Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 7 dec 2018 14:30

4 smarriga sötsaker till jul - helt utan socker

Går det att göra goda, näringsrika, sötsaker utan socker? Givetvis!

Det finns nämligen en hel värld av godsaker där ute, långt bortom dammiga chokladboxar och syntetiska skumtomtar.

Hälsolivs träningsexpert Erika Kits Gölevik avslöjar sina juliga favoriter.

Ärligt talat. Är det så himla gott med överdos av socker, ischoklad och knäck? Eller är det mest traditionen vi tycker om? Och om vi verkligen känner på känslan av att vara proppmätt, halvt illamående och sockerstinn. Vad är det härliga? Egentligen? Känslan av att få vara dekadent? Skita i allt och släppa taget? (Ja, jag tror att mat kan symbolisera det för många av oss, laddat kanske, men sant om vi tänker på det.)

Jag tror också att om vi tar tre djupa andetag kring vad som är värdefullt runt julmaten så är det att äta gott och njuta tillsammans med dem vi håller kära.

Så tänk om… vi i år skulle ge konstgjorda tomtar kicken och bjuda in himmelsk chokladfudge, dadlar to die for och en apelsinsallad som slår vilken stabbig ris á la malta som helst. Det är både piggt och väldigt mycket 2018!

LÄS OCKSÅ: 4 fantastiska bakverk – helt utan socker 

3 JULIGA SÖTSAKER ATT ÄLSKA

Mandelgömmor

Nästan löjligt enkelt, och så oerhört gott. Perfekt till glöggfesten!

Ingredienser:

Färska dadlar

Mandelsmör

Mörk choklad

Flingsalt

Gör så här:

1. Kärna ur dadlarna och skär ett litet snitt på toppen av dem. 

2. Lägg cirka en halv tesked mandelsmör i varje dadel.

3. Bryt av en liten bit choklad och stick ner i mandelsmöret.

4. Strö lite flingsalt över.

Julig apelsinsallad med krossade pistagenötter

Söt, syrlig och kryddig. Den optimala desserten efter en julmiddag!

Ingredienser:

4 personer

3 apelsiner

3 dl vatten

1 dl lönnsirap

2 kanelstänger

2 hela nejlikor

2 hela stjärnanis

Gör så här:

1. Koka upp vatten, lönnsirap, kanelstänger, stjärnanis och nejlikor. Låt svalna.

2. Skär bort skalet på en apelsin med en kniv (så att du också får bort det yttre tunna skalet). Skär i skivor. 

3. Lägg skivorna och kryddblandningen i en skål. Servera med krossade pistagenötter och vispad grädde (testa gärna havregrädde – urgott!).

(Tips: Receptet är framtaget med inspiration från boken Gott utan socker, där finns mycket gott och enkelt!)

LÄS OCKSÅ: 8 steg till att bli av med sockersuget 

Marsipan och nougat-pralin

Knut 8 år: ”Kan jag få en till? Eller… två till? Eller… hur många får jag ta?” Precis så goda är de här pralinerna. Gör dem!

Ingredienser, cirka 20 bitar:

Marsipan:

3 dl mandelmjöl

2 msk lönnsirap

1 msk kokosolja

Nougat:

1 ½ msk kokosolja

2 dl hasselnötter

2 msk kakao

2 msk lönnsirap

1 nypa salt

1 nypa vaniljpulver

Gör så här:

1. Marsipanen: Rör ihop ingredienserna i en skål. Kläm ihop till en boll. Ställ in i frysen så att den stelnar lite.

2. Nougaten: Mixa alla ingredienser. Kläm ihop till en boll. Ställ i frysen en stund så att den stelnar lite.

3. Kavla ut båda bollarna separat mellan två smörpapper. De ska bli cirka en halv centimeter tjocka. Lägg dem på varandra. Dela på mitten och bygg ett lager till.

4. Ställ in i frysen 10 minuter.

5. Skär kuber. Lägg upp på fat. Se fatet tömmas (fort kommer det gå!).

Kittys kolafudge

Det här receptet är från min kompis Kitty och kan vara de godaste kolorna någonsin. 

Ingredienser:

2 dl mandelsmör (köp eller gör eget, superenkelt)

3/4 dl kakao

1/2 dl kokosolja

1 tsk vaniljpulver

3/4 dl honung

1/2 tsk flingsalt (havssalt)

Eget mandelsmör:

2 dl mandlar

1 tsk havssalt

Gör så här:

1. Mandelsmöret: Mixa länge i en matberedare tills det blir till en oljig smet (den ska inte vara torr). Stanna ibland för att skrapa ner det som fastnat på kanterna. Den är klar när den blivit till en oljig smet!

2. Kolafudge: Mixa ihop allt i en matberedare till en slät massa. Lägg plastfolie på botten av en form. platta ut smeten längs botten på plåten. Frys i minst en timma. Ta ut och skär till fyrkanter i önskad storlek. Förvara i frysen.

LÄS OCKSÅ: 16 dolda sockerfällor om du vill gå ner i vikt 

5 tips för en hälsosmart jul

Erika Kits Gölevik.

Foto: SHAY PERETZ / SHAY PERETZ

1. Gå på magkänsla

Det finns en väldigt skön känsla i att göra medvetna val. I dag väljer jag att äta något som är hemgjort med kärlek och fina råvaror. Idag väljer jag att avstå köpe-godis som i många fall är proppade med palmolja och med andra ord innebär att jag betalar mitt smaskande med regnskogsskövling. Att välja med magkänsla bygger självrespekt. Den finaste julklappen du kan ge dig själv!

2. NJUT!

Alltså som i verkligen njut. Sitt ner. Känn den söta smaken. Kombinera det du äter med den perfekta koppen te eller kaffe. Sug in julkänslan i kroppen. Halva upplevelsen sitter där.

3. Ja, man får ifrågasätta traditioner! 

En jul är ingen jul utan julskinka…?! Tänk om! Det är superskönt att skapa nya traditioner som kommer från DIG och det DU verkligen tycker om. Din farmor gillade säkert marmeladgodis och grisfötter också – de ser vi inte mycket av på julborden numera. Våga vara julmats-rebell. 

4. Bli presentproffs

”Men man tar ju det man blir bjuden på…” Ja! Och det är därför du bjuder i år. Gör julgodis. Lägg i en fin burk. Sätt ett rött snöre runt. Voila, perfekt gå bort present klar! Även apelsinsalladen är superfin att ge bort i en burk med rött snöre runt. De flesta vet inte hur bra naturligt söta godsaker smakar, de kommer bli glatt överraskade!

5. Ät utomhus!

Ofta seg fram på julaftons eftermiddag? Gå ut! På med massor av kläder. Lägg ut plädar och kuddar. Tänd grillen eller gör en eld. Värm glögg och servera fika i skenet av marshaller. Mysigt!