Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En massage kan göra gott för både kropp och knopp.
En massage kan göra gott för både kropp och knopp.
En massage kan göra gott för både kropp och knopp.
1 AV 2
En massage kan göra gott för både kropp och knopp.
Foto: Fotolia
2 AV 2
Foto: Fotolia

5 anledningar att unna dig en massage

Att massage är skönt, kan mjuka upp stela muskler och lindra värk visste du nog redan.

Men kanske finns det fler anledningar att boka in en tid?

Här är fem lite mer oväntade fördelar med att unna sig en massage.

Många bokar en massagetid när kroppen gör ont och säger ifrån. Men det finns många fördelar med att unna sig en massage "mitt i veckan". Lite mer i förebyggande syfte.

Här listar vi, med inspiration från Men's Health, fem sköna anledningar. 

 1. ✓ Må bättre

Nej, det är inte bara en känsla. Massage påverkar även ditt mående. Detta har visat sig särskilt bra bland personer med depression och andra besvär. Forskare från Taiwan kunde genom att titta på 17 olika studier konstatera att massage kan lindra flera symtom hos personer som drabbats av depression.

2. ✓ Få i gång en trög mage

Trög mage? Massage verkar kunna hjälpa personer med förstoppning, enligt forskning publicerad i The International Journal of Nursing Studies. Forskarna delade upp sin försöksgrupp på 60 personer i två grupper - där en grupp fick medicin och den andra gruppen fick medicin i kombination med massage. Efter åtta veckor rapporterade den sistnämnda gruppen att de hade mindre besvär. 

Foto: Colourbox

3. ✓ Förebygg och lindra spänningshuvudvärk

Det finns många anledningar till huvudvärk, men en av de vanligare är spänningar i nacke och axlar. Kanske kan något så enkelt som en nackmassage både förebygga och lindra huvudvärk. 

Patienter med migrän får ibland rekommendation av läkare att gå på massage som komplement till medicin.

4. Lindra träningsvärk

Kört ett hårdare träningspass än på länge och det liksom bränner i musklerna? Fysioterapeuten och personliga tränaren Åsa Söderberg har tidigare berättat för Hälsoliv att en massage inte bara kan kännas skön, utan också kan öka blodcirkulationen. Hon tipsar även om att det är bra att hålla sig aktiv och kanske gå promenader, på så vis känner du dig inte lika stel.

LÄS OCKSÅ: Är träningsvärk kvitto på att du tränat rätt?

Träningsvärk? Foto: FOTOLIA

5. ✓ Stressa ner

Enligt en studie från Umeå universitet kan beröringsmassage minska både stress och ångest. En japansk studie var inne på lite samma linje. De japanska forskarna kunde visa att studenter som fick massage före tentor hade mindre spända muskler och lägre nivårer av kortisol (stresshormonet).