Foto: Mathieu Boivin

5 hälsoskäl - därför ska du äta bär varje dag

Hallon är bra för ditt immunförsvar, vinbär är utmärkt för att mota sötsuget och jordgubbar motverkar inflammationer. De olika antioxidanterna i bären kompletterar varann, så variera ofta vilka du äter.
Här är fem anledningar till att äta bär varje dag. Så fyll frysen med dem!

Hallon – trimmar immunförsvaret

Fördelarna: Innehåller massor av C-vitamin, kolsyra, järn, kalcium och kalium. Är avgiftande, fulla av fibrer, motverkar inflammationer och trimmar immunförsvaret.

Foto: Karolina Olson Haglund

Jordgubbar – motverkar inflammationer

Fördelarna: Superbär som gynnar kroppens försvar mot åldrande och hjärtkärlsjukdom. Cellstudier har visat att extrakt av jordgubbar har störst förmåga att hämma celltillväxt och motverka cancer; efter jordgubbar kom lingon, tranbär och hallon.

Motverkar inflammationer. Om man äter två portioner jordgubbar i veckan sågs en tendens till lägre inflammation i kroppen, enligt en studie med 26 000 kvinnor.

Foto: Karolina Olson Haglund

Blåbär – skyddar hjärncellerna

Fördelarna: Extremt täta på antioxidanter. Bidrar till smidigare hud och kärlväggar, samt skyddar hjärncellerna från för tidigt åldrande. Motverkar också inflammationer.

Foto: Leif Jacobsson

Björnbär – full av fibrer

Fördelarna: Innehåller – liksom hallon och jordgubbar – växtämnet ellaginsyra som minskar risken för cancer och ger huden skydd mot UV-strålning. Dessutom: En näve björnbär ger nästan dagsbehovet av fibrer!

Foto: Malte Danielsson

Vinbär – motverkar sötsug

Fördelarna: Det svarta bäret innehåller massor av A- och C-vitamin samt järn och kalium.
Det röda är fullt av pektin – fiber som håller magen i trim och blodsockret i balans.
Den syrliga smaken i vinbär motverkar sötsug.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!