Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det finns alltid en vetenskaplig anledning till att du luktar illa.Det finns alltid en vetenskaplig anledning till att du luktar illa.Det finns alltid en vetenskaplig anledning till att du luktar illa.
Svett luktar exempelvis inte illa på egen hand - boven i dramat är bakterierna som bryter ner svetten.Svett luktar exempelvis inte illa på egen hand - boven i dramat är bakterierna som bryter ner svetten.Svett luktar exempelvis inte illa på egen hand - boven i dramat är bakterierna som bryter ner svetten.
1 AV 2
Det finns alltid en vetenskaplig anledning till att du luktar illa.
Foto: iStock
2 AV 2
Svett luktar exempelvis inte illa på egen hand - boven i dramat är bakterierna som bryter ner svetten.
Foto: iStock

5 anledningar till att din kropp luktar illa

De flesta av oss har vid något tillfälle luktat riktigt illa - vare sig det handlar om dålig andedräkt, fotsvett eller en märklig kroppsodör.

Men vad är det egentligen som händer i kroppen när vi luktar skunk?

Inspirerade av Illustrerad Vetenskap har vi plockat fram 5 vetenskapliga orsaker.

Därför luktar vissa pruttar värre än andra

Varje år fiser en vanlig människa mellan 3650 och 7300 gånger. Pruttar uppstår bland annat som en biprodukt när mat bryts ner till bakterier i tarmen. Vissa livsmedel innehåller mer svavel än andra vilket påverkar lukten avsevärt. Bland annat kål och ägg (därav namnet äggfis) ställer ofta till det.

Sötsaker, som exempelvis vingummi, kan faktiskt göra att du fiser oftare eftersom den leder till överproduktion av jäst i tarmarna.

LÄS MER: Det händer i kroppen när du pruttar

Dålig andedräkt?

Om din andedräkt luktar illa beror det oftast på dåligt munhygien. Rekommendationen är att du ska borsta minst två gånger per dag vilket överraskande många hoppar över. Men det finns andra anledningar. Muntorrhet, halsbränna och vissa livsmedel kan också orsaka skunklukt i munnen.

Vitlök brukar oftast pekas ut som fiende nummer ett, men även mejeriprodukter som mjölk och ost ställer till problem. Bakterier i munhålan bryter nämligen ner aminosyror i mejeriprodukter och lämnar en mindre lyckad smak efter sig.

LÄS MER: Här är 7 dolda orsaker till dålig andedräkt

Svett

Förmågan att svettas är otroligt viktigt för vår kropp. Det reglerar temperaturen och gör sig av med slaggprodukter. Men det är faktiskt inte svetten i sig som stinker! Skurken är bakterierna vid svettkörtlarna som bryter ner svetten. Det är bland annat därför svett till följd av dåligt hygien luktar sämre än svett som uppstår vid träning.

Svettas du onormalt mycket kan det vara tecken på att något i kroppen är fel.

LÄS OCKSÅ: Svettig? 7 saker din kropp vill säga till dig

Stinkande fötter

De flesta av oss har upplevt riktigt vidrig fotsvett. Ni vet den där ostiga "doften" som liksom tar över en hel bostad. Svetten luktar som sagt inte på egen hand utan bildas av bakterier som i det här fallet utsöndrar smörsyra. Lukten blir värre när det finns fotsvamp med i bilden. För att motverkar dålig doft bör du byta strumpor så ofta som möjligt och låta dina skor vila då och då - särskilt om de inte är så luftiga.

LÄS MER: 5 anledningar till att dina fötter stinker

Märklig kroppsodör

Det är inte bara svett som ger dig en osmickrande kroppsodör. Aromatiska ämnen i det du stoppar i dig sätter också spår. Oljan som exempelvis pommes frites friteras i försvagar matsmältningen och kan leda till en härsken doft.