Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

5 anledningar till att dina fötter stinker

Illaluktande fötter? Lugn, det går att göra något åt det, skriver Prevention.

Här hittar du de vanligaste orsakerna och tips för att få väldoftande fötter igen.

1. Överdriven svettproduktion

Okej, låt oss börja med att slå fast att det inte är svettens fel att det luktar illa. Värmen och fukten bjuder nämligen in bakterier som angriper din hud vilket är det som alstrar odören.

Ett första steg är att byta strumpor så ofta som möjligt. Om det inte funkar så kan du testa deodorant på fötterna. Jo, faktiskt.

LÄS OCKSÅ: Lena och smärtfria fötter - här är tio tips

2. Du är överstressad

Kuriosa: svetten som produceras när du är extremt stressad skiljer sig från vanligt svett. Det kommer nämligen från en helt annan svettkörtel.

Och av den anledningen så kan det lukta VÄRRE när du är uppe i varv. Om du är inne i en stressig period kan det vara god idé att ha ett extra par strumpor på kontoret utifall att.

3. Du låtar aldrig dina skor vila

Vi har alla ett favoritpar som vi helst av allt skulle bära varje dag för resten av vårt liv. Men inte nog med att det sliter på skorna, det är inte heller särskilt bra för vårt fothygien.

I den bästa av världar bör du aldrig bära samma skor två dagar i rad, såvida inte de är extremt luftiga. Om det inte är möjligt gäller det att ta hand om dina fötter i större utsträckning. Rengör och skrubba fossingarna noggrant. Skrapa bort torrt skin.

LÄS OCKSÅ: Fotproblem - här är de 11 vanligaste plågorna

4. Dina hormoner lever rövare

Svängningar i hormonnivåer kan påverka hur hela du luktar. Svettproduktionen förändras vilket bland annat kvinnor i tonåren, som är gravida och som genomgår klimakteriet märker.

5. Fotsvamp!

Fotsvamp är inte särskilt trevligt och sprids lätt i allmänna duschar och omklädningsrum. Vanliga symptom är bland annat klåda och obehaglig lukt.

Ett vanligt misstag som många gör är att kladda på antisvampkräm mellan tårna där det kliar. Svampen trivs nämligen i fuktigheten som krämen alstrar. Välj i stället ett puder mellan tårna och spara krämen till undersidan och sidorna av fötterna.