5 bra saker som sker med dig när du skrattar

<p>Du uppfattas som mer attraktiv om du skrattar mycket och får andra att skratta.&nbsp; </p>

Foto: Shutterstock

1 av 2: <p>Du uppfattas som mer attraktiv om du skrattar mycket och får andra att skratta.&nbsp; </p>

<p>Skratta ihop med dina vänner och din partner; gemensam glädje leder till ett starkare förhållande.</p>

Foto: Shutterstock

2 av 2: <p>Skratta ihop med dina vänner och din partner; gemensam glädje leder till ett starkare förhållande.</p>

Skratta mer – så mår du bättre.

Jo, det är faktiskt vetenskapligt bevisat.

Skratt fungerar nämligen som terapi:

Kanske löser det inte alla problem på direkten – men det utgör en hjälp på vägen.

Skratta mer – för din hälsas skull. Nej, det är faktiskt inget hokuspokus.

Alla som varit med om olyckliga perioder i livet vet att en dråplig eller flamsig stund kan fungera som ett välbehövligt avbrott i sorgearbetet, då man får glömma bekymren och hämta ny energi. Och att skrattet kan bli en påminnelse om att glädjen faktiskt finns där någonstans, under allt det mörka.

Men det finns fler anledningar till varför vi bör skratta mer. Visste du till exempel att vi står oss bättre på dejtingmarknaden om vi vågar bjuda på vår humor, gärna ackompanjerat med ett gott skratt eller ett stort leende?

Med inspiration av sajten Mindbodygreen listar vi fem vetenskapligt bevisade vinster av att garva mer – och sura mindre.

Så låt inte skrattet fastna i halsen.

1. Du blir mer attraktiv

Som sagt: humor är en högt värderad egenskap när vi ska välja partner. Inte bara fungerar skrattet i sig avväpnande på en dejt – förmågan att kunna få andra att garva är också beundransvärd och eftertraktad.

Av en amerikansk studie där deltagarna fick läsa ett antal kontaktannonser framgick att de personer som uppfattades som roliga ansågs vara de mest attraktiva.

I en annan studie kom man fram till att personer som anses kul har fler sexuella partners under sin livstid.

Läs också: Singel i sommar? Så lyckas du på Tinder

2. Ditt förhållande stärks

Förutom att det tyder på att ni har roligt ihop kan ett förhållande stärkas av att ni skrattar tillsammans. Den gemensamma glädjen löser upp spänningar och inger en känsla av samhörighet, enligt forskning.

En amerikansk studie har dessutom visat att det finns ett samband mellan humor och känslor av intimitet och tillfredställelse, i synnerhet bland kvinnor i heterosexuella relationer. Dock handlar det uteslutande om så kallad "positiv" humor – aldrig elaka eller förnedrande skämt.

3. Du blir mer smärttålig

Jo, det är sant! För när du skrattar frisätts endorfiner, som motverkar stress och fungerar som kroppens egna smärtstillande. Så gör något riktigt roligt innan du ska till tandläkaren eller doktorn nästa gång.

En amerikansk studie kunde visa att personer som exponerats för humor innan de utsattes för smärta uthärdade situationen betydligt bättre än övriga.

4. Du blir bättre på att hantera motgångar

Att kunna skratta åt misslyckanden och svåra stunder gör oss starkare och mer tåliga. I en studie baserad på intervjuer vittnade till exempel gamla fångar från Vietnamkriget om hur de använde humor för att tackla sitt jobbiga förflutna.

5. Du mår bättre psykiskt

En amerikansk studie av patienter med lungsjukdomen kol kunde påvisa ett samband mellan humor och färre depressiva symtom.

Och en annan internationell studie indikerade att personer med förmågan att skratta åt sig själva var mer muntra och positivt inställda till livet överlag.

 

LÄS OCKSÅ: 5 glada skratt-övningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer