En bra frukost sätter tonen för hela dagen.
1 av 2: En bra frukost sätter tonen för hela dagen. Foto: Shutterstock
Här ger näringsfysiologen Fredrik Paulún några smarta recept som hjälper dig att vara nyttig.
2 av 2: Här ger näringsfysiologen Fredrik Paulún några smarta recept som hjälper dig att vara nyttig.

5 smarriga frukostar - när du vill gå ner i vikt

Välj en smart frukost - få minskat sötsug, bättre humör och ökad mättnadskänsla på köpet.

Här är 5 smarta frukostval.

Äter du ofta samma sak varje morgon? Oavsett om du vill tappa kilon eller inte har du mycket att vinna på att se över just dina frukostvanor. 

– Med en bra frukost får du ett jämnare humör och mindre sötsug resten av dagen, tipsar Fredrik Paulún, näringsfysiolog.

Hallon- och mango­smoothie

En härlig smoothie med hallon och proteinrik kvarg som bas. 

INGREDIENSER: 1 portion

100 g kvarg < 1 % fett

2 dl lättmjölk

50 g frysta hallon

50 g fryst mango

Så här gör du: Halvtina bären. Mixa mango och bär med kvarg och mjölken.

Glutenfria kesoplättar

Ha en mysig frukost med plättar, färska bär och krämig blandning av keso och vaniljkesella. En söt, men samtidigt nyttig måltid!

Den här frukosten är både snabblagad och smarrig. Proteinrik kvarg tillsammans med exotiska frukter. Fullkornsskorpor adderar nyttiga fibrer.

INGREDIENSER: 1 portion

1 ägg

100 g keso

3/4 msk fiberhusk

 1 msk smör

Topping:

50 g keso

30 g vaniljkesella

1/2 blåbär

1/2 hallon

Så här gör du: Lägg ägg, keso och fiberhusk i en matberedare och mixa. Hetta upp en plättlagg med smör och fördela smeten. Grädda några minuter per sida på låg värme. Blanda keso och kesella och lägg på de varma plättarna. Toppa med blåbär och hallon.

Exotisk kvargfrukost

Den här frukosten är både snabblagad och smarrig. Proteinrik kvarg tillsammans med exotiska frukter. Fullkornsskorpor adderar nyttiga fibrer.

INGREDIENSER: 4 portioner:

Vaniljkvarg:

600 g kvarg, 1 % fetthalt

2 krm vaniljpulver

1 papaya

2 passionsfrukt

4 msk kokoschips

Tillbehör:

8 fullkornsskorpor 

Prästost, 17% fetthalt

Bregott mellan

Så här gör du: Blanda kvarg och vaniljpulver. Skala, kärna ur och skär papayan i bitar. Häll upp kvargen i skålar. Lägg på papaya, kläm över passionsfrukt och strö över kokos. Servera yoghurten tillsammans med fullkornsskorpor med ost.

Bananpannkaka

Pannkakor när de är som bäst. Passar lika bra som frukost som snabblunch. De är dessutom precis lika goda när de är kalla.

INGREDIENSER: 2 portioner

2 bananer

4 st ägg

Kallpressad kokosolja till stekning

Kesella och färska bär till servering

Så här gör du: Mosa bananerna med gaffel och vispa ner äggen. Grädda i en teflonstekpanna med kokosolja, ta cirka 2 matskedar pannkakssmet per pannkaka. Servera med en klick kesella och färska jordgubbar eller bara som de är. 

Frukostomelett

Gör en riktigt god omelett till frukost! Snabblagad och enkel – som dessutom håller dig mätt fram till lunch! 

INGREDIENSER: 1 portion

2 ägg

50 g kokt smörgåsskinka

3 champinjoner

1 tomat

1 msk riven ost

1/2 msk vatten

1 msk olivolja

salt och svartpeppar

2 dl grönsaksjuice

Så här gör du: Knäck äggen i en skål och vispa sönder med en gaffel. 

Hacka smörgåsskinkan och champinjonerna grovt, skär bort kärnhuset från tomaten och tärna den fint. Häll allt i äggsmeten, tillsätt osten och vattnet, salta och peppra. 

Värm olivoljan i en stekpanna och häll i äggsmeten. Låt omeletten gräddas på medelvärme tills äggen stannat. Servera omeletten med ett glas grönsaksjuice. 

Receptet kommer från ”LCHQ Lågkolhydratkost av högsta kvalitet” (Fitnessförlaget).

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande