Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Duschar du ofta för att känna dig ren? Tyvärr blir huden lidande av detta.Duschar du ofta för att känna dig ren? Tyvärr blir huden lidande av detta.Duschar du ofta för att känna dig ren? Tyvärr blir huden lidande av detta.
Duschar du ofta för att känna dig ren? Tyvärr blir huden lidande av detta. Foto: Lars Zahner

4 saker som händer med kroppen om du duschar för ofta

De flesta av oss duschar varje dag.

Men enligt forskning är det på tok för ofta.

Varannan eller var tredje dag räcker gott.

Här listar vi fyra konsekvenser av för ivrigt tvagande.

Att börja eller avsluta dagen med en dusch är förmodligen rutin för de allra flesta – i synnerhet personer som går till ett arbete dagligen. Och är man aktiv och tränar mycket kan det till och med bli två duschtillfällen per dag.

Men dermatologer och forskare hävdar att vi snarare sliter på kroppen när vi duschar så ofta, med torr hud och eksem som vanliga konsekvenser av de frekventa sessionerna under varmvattenstrålen.

– Vi tvättar oss för mycket, det är viktigt att inse. Och till stor del beror det på sociala normer, säger den amerikanska hudspecialisten Ranella Hirsch till Buzzfeed.

Enligt henne och flera andra experter räcker det att duscha varannan eller var tredje dag. Vissa kroppsdelar, som armhålor och underliv, kan man tvätta av med en svamp eller handduk mellan tillfällena.

Läs också: Så ofta duschar vi – land för land

 

Så skitiga är vi inte att det blir ohygieniskt att vänta något dygn extra – och i huden finns dessutom snälla bakterier som vi inte bör spola bort.

Med hjälp av Nyheter 24 listar vi fler skäl till varför du kan skippa duschen och spara några minuter i morgonruschen.

1. Du blir torr

Varmt vatten och tvål tvättar bort det yttersta skiktet på överhuden, som hålls ihop av fetter som gör att huden där under behåller fukten.

2. Du kan bli sjuk

Nej, inte av vattnet, men däremot av alla de rengöringsprodukter som de flesta använder i duschen. Många schampon, balsam och duschkrämer innehåller parabener och andra starka konserveringsmedel, som enligt vissa studier kan ha ett samband med cancer.

3. Det dödar inte bakterier

Sorry, men de bakterier som finns i huden dör inte hur hårt du än spolar – de bara flyttar på sig. Personer som duschar mer sällan har lika stor mängd mikroorganismer på sig som mer frekventa duschare, visar forskning.

4. Dina chanser att få ragg minskar

En sanning med modifikation, men klart är att vattnet spolar bort så kallade feromoner, alltså de kemiska substanser som däggdjur, inklusive vi människor, sänder ut för att andra ska kunna lukta sig till oss.

 

LÄS OCKSÅ:

7 vanliga misstag du gör i duschen