Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 22 aug 2016 19:00

4 saker din mun kan avslöja om din hälsa

<span>En förändrad livsstil kan påverka munhygienen. Men besvär med till exempel tandkött, karies och plack kan också vittna om andra hälsoproblem.<br></span><span><br></span>

En förändrad livsstil kan påverka munhygienen. Men besvär med till exempel tandkött, karies och plack kan också vittna om andra hälsoproblem.

1/2

Foto: Clicks / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

<span>Vita fläckar på tungan? Då kan du lida av muntorsk.</span>

Vita fläckar på tungan? Då kan du lida av muntorsk.

2/2

Foto: Seanika / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

Andedräkten kan ge en otrevlig påminnelse om vad du åt till lunch – och att det är läge att borsta tänderna. Men din mun kan också signalera om andra, dolda hälsoproblem. Med inspiration av sajten time.com listar vi fyra viktiga tecken på att du borde uppsöka en doktor eller tandläkare.

1. Plötsliga problem med karies

Möjlig orsak: Diabetes

Har du börjat dricka ovanligt mycket läsk eller konsumera mer sötsaker? Eller äter du kanske någon ny medicin? Det kan i så fall vara förklaringen till varför du drabbats av karies. Men om du inte har gjort någon livsstilsförändring, eller haft problem med hål i tänderna tidigare, är det viktigt att undersöka plötsliga besvär.

En möjlig orsak kan vara att din kropp har svårt att bearbeta glukos, vilket kan vara ett tecken på diabetes. Det som kan hända då är att är att socker byggs upp i saliven och stimulerar tillväxten av bakterier i munnen, som så småningom leder till hål i tänderna.

Om du känner smärta när du ätit något sött, varmt eller kallt kan det vara ett tecken på att du har karies. Men hål i tänderna är inte det enda som kan tyda på diabetes. Problem med tandköttet, muntorrhet och muntorsk är andra signaler. Kontakta alltid en läkare om du misstänker en sjukdom och vill ha en säker diagnos.

LÄS OCKSÅ: Vad färgen på ditt kiss kan säga om din hälsa

2. Tänderna slits ned

Möjlig orsak: Reflux (GERD)

Halsbränna får de allra flesta då och då. Men om du upplever det mer än två gånger i veckan, flera veckor i rad, är det dags att lyssna på kroppen. Den kan bland annat signalera reflux, en sjukdom som innebär att magsyra läcker in i matstrupen. Det som händer när magsyran når munnen är att den fräter bort emaljen och därmed sliter ned tänderna. Oftast sker detta på tungsidan.

Nedslitna tänder kan vara svårt att upptäcka på egen hand, men regelbundna besök hos tandläkare kan visa på förändringar över tid.

LÄS OCKSÅ: Pruttar – 5 saker de kan säga om din hälsa

3. Blödande tandkött

Möjlig orsak: Tandköttsinflammation

Såvida du inte borstar tänderna för hårt, eller nyligen börjat med tandtråd, kan blödande tandkött i själva verket vara en inflammation orsakad av plack längs med tandköttsraden. I värsta fall kan tillståndet leda till tandlossning, därför är det viktigt att få behandling. Inflammationen kan också tyda på andra problem i kroppen. I en studie publicerad i America Heart Journal har personer med tandköttsinflammation och senare tandlossning större risk att drabbas av hjärtsjukdomar.

För att förhindra att plackbildning är det viktigt att ta hand om tänderna, bland annat genom att borsta dem med rätt tandborste (inte för hård) och att använda tandtråd med jämna mellanrum.

LÄS OCKSÅ: 7 saker ditt bajs kan säga om hur du mår

4. Vita fläckar på tungan

Möjlig orsak: Muntorsk

Ta en titt i spegeln och räck ut tungan – ser du några vita fläckar? Om ja kan det vara ett tecken på muntorsk, en svampinfektion som utvecklas på tungan och insidan av munnen. Rodnad, problem med att svälja och sprickor i mungipan kan vara ytterligare symtom.

Muntorsk är inte särskilt vanligt, men sannolikheten att drabbas är större om man dessutom lider av diabetes, muntorrhet eller försämrat immunförsvar. Om du misstänker en svampinfektion kan du boka tid hos läkare, som behandlar infektionen med medicin.

LÄS OCKSÅ: 7 saker dina bröstvårtor kan säga om din hälsa

Relaterat