Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Att vara högkänslig behöver inte bara vara negativt.Att vara högkänslig behöver inte bara vara negativt.Att vara högkänslig behöver inte bara vara negativt.
Att vara högkänslig behöver inte bara vara negativt. Foto: Shutterstock

5 fördelar med att vara en högkänslig person

HSP är ingen diagnos, utan ett karaktärsdrag som man föds med.

Att vara en "highly sensitive person" innebär i korta drag att man reagerar starkare på det som händer omkring en.

Men det behöver inte vara en belastning: många HSP-personer kan utnyttja sin känslighet för att få ut max av livet – och hjälpa andra.

Här listar vi fem fördelar med att vara högkänslig.

"HSP" har blivit ett trendord de senaste åren, parallellt med introvert/extrovert och ADHD. Men medan ADHD är en neuropsykiatrisk diagnos, som kräver utredning, är högkänslig, introvert och extrovert medfödda personlighetstyper, som både är svårare att definiera och medicinera för. Personer kan vara lite introverta och lite extroverta: båda motpoler kan rymmas inom det som förkortat kallas HSP. Man brukar säga att ungefär 20 procent av befolkningen är högkänsliga i någon form.

LÄS OCKSÅ: Testa dig - är du en högkänslig person? 

Att vara högkänslig innebär biologiskt förklarat att man föds med ett nervsystem som är känsligare än genomsnittet. Hjärnan fungerar inte riktigt på samma sätt och man reagerar starkare på sin emotionella och fysiska miljö. Man kan till exempel bli trött eller handlingsförlamad i rum med mycket folk och aktivitet, liksom man kan påverkas orimligt mycket när någon annan är ledsen eller glad. Man lägger märke till mer i sin omgivning och behöver bearbeta intryck djupare än andra.

I takt med att karaktärsdraget blir mer uppmärksammat har förståelsen för HSP ökat. Tidigare sågs det snarare som ett "handikapp" att inte kunna borsta av sig, att inte klara av stress. Nu betonas allt oftare högkänsliga personers positiva egenskaper, som kan vara till stor hjälp både privat och i organisationer.

Inspirerade av tidningen Må bra, här listar vi (något generaliserat) fem av dem:

1. De läser av stämningen

Personer som är högkänsliga märker snabbt om något inte står rätt till när de kliver in i ett rum: om någon dispyt ägt rum eller om någon inte mår bra. Av den anledningen vet de när det INTE är läge att skoja – eller när det tvärtom är det. HSP-personer är således smidiga i sociala sammanhang, de säger inget plumpt och trampar inte någon på tårna. De snappar ofta upp viktiga signaler som andra missar.

LÄS OCKSÅ: HSP-personer: Sju myter och sanningar 

2. De bryr sig om andra

Som en följd av förmågan att läsa av sin omgivning är HSP-personer ofta empatiska och omtänksamma. När de känner att någon annan mår dåligt blir de oroliga och vill gärna kolla att allt är okej. I enlighet med sin känsla för tajming gör de detta diskret, kanske tar kollegan/vännen avsides för att inte utsätta hen för andras blickar. Högkänsliga är ofta goda lyssnare.

3. De jobbar bra i grupp

Högkänsliga personer mår bäst när andra är harmoniska och nöjda, varför de månar om sina kolleger och vänner. På en arbetsplats är de en viktig kugge i hjulet, eftersom de ger feedback och gärna hjälper till. De har heller inga problem att ta ett kliv tillbaka för att lyfta någon annan. Av den anledningen uppstår sällan "tuppfäktning" med någon som är HSP.

LÄS OCKSÅ: 7 saker vi högkänsliga aldrig skulle göra

4. De har integritet

HSP-personer har ofta stor integritet och visar tydligt när de behöver vara för sig själva eller inte vill prata. De har inga problem att gå på bio eller luncha på egen hand och vill gärna vara hemma ett par kvällar i veckan. I gengäld har de stor respekt för andras egentid och frihet, till exempel sin partners. De lägger sig inte i kollegernas arbetstider eller rutiner.

5. De njuter av livet

Högkänsliga har ett rikt inre liv, de analyserar och KÄNNER mycket. Därför är de också mottagligare för kreativa yttringar: de blir lätt berörda av musik, konst och natur. HSP-personer kompromissar inte med det som ger dem njutning, de går gärna upp tidigt för att hinna uppleva morgonsolen. Och inte sällan inspirerar de andra med sin passion.

LÄS OCKSÅ: Izabella Scorupco: Det var befriande att få en diagnos