Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 5 jun 2015 13:56

Uppdaterad 5 sep 2019 14:16

4 tecken på att du dejtar en narcissist

En narcissist kräver mycket uppmärksamhet "han eller hon är lättkränkt om det inte sker och kan i så fall bli arrogant", säger psykologen.

En narcissist kräver mycket uppmärksamhet "han eller hon är lättkränkt om det inte sker och kan i så fall bli arrogant", säger psykologen.

1/2

Foto: Colourbox

<span>Maria Farm är leg psykolog och KBT-
terapeut (kognitiv beteendeterapi).</span>

Maria Farm är leg psykolog och KBT- terapeut (kognitiv beteendeterapi).

2/2

Foto: Jörgen Hildebrandt

En narcissist är inte alltid superlätt att känna igen - särskilt om du är kär. I början är allting frid och fröjd.

Du är nyförälskad och tycker mest att hans eller hennes självupptagenhet är "charmig".

Men med tiden blir det oändliga bekräftelsebehovet alltmer frustrerande.

Här är fyra tecken på att du dejtar någon med en narcissistisk personlighetsstörning.

Så vad är då en narcissist?

Psykologen och kbt-terapeuten Maria Farm reder ut begreppet:

– Först och främst kan jag nämna att de väldigt sällan söker terapi. Det är, ehrm, inget fel på dem.

– Det är klart att det finns narcissister som söker hjälp, men på privata mottagningar hör de till ovanligheterna. Vilket väl ligger i sakens natur, eftersom man är självförhärligande och anser att det är alla andra det är fel på.

LÄS OCKSÅ: 20 tecken på att du känner en psykopat

Narcissistisk personlighetsstörning

Maria Farm förklarar ytterligare vad som utmärker narcissism – som enligt diagnosmanualen klassas som en "personlighetsstörning", eftersom det handlar om ett varaktigt beteende och inget tillfälligt.

– Enkelt uttryckt är det hur man är och hur andra uppfattar en. Det är inte att man under en tid i livet insjuknar i en depression och just då kan vara ganska självupptagen.

– En narcissist har enligt boken "ett genomgående mönster av grandiositet, behov av att bli beundrad och brist på empati", säger hon.

Personlighetstypen finns bland både män och kvinnor - och risken att du ska råka ut för en narcissistisk dejtingpartner är inte obetydlig.

Här är fyra tecken att vara uppmärksam på.

LÄS OCKSÅ: 6 tecken på att du har träffat på en riktig narcissist

1. Personen kräver väldigt mycket beundran

"Personen både behöver och kräver väldigt mycket beundran. Inte bara någon vanlig komplimang då och då, utan mer än så. Han eller hon är lättkränkt om det inte sker och kan i så fall bli arrogant. Själv är personen absolut inte den klängiga typen. Han/hon förväntar sig att bli uppvaktad eller uppassad, men ger inget tillbaka."

2. Han/hon visar inget intresse för dig

"Personen ställer till exempel inga frågor om hur jag har haft det, eller vad jag gjorde i dag. De allra flesta nyförälskade är genuint intresserade av den man dejtar, men inte narcissisten."

3. Han/hon är manipulativ

"Personen kan vara ganska manipulativ och utnyttja andra för eget syfte, både inom karriären och kärlekslivet. Det är inte en sympatisk människa, även om det inte alltid märks. Utåt sett, inför folks blickar, kan han eller hon vara väldigt charmerande, men hemma kan personen bli direkt elak och trycka ner sin partner. Man blåser upp sig själv för att skydda sig mot ångest och sorg. Många gånger har narcissisten haft en tuff och otrygg uppväxt med otillräckliga föräldrar."

LÄS OCKSÅ: 7 fraser som sociopater ofta använder i relationer

4. Han/hon blir avundsjuk på dig

"Det finns ett stort mått av avundsjuka i den här personligheten. Om andra har någonting som är 'bättre', till exempel en dyr bil, så väcker det väldigt starkt avund – narcissisten vill ha MER. I en relation kan det bli jätteförödande, som när ens partner inte gläds med en, till exempel när man blivit befordrad. Han/hon upplever det snarare som ett slag mot sin självkänsla och uppskattar det inte alls."

LÄS OCKSÅ: Facebook kan avslöja dina psykopat-drag