5 enkla sätt att göra din mat nyttigare

Att äta och leva nyttigt kan vara ett lite skrämmande och abstrakt begrepp för många. Vad är egentligen hälsosamt och måste jag gå på en ultrastrikt diet för att lyckas?

Sajten Time frågade fem dietister vilka små förändringar de skulle göra för att bli lite mer hälsosamma.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Foto: Shutterstock

1. Sluta dissa fett

Nej, allt fett är INTE dåligt fett. Rätt sorts fett i rätt mängd är faktiskt avgörande för om vi mår bra eller inte. Enligt Livsmedelsverket får vi ofta i oss för mycket mättat fett så satsa i stället på fleromättat fett och enkelomättat fett.

Enligt dietisten Stephanie Perruzza kan goda fetter reducera inflammation i kroppen och förbättra vår hjärthälsa.

Välj: Nötter, fröer, avokado, fisk och vegetabiliska oljor som olivolja.

Foto: Shutterstock

2. Ät mer grönt!

Enligt en rapport från Kostministeriet äter svenskar alldeles för lite frukt och grönt. Synd, då grönsaker är sprängfyllda med nyttigheter! Allt från antioxidanter till nödvändiga vitaminer och mineraler.

Enligt Livsmedelsverket bör en vuxen person äta omkring 500 gram frukt och grönt varje dag för att må bra. En av många fördelar med att äta grönare är att du behöver äta mindre av det som inte är lika nyttigt.

– Det är ofta lättare att fokusera vad vi kan addera snarare än vad vi måste ta bort, säger dietisten Mascha Davis till sajten Time.

Enligt en brittisk studie från 2017 minskar risken för en lång rad sjukdomar om vi äter hela 10 portioner á 80 gram om dagen.

Foto: Shutterstock

3. Var inte rädd för kolhydrater

Dieter med lite eller inga kolhydrater alls har varit på tapeten i många år.

Men alla kolhydrater är inte likvärdiga. Enligt näringsfysiologen Kristina Andersson är kolhydratkällan det viktiga.

Snacks, godis och hårt processad mat är exempel på mindre bra källor till kolhydrater. Men det återfinns också i rotfrukter, hela korn, kärnor och grönsaker som alla har positiva effekter.

– Vi behöver kolhydrater för att fylla på vårt blodsocker och hålla oss alerta, säger dietisten Matt Priven till sajten Time.

– Jag rekommenderar alltid att du åtminstone tar en liten portion sötpotatis, quinoa, brunt ris eller liknande med dina måltider.

Foto: Shutterstock

4. Ät inte vid skrivbordet

Skrivbordslunch är en klassiker när vi är stressade - trots att vi mår allra bäst av att låta bli.

– Ät alla måltider och mellanmål när du sitter vid ett matbord. Då äter du mindre och njuter mer, säger dietisten Dawn Jackson Blatner till sajten Time.

Enligt dietisten Sofia Antonsson bör du även skippa både mobilen och tv:n när du äter.

– Då blir man distraherad - och plötsligt är tallriken tom, utan att man hunnit notera någon mättnad, har hon berättat för Hälsoliv.

I stället tipsar hon om att använda sig av "restaurangtricket".

– Äta långsamt, tugga ordentligt, lägga ner besticken mellan tuggorna och äta så att man drar ut på det.

Foto: Shutterstock

5. Lyssna på din kropp

Det är inte bara viktigt VAD du äter - HUR MYCKET spelar också stor roll.

Dietisten Keri Glassman tipsar därför om en teknik hon kallar för "Hunger Quotient" - eller hungerkvot på svenska.

Tanken är att du graderar din hunger på en skala 1-10, där 1 är övermätt och 10 utsvulten. Målet är att ALLTID ligga mellan fyra och sex på skalan. Du ska alltså inte vara monsterhungrig när du sätter dig vid matbordet. Metoden tvingar dig att tänka efter, känna efter och som en konsekvens äta långsammare.

Du äter till du är lagom mätt, varken mer eller mindre.

Glassman menar att detta är att föredra framför en ultrastrikt diet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer