Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Visste du att du kan sticka dig till bättre hälsa?Visste du att du kan sticka dig till bättre hälsa?Visste du att du kan sticka dig till bättre hälsa?
Visste du att du kan sticka dig till bättre hälsa? Foto: Shutterstock

5 hälsosamma skäl att börja sticka

Visste du att du kan sticka dig till en bättre hälsa?

Hobbyn har bevisad effekt på så väl blodtryck som psykiskt mående.

Hälsoliv har listat fem skäl till att plocka upp garn och sticknålar igen.

Älskar du att sticka? Grattis! Nyligen publicerades en granskning av tidigare sticknings-studier, på initiativ av brittiska organisationen Knit for Peace. Den bekräftar det som alla garnälskare redan vet: Hantverket är otroligt bra för hälsan.

1. Det minskar ångest

Flera studier visar att stickning och andra typer av hantverk är effektiva mot ångest. Om du känner ängsligheten och oron komma krypande, grabba tag i första bästa påbörjade halsduk. De rytmiska rörelserna och fokuset som du behöver för att utföra sysslan kan vara nog för att distrahera dig.

LÄS OCKSÅ: 6 olika typer av ångest - så hanterar du dem

2. ... och depression

Av samma anledning kan din stickning vara ett effektivt självhjälpsverktyg vid depression. I en studie, publicerad i The British Journal of Occupational Therapy och senare omskriven av CNN, som innefattade mer än 3 500 stickare kunde forskare se att hantverket fick kroppen att frigöra dopamin - det hormon som kallas för kroppens egna antidepressiva.

LÄS MER: Så stickar du dig till ett lugnare liv

3. Skyddar hjärnan mot åldrande

Att sticka är ett sätt att frisätta kroppens gladhormon dopamin.Att sticka är ett sätt att frisätta kroppens gladhormon dopamin.Att sticka är ett sätt att frisätta kroppens gladhormon dopamin.
Att sticka är ett sätt att frisätta kroppens gladhormon dopamin. Foto: Shutterstock

2012 undersökte forskare vid Mayo Clinic hur aktiviteter som att sticka, quilta och spela spel påverkade äldre personers kognitiva förmåga. Av 1 321 personer, varav cirka 200 hade en mildare kognitiv försämring. Forskarna kunde se att de som höll på med någon typ av hantverk, använde sig av datorer eller läste böcker löpte 30 - 50 procent mindre risk att drabbas av kognitiv försämring än de som inte uppehöll sig med sådana aktiviteter.

LÄS OCKSÅ: Läkare Anders Hansen: Så föryngrar du hjärnan med träning

4. Hjälper mot smärta

När Knit for Peace följde upp granskningen lät de 1 000 av sina egna medlemmar svara på frågor om sin hobby. En av tio upplevde att stickandet hjälpte dem att hantera kronisk smärta. Deltagarna upplevde att stickningen mjukade upp deras spända muskler och lindrade deras artrit, skriver Huffington Post. Att stickning är muskelavspännande har Hälsoliv skrivit om tidigare.

LÄS OCKSÅ: 12 sätt att sänka högt blodtryck

5. Sänker blodtrycket

2007 gjordes en studie vid Harvard Medical School. Forskarna kunde se att stickning fick kroppens naturliga avslappningsmekanismer att gå i gång. Hjärtslagen minskade med snitt på elva slag i minuten, när deltagarna stickade, vilket i sin tur sänkte blodtrycket.

Är stickning inte din typ av grej? Då kanske det är växter du ska ta dig an. Forskning visar nämligen att skötsel av plantor och blommor kan hjälpa dig att hantera stress, oro och ångest. Faktum är att all typ av hantverk tycks ha liknande hälsoeffekter.