5 diagnoser som ofta avfärdas som inbillning
Vad kan vara värre än att ha ont?
Kanske att inte bli trodd på när man har ont?
För Hälsoliv redogör läkaren Johan Armfelt för fem påfrestande sjukdomar – som ofta avfärdas som inbillning.
– Jag tror inte att man söker vård om man inte är sjuk. Det är klart att det är någonting, säger han.
Tänk dig att vakna varje morgon med svår värk i stora delar av kroppen. Men när du är hos läkaren hittar denne ingenting. Man går hem och klagar för kompisarna, som tittar på en med skeptisk blick. Det är säkert bara i ditt huvud, för att du är lite trött och orolig, säger de i kör.
Sådant har många personer som lider av så kallad fibromyalgi varit med om.
Och det finns fler sjukdomstillstånd som ständigt stöter på motstånd i form av misstroende från patientens omgivning.
– Om vi ska titta på fysiska sjukdomar där man inte är trodd så är det just värkproblematik där man inte hittar någon förklaring. Det är enklare att ramla i en slalombacke och med hjälp av röntgen få diagnosen brutet ben, säger Johan Armfelt, läkare och specialist i ortopedisk kirurgi.
Diffusa smärtsymtom kallades förr i tiden för "sveda-, värk- och brännkärring" (SVBK) bland läkare informellt. Först när välutbildade kvinnor med hög lön blev sjukskrivna för detsamma på 90-talet började man ta tillståndet på allvar.
– Det är mycket mer accepterat i dag. Jag tror inte att man söker vård om man inte är sjuk. Det är klart att det är någonting, säger Johan Armfelt.
Här listar han fem existerande diagnoser, vars bärare fortfarande får utstå oskäligt mycket skepsis av omgivningen.
1. Fibromyalgi
"Då har man preciserat den generella värken litegrann. Man ska ha ett visst antal så kallade "triggerpunkter", specifika ställen på kroppen som gör ont när man trycker på dem. Hela kroppen värker, man orkar inte så mycket och man mår förstås rätt dåligt psykiskt. En del menar att psykiskt svaga människor lättare får de här värksyndromen, men det kan mycket väl vara tvärtom: att man är en fullt frisk människa, både fysiskt och psykiskt, som får värk som inte går över trots otaliga behandlingsförsök, varefter man tillslut mår psykiskt dåligt. Ofta är det här som värst när man är som mest aktiv, vid 40-45-50. Det finns ingen bra behandling, men man kan alltid ha ett hopp om att det ska klinga av med åren, när kroppen inte orkar ha ont längre."
LÄS OCKSÅ:
Så vet du om du lider av fibromyalgi
Fibromyalgi - rätt mat tog bort jobbig värk
2. Generellt smärtsyndrom
"Om man är mer generellt öm, det vill säga att det ömmar när man trycker lite här och var på kroppen, så säger man inte att det är fibromyalgi, utan då väljer man att kalla det kroniskt myofasciellt smärtsyndrom eller generellt smärtsyndrom. Men precis som vid fibromyalgi har man ont i muskler, muskelfästen och bindhinnor. Mjukdelarna i kroppen gör ont."
3. Colon irritabile (irriterad tjocktarm)
"Alltså irriterad tjocktarm. Man tror att den här sjukdomen beror på att man är orolig och att tjocktarmen reagerar, men man vet inte riktigt. Patienten får besvär från magen: illamående, gaser, smärtor som kommer i intervaller och problem med avföring. Man när man tar prover och röntgar för att se om det är en tumör eller något annat fel så hittar man ingenting. Det här är också en så kallad symtomdiagnos."
4. Psykisk insufficiens
"Det skrivs mycket om unga tjejer som mår psykiskt dåligt, utan att det rör sig om en depression eller någon annan diagnostiserbar sjukdom. Man kan inte bevisa tillståndet med något prov och så får de felaktigt någon stark medicin som ger biverkningar. Folk omkring säger "ryck upp dig, alla har väl lite ångest ibland" och tror att man överdriver. Men det kan i allra högsta grad vara allvarligt."
5. Pruritus (generell klåda)
"Man har klåda i huden, det kan klia överallt. Men när man går till en hudläkare hittar denne ingenting."
Läs också: