tid.</p> Foto: Shutterstock
<p>Det första du måste ta reda på är om du verkligen vill rädda relationen.</p>
2 av 3: <p>Det första du måste ta reda på är om du verkligen vill rädda relationen.</p> Foto: Thinkstock
<p>Psykologen och KBT-terapeuten Anna Bennich Karlstedt.</p>
3 av 3: <p>Psykologen och KBT-terapeuten Anna Bennich Karlstedt.</p> Foto: Per Norman

5 kriser i relationen – så hanterar du dem

Hur kan man rädda en krisande relation? Och när är det dags att bryta upp? Hälsoliv frågade psykologen och KBT-terapeuten Anna Bennich Karlstedt.

Vartannat äktenskap slutar med skilsmässa. För samboförhållanden är siffran ännu högre. Men många relationer går att rädda om man upptäcker problemen i tid och båda är beredda att göra något åt dem.

Till Anna Bennich Karlstedts mottagning i Stockholm kommer många personer med relationsproblem, antingen var för sig eller tillsammans.

– Om man levt tillsammans länge och har det övervägande dålig är man skyldig, om inte annat för sin egen skull, att aktivt försöka rädda sin relation, säger hon. Sedan kanske det inte går, men en separation blir lättare att acceptera om man gjort ett ärligt försök.

LÄS OCKSÅ: 9 skäl att skiljas – eller börja kämpa!

5 vanliga relationsproblem

Anna Bennich Karlstedt menar också att en separation långtifrån alltid behöver innebära slutet på förhållandet.

– Att separera kan i vissa fall vara den lösning som behövs för att man ska komma närmare varandra.

Tillsammans med Anna Bennich Karlstedt har Hälsoliv identifierat fem vanliga relationsproblem och hur man tyder tecknen på om det är värt att fortsätta kämpa eller om det är kört. Kanske något av exemplen stämmer in på dig och din partner?

LÄS OCKSÅ: 6 vanligaste grälen som förstör din relation

1. Otrohet? Båda måste vilja rädda relationen

Din partner känns allt mer frånvarande, såväl fysiskt som känslomässigt. Du anar, men vågar inte fråga. Till slut ställer du partnern mot väggen och efter en stunds förnekanden kryper det fram: han eller hon har träffat en annan.

Så kan du rädda relationen:

Otrohet behöver inte betyda slutet på ett förhållande. Men en förutsättning för att gå vidare är att otrohetsaffären är helt avslutad. Och att båda vill rädda relationen.

Om ingen motivation finns att för att aktivt jobba med relationen kommer man att misslyckas. Här har den som varit otrogen ett stort ansvar. Han eller hon måste vara beredd på att svara på frågor och kunna ta emot reaktioner från sin partner.

Den som blivit bedragen måste å sin sida vilja komma förbi sveket. Man måste naturligtvis få reagera under en tid, men inte hur länge som helst. Ett tips är att sätta ett bäst-före-datum.

Efter det ska man försöka att inte dra upp otrohetsaffären. Annars är det lätt hänt att den som blivit bedragen ältar sveket i flera år vid varje gräl.

Tips: Ta hjälp. Att bli bedragen är traumatiskt och ofta behöver båda parter verktyg att komma vidare.

Dags att gå:

Du vet nog innerst inne att det är dags att gå om din partner är notoriskt otrogen med en eller flera eller vägrar att avsluta den pågående otrohetsaffären.

Eller om du inte får tillbaka tilltron och kan förlåta.

TEST: Tror du din partner kan vara otrogen mot dig?

2. Ständiga gräl? Lyssna på den andre utan att avbryta

Ni tänkte ju bara diskutera barnens läggtider. Och så står ni här och skriker åt varandra igen. Elaka saker. Onödiga. Och nästan exakt desamma som förra gången ni rök ihop.

Du känner att du inte orkar befinna dig på slagfältet jämt och ständigt.

Så försöker ni rädda relationen:

Ingen människa mår bra av ständiga bråk. Om man under en längre tid bråkat på samma sätt, utan att lyckas få till en konstruktiv förändring behöver man sannolikt hjälp.

Här kan det vara lämpligt med en parterapeut som är duktig på kommunikation och konflikthantering så att ni kan bryta ert destruktiva mönster. Om ni hittar ett nytt sätt att kommunicera med varandra, där ni båda kan lära er lyssna bättre och bekräfta vad den andra säger, har ni goda förutsättningar att komma vidare.

När ni hamnar i en konflikt, försöka att lära er att lyssna på den andre utan att avbryta. Undvik i möjligaste mån att inta försvarsställning. Ställ frågor. Det visar att ni lyssnar på varandra. Dessutom vinner ni tid för att kunna hantera era känslor. Ni skaffar er också information för att bättre förstå innehållet i kritiken från den andra. Är kritiken befogad? Gör en handlingsplan tillsammans för hur ni ska ändra beteendet.

Är ni för arga för att prata? Ta en timeout.

Dags att gå:

Om grälen fortsätter trots att ni tagit hjälp och du märker att du far illa av dem finns ingen anledning att stanna kvar och kämpa.

Troligtvis är det inte ens värt att stanna för barnens skull. Barn mår sämre av ständiga, uppslitande gräl än av två föräldrar som inte grälar, och bor isär.

LÄS OCKSÅ: 9 knep för att rädda ditt förhållande

3. Ni har glidit ifrån varandra? Var inte rädd att ta första steget

Innan barnen kom hade ni så kul ihop och var så kära. Gick på konserter, träffade vänner, reste tillsammans. Men nu. Två arbetshästar som inte gör annat än jobbar och skjutsar ungar.

När barnen äntligen somnat sitter den ena av er framför tv:n och den andra vid datorn. När ni pratar med varandra gäller det enbart familjelogistik.

Sexlivet? Ja, handen på hjärtat minns du inte när ni var tillsammans senast. Och eftersom du ändå inte känner någon lust spelar det ingen större roll.

Så försöker ni rädda relationen:

Om det är en tröst är ni knappast ensamma. De flesta föräldrar, och även vuxna utan barn, hamnar förr eller senare i en liknande situation. Inte minst för att båda utvecklas åt olika håll.

Den som är snabb på att fixa saker hemma blir med tiden ännu snabbare och den lite långsammare får allt sämre självförtroende och slutar försöka. Här handlar det om att träna på att sträcka ut handen till varandra.

Var inte rädd att ta första steget i stället för att vänta på att initiativet ska komma från den andra. Kom ihåg att även små steg skapar förutsättningar för förändring. Genom att börja med att ändra vissa beteenden så kommer känslan i många fall att kunna återväckas.

Avsätt aktivt tid för varandra. Det kan vara att se en film ihop, ta en kopp kvällste eller en promenad. Smek den andra på kinden, säg att han eller hon är fin. Avsätt även tid för sex.

Avsätt ibland egen tid, för att göra saker på egen hand. Gör en gemensam behovsanalys och utgå ifrån den.

Dags att gå:

Tre kriterier kan vara tecken på att det är dags att gå när ni glidit ifrån varandra.

För det första: Ni har en dålig relation större delen av tiden.

För det andra: Detta har pågått under lång tid.

För det tredje: Ni har försökt att förändra er situation utan att det hjälpt.

LÄS OCKSÅ: 5 relationer du ska se upp för

4. Partnern en humörtyrann? Ta hjälp av ett proffs

Din partner har blivit en humörtyrann. Du duckar inför utbrotten, försöker förekomma dem genom att bete dig som du tror att din partner vill att du ska göra.

Du har ofta en orolig klump i magen eftersom du vet att ditt välbefinnande är beroende av din partners dagsform.

Så försöker ni rädda relationen:

Fundera först igenom om du vill rädda relationen. I så fall behöver din partner professionell hjälp att ändra sitt beteende.

Du behöver i din tur fundera över om det är värt att delta i det ganska långa och mödosamma arbetet, med de bakslag som en svår beteendeförändring alltid innebär.

Är det värt det? Ta upp frågan med honom eller henne och se vad du får för reaktion. I bästa fall har din partner inte varit medveten om hur illa du tagit vid dig och kanske, kanske går han eller hon med på att gå i terapi.

Dags att gå:

Om din partner inte respekterar dig, om din livskvalitet försämras av hans eller hennes uppförande finns det ingen anledning att stanna i relationen. Risken finns att du krymper tills du bara är en skugga av ditt egentliga jag.

Tyvärr ändrar en humörtyrann sällan beteende, trots att han eller hon innerst inne vill.

LÄS OCKSÅ: 13 varningsflaggor på att din relation inte mår bra

5. Fysisk misshandel? Gå vid första slaget

Din stora kärlek har börjat slå dig. Det började med en örfil och tusen ursäkter. Numera behövs knappt någonting för att slagen ska vina.

Din partner projicerar alla sina misslyckanden på dig och du har börjat hitta på bortförklaringar inför arbetskamraterna för att de inte ska fråga om alla blåmärken.

Så försöker ni rädda relationen:

Det finns ingen relation att rädda. Gå. Den som blir misshandlad tappar självkänslan väldigt snabbt, så ju längre du stannar, desto svårare att lämna.

Dags att gå:

Det är alltid dags att gå vid första slaget.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!