Många barn som har feber vill och orkar leka. Men försök att undvika alltför ansträngande aktiviteter.
1 av 2: Många barn som har feber vill och orkar leka. Men försök att undvika alltför ansträngande aktiviteter. Foto: Erwin Wodicka
<p>Om ditt barn har feber är det viktigt att det får tillräckligt med vätska. Särskilt viktigt är det hos små barn då de är väldigt känsliga för uttorkning.</p>
2 av 2: <p>Om ditt barn har feber är det viktigt att det får tillräckligt med vätska. Särskilt viktigt är det hos små barn då de är väldigt känsliga för uttorkning.</p> Foto: Colourbox

5 bästa råden för ditt febersjuka barn

FEBER. Ett barn med feber är aldrig kul. Men det går att lindra besvären. Vila och vätska är två av de viktigaste råden. Det är också bra att hålla koll på febern så att ni kan söka vård om den blir för hög.

Barn drabbas ofta och lätt av feber. Febern är i sig ingen sjukdom, utan ett symtom på att kroppen håller på att bekämpa till exempel virus eller bakterier. Därför kan måttlig feber ses som något positivt, kroppen gör sitt jobb!

Men håll koll på temperaturen, säkrast är att mäta med en stjärttermometer till exempel på morgonen och eftermiddagen. Låt barnet vila en stund innan så att temperaturen inte är förhöjd på grund av aktiva lekar. Feber är nästan alltid ofarligt, men det finns varningstecken vid feber som du ska vara uppmärksam på, till exempel om febern blir för hög eller om barnet får feberkramper.

Ofta kan barn som har feber ändå ha ork till lek. Men har barnet feber ska det vara hemma. Låt barnet vara uppe och leka så mycket det orkar, men undvik för fysiskt ansträngande aktiviteter. Uppmuntra gärna till vila eller lugnare aktiviteter som bokläsning eller pyssel.

För att undvika uttorkning är det viktigt att dricka lite extra när man har feber. Se till att ditt barn dricker mycket och bjud på drycker som barnet gillar. Isglass kan också vara gott.

Feber kan både göra att man blir varm och frusen, ibland växlar det snabbt. Anpassa efter hur barnet mår, det kan till exempel vara skönare att sova med bara lakan om barnet är varmt men ha ett täcke i närheten som antingen du eller barnet själv kan ta på sig om det börjar frysa.

Eftersom feber nästan alltid är ofarligt behöver det egentligen sällan behandlas med febernedsättande läkemedel som Alvedon eller Ipren. Nackdelen med att ge febernedsättande medicin är att det jobbar emot kroppens önskan att bekämpa infektionen. Fördelen är att barnet kan må bättre och då också vilja dricka och äta mer.

Barn med feber? Så ger du rätt vård:

1. Vila

Barn som har feber ska vara hemma från förskolan eller skolan. Låt barnet leka i sitt eget tempo, men se till att det finns möjlighet till lugna aktiviteter och mycket vila. Det kan vara mysigt att få ligga nerbäddad i soffan på dagen.

2. Vätska

Se till att ditt barn dricker ordentligt. Påminn större barn. Bjud på drycker som barnet gillar, som saft, juice eller varm choklad.

3. Svalka och värme

Anpassa kläder och täcke efter om barnet är varmt eller fryser. Men du behöver inte sätta på barnet mer kläder än vanligt om det inte fryser. Ett barn ska aldrig svalkas genom till exempel en kall dusch.

4. Ta tempen

Använd helst en stjärttermometer och mät till exempel på morgonen och eftermiddagen. Skriv gärna ner temperaturerna.

40 graders feber hos barn?

Om temperaturen stiger till över 41,0 grader ska ni kontakta vården. Om barnet är yngre än tre månader ska ni göra det redan när febern stiger över 38,0 grader, är barnet tre till sex månader gammal bör kontakt med läkare tas när temperaturen går över 39,0 grader.

5. Läkemedel till barn med feber

Utgå ifrån hur ditt barn mår, ett barn med 40 graders feber kan vara piggt och ett annat barn med 39 graders feber kan må riktigt dåligt. Ge febernedsättande om barnet märkbart mår dåligt, har ont i kroppen, är gnälligt, har svårt att sova eller dricker för dåligt.

Barn som är över tre månader kan få medicin med paracetamol, som Alvedon och Panodil. Är barnet över sex månader kan det få medicin med ibuprofen, som till exempel Ipren eller Ibuprofen. För yngre barn finns medicinerna som stolpiller eller i flytande form.

Barn under 18 år bör inte ges läkemedel med acetylsalicylsyra, som Treo, Bamyl och Magnecyl.

Kombinera inte olika läkemedel.

 

Källor: 1177.se, skane.se.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!