Menskoppen har många fördelar jämfört med tamponger. Vad sägs till exempel om ett bättre sexliv?
1 av 2: Menskoppen har många fördelar jämfört med tamponger. Vad sägs till exempel om ett bättre sexliv? Foto: iStock
2 av 2 Foto: iStock

5 goda anledningar – att byta till menskopp

Orka smussla med bindor, oroa sig för tampongsjukan och hålla koll på antal timmar.

När man faktiskt kan använda ett skydd som ingen behöver ägna en tanke.

Dessutom kan den så kallade "menskoppen" hotta upp ditt sexliv – och skydda dig från allergier.

Här är fem anledningar till varför du borde testa.

Vi vet, det låter osexigt med en "tratt" av gummi som man för in i vaginan och måste tömma på blod. Men hur härligt är det med kliande bindor och luddiga tamponger då?

Nej, menskoppen är inte bara en hippiepryl för folk som äter veganskt och har som ambition att leva "nära naturen". Tvärtom så kan ALLA kvinnor ha nytta av den, eftersom dess fördelar är så många.

Till exempel slipper du tänka på att ha nära till en toalett, eftersom det kan gå många timmar mellan tömningar. Och ekonomiskt är det också, eftersom du slipper köpa nytt varje månad.

KÖP HÄR: Storsäljande menskopp - erbjudande från webbshopen Happy Green i samarbete med Hälsoliv

I en undersökning utförd av ett svenskt företag som tillverkar intimhygienprodukter svarade mer än en fjärdedel av 1 500 kvinnor att deras sexliv förbättrats sedan de började använda menskopp – och nästan hälften upplevde att de sov bättre.

Här är ytterligare några vinster med det nya mensskyddet:

LÄS OCKSÅ: 6 bra saker du borde veta om menskoppen

1. Smidigare

Medan bindor och tamponger behöver bytas var fjärde till var sjätte timme kan menskoppen sitta kvar i upp till tolv timmar, innan det är dags för tömning. Alltså slipper du ha med dig "ombytesskydd" till jobbet och smussla med etuier inför kolleger eller i omklädningsrummet. Många upplever att menskoppen, som saknar vingar och snören, känns mindre i vaginan, varför det är lättare att träna och röra sig obehindrat. Dessutom rapporterar en majoritet användare om mindre lukt.

2. Bättre sex

Nej, menskoppen i sig gör inte att du plötsligt får det magiskt i sängkammaren. Däremot kan flera kroppsliga konsekvenser påverka sexlivet till det bättre. Till exempel sugs inte underlivets naturliga fukt upp som vid bind- eller tamponganvändning, varför man inte blir uttorkad där nere. Dessutom sägs koppens närvaro i vaginan stärka och hålla i gång dess muskulatur.

KÖP HÄR: Storsäljande menskopp - erbjudande från webbshopen Happy Green i samarbete med Hälsoliv

3. Hälsosammare för kroppen

Nyligen uppmärksammades en internationell studie som visade att tamponger, bindor och hygienprodukter av bomull och/eller rayon kan innehålla cancerframkallande och andra skadliga ämnen. Då vaginan har stor kapacitet att ta upp främmande substanser, och dessutom saknar ett system för nedbrytning, skulle dessa i så fall gå rakt ut i blodet. Svenska Kemikalieinspektionen ska granska ärendet nästa år, men tills vidare rekommenderar många skeptiker att man använder just menskopp, eftersom den är tillverkad av medicinskt silikon och inte innehåller blekmedel. Risken för allergiska reaktioner är minimal.

LÄS OCKSÅ: 7 myter om mens: Det här är sant och falskt

4. Billigare

Priset för en menskopp ligger på 200-300 kronor och då håller den i uppåt tio år. Jämför det med bindor och tamponger, som kostar kvinnor från cirka 500 kronor per år.

5. Miljövänlig

Som sagt: en och samma kopp kan återanvändas i upp till tio år. Under sin livstid använder en kvinna i genomsnitt bara fyra menskoppar totalt, mot cirka 12 000 tamponger. Ur miljösynpunkt är valet alltså ganska självklart, eftersom de traditionella engångs-mensskydden bidrar till avfallsproblem. En investering för dig själv OCH jorden.

Menskopp - så funkar det

Menskopp kan köpas på apotek eller beställas på nätet.

Finns i två storlekar: en mindre för kvinnor med lätt till måttlig blödning – och en större för kvinnor med normal till riklig blödning, alternativt kvinnor som fött barn.

Varje gång före användning ska den steriliseras, genom att man kokar den i vatten 2-3 minuter.

Man sätter in och tar ut den själv med händerna, som ska vara rentvättade.

Töm koppen 2-4 gånger per dygn, eller när den är fylld.

Man behöver inte ta ut koppen när man går på toaletten - och den kan användas över natten (dock aldrig längre än 12 timmar i sträck).

Aktuellt just nu