Allt du hör är inte nödvändigtvis sant…
Allt du hör är inte nödvändigtvis sant… Foto: Shutterstock

5 klassiska hälsomyter du ska sluta tro på

Visste du att vi bara använder 10 procent av vår hjärna? Eller att det är förenat med livsfara att bada strax efter att du ätit?

Men är det verkligen sant? Inspirerade av Readers Digest reder Hälsoliv ut fem vanliga hälsopåståenden.

1. Du ska inte bada efter att du ätit!

Foto: Shutterstock

Räck upp handen alla som hört en förälder säga att du absolut inte får hoppa i plurret efter en måltid. Du måste vänta minst 30 minuter annars riskerar du att drunkna! En av teorierna bakom detta påstående är att blodet förflyttas till matsmältningsapparaten efter en måltid, vilket gör att du tappar styrka i armar och ben.

Fakta: I verkligheten är det mycket väsen för ingenting. Enligt enligt läkaren Mark Messick får matsmältningen visserligen extra blod efter en måltid men absolut inte tillräckligt för att det ska påverka resten av kroppen på det sättet. Enligt honom skulle du i teorin kunna få en lätt kramp, men inte tillräckligt för att det ska vara farligt. Även det påståendet kan emellertid diskuteras.

I en artikel från Gefle Dagblad berättar Svenska Livräddningssällskapet att det snarare kan vara tvärtom. Att simma på tom mage kan leda till att musklerna inte får tillräckligt med energi för att jobba effektivt, vilket i sin tur kan leda till kramp.

2. Om magen ligger högt blir det en flicka!

Foto: Shutterstock

Det finns åtskilliga ledtrådar som påstås avslöja könet på ett kommande barn. Exempelvis hävdar vissa att en högt sittande bebismage är tecken på en flicka medan en lågt hängande kula tyder på en pojke.

Fakta: Hur din gravidmage sitter är ungefär lika avslöjade som att leta spådomar i kaffesump.

– Att en kvinnas mage hänger högt eller lågt baseras på barnets storlek och position och formen på kvinnans bäcken, säger läkaren Adina Holand Keller till Readers Digest.

LÄS OCKSÅ: 12 myter om att vara gravid som du måste sluta tro på nu 

3. Du blir förkyld om du går ut med blött hår!

Foto: Shutterstock

När det är kallt ute är det viktigt att klä sig varmt, annars blir du förkyld! Och att gå ut med fuktigt hår är rena rama dödssynden. Dessutom hörs det ju på namnet att det har med kyla att göra: förKYLNING.

Fakta: För att bli förkyld krävs ett förkylningsvirus, du blir alltså inte förkyld av enbart kyla. Enligt den svenska forskaren Emma Frans har detta till och med testats i laboratoriemiljö. Forskarna droppade då förkylningsvirus i näsan på försökspersoner som sedan utsattes för kyla. Efteråt drogs slutsatsen att kylan inte ökade risken för att insjukna.

– Däremot har studier visat att nedkylning kan försvaga vårt immunförsvar. Och det ökar vår risk för att infekteras av ett virus, säger Emma Frans till SVT.

Hon lägger emellertid till att det handlar om kraftig nedkylning, eller hypotermi. Knappast något du drabbas av genom att vänta på bussen i en för tunn jacka.

”Men vi blir ju mer förkylda på vintern!” invänder kanske du. Det har snarare att göra med att vi vistas mer inomhus och på så vis lättare kommer i kontakt med smittbärare.

LÄS OCKSÅ: Därför blir vissa förkylda ofta och andra aldrig 

4. Svälj absolut inte tuggummi!

Foto: Shutterstock

Visste du att om du sväljer ett tuggummi så stannar det kvar i kroppen i sju år! Inte? Det beror på att det inte är sant.

Fakta: Det stämmer visserligen att kroppen inte kan bryta ner alla delar av ett tuggummi, men det betyder inte att det ligger och chillar i magen i flera år. Enligt Readers digest kan det ta upp till en vecka för tuggummit att leta sig ut i avföringen men det är på inget sätt farligt.

Därmed inte sagt att du borde göra det till en vana. Att svälja stora mängder tuggummin regelbundet kan i teorin leda till någon form av förstoppning. Så du gör fortfarande bäst i att spotta ut tuggummit när du är färdigtuggad.

LÄS OCKSÅ: Det händer om du sväljer ett tuggummi 

LÄS OCKSÅ: Epidemiologen Emma Frans: ”Kunskap ger lugn i corona-krisen” (DAMERNAS VÄRLD)

5. Vi använder bara 10 procent av hjärnans kapacitet!

Foto: Shutterstock

Om du sett filmen ”Lucy” med Scarlett Johansson så vet du att vi människor bara använder 10 procent av vår hjärna. Tänk om vi kunnat använda ALLT?!

Fakta: I verkligheten är majoriteten av den mänskliga hjärnan konstant aktiv, till och med när vi sover. Exakt varifrån myten kommer är oklart, men det har ett starkt fäste främst i populärkultur. Föreställningen om att vi inte använder hela hjärnan verkar ha sitt ursprung i sent 1800-tal/tidigt 1900-tal.

LÄS OCKSÅ: Anders Hansen: Träna rätt för hjärnan – och minska stressen 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!