Popcorn är både gott och nyttigt.
1 av 2: Popcorn är både gott och nyttigt. Foto: Getty Images
Och det finns många goda skäl till att äta mer popcorn i vardagen.
2 av 2: Och det finns många goda skäl till att äta mer popcorn i vardagen. Foto: Getty Images

4 nyttiga skäl att äta popcorn – varje dag!

Popcorn innehåller få kalorier och kan dessutom vara väldigt nyttiga, om de görs rätt.

– Popcorn är ett jättebra snack, säger näringsfysiologen Fredrik Paulún.

Här listar vi fördelarna med popcorn, några enstaka nackdelar och bjuder dessutom på några smarriga recept.

Popcorn pekas ofta ut som världens äldsta snack. Arkeologer har hittat bevis för att flera stora kulturer njutit av poppade majskorn i tusentals år. Och inte undra på det. Förutom att vara gott har det många fler fantastiska fördelar.

På American Chemical Society i San Diego har forskare upptäckt att popcorn innehåller mer av antioxidant-substansen polyphenol, än många frukter och grönsaker. Polyphenoler skyddar mot bland annat hjärtproblem och inflammationer.

Förutom antioxidanter har popcorn många andra hälsofördelar. Som att sänka kolesterolet, minska risk för cancer och förebygga för tidigt åldrande. Popcorn är också ett nyttigare snacks-alternativt och kan därför hjälpa om man vill gå ner i vikt.

LÄS OCKSÅ: Nyttigt med snacks om du väljer rätt sorter

1. Få kalorier

Du får en stor mängd popcorn för försvinnande få kalorier. Det lämpar sig därför fint om du vill unna dig något samtidigt som du exempelvis försöker gå ner i vikt. Grytpopcorn, beroende på hur mycket smör du hivar på, innehåller färre kalorier än mikropopcorn.

2. Nyttigt

Japp. Popcorn består av obearbetade fullkorn och innehåller dessutom lite vitaminer, mineraler och kanske framför allt antioxidanter. Ett exempel är polyfenoler, en antioxidant som sänker kolesterol och kan motverka viss form av cancer.

LÄS OCKSÅ: 6 saker du alltid ska ha i skafferiet

3. Perfekt för fredagsmyset

Du har säkert hört att chips inte är särskilt bra för dig. Lyckligtvis finns det alternativ till fredagsmyset. Gissa vilket?

– Min personliga favorit är popcorn, jag gör det ofta hemma. Det är ganska få kalorier med stor volym, mättar bra, gott och kul för ungarna att se när det poppar, säger näringsfysiologen Fredrik Paulún.

LÄS OCKSÅ: När suget slår till – här är 7 värsta snacksen

4. Håller "hur länge som helst"

Under rätt förutsättningar påstås opoppade popcorn hålla hur länge som helst. Detta gäller förstås inte mikropopcorn utan separata kärnor som förvaras i lufttäta behållare i en sval och torr omgivning.

Du slipper med andra ord matsvinn även om vi inte rekommenderar att lagra popcorn på obestämd tid.

Hur många kalorier innehåller popcorn?

Vi jämförde innehållet i köpta färdigpoppade popcorn med samma mängd chips och ostbågar.

Här är innehåll/100 gram i de olika påsarna.

Kalorier: Popcorn 374 /chips 536 /ostbågar 562
Lipider: Popcorn 4,3 g /chips 35 g /ostbågar 37 g
Mättat fett: Popcorn 0,6 g /chips 11 g /ostbågar 6 g
Fleromättat fett: Popcorn 2,5 g /chips 12 g /ostbågar 20 g
Enkelomättat fett: Popcorn 1 g /chips 10 g /ostbågar 11 g
Natrium: Popcorn 7 mg /chips 8 mg /ostbågar 926 mg
Kalium: Popcorn 274 mg /chips 1275 mg /ostbågar 189 mg
Kolhydrater: Popcorn 74 g /chips 53 g /ostbågar 53 g
Kostfiber: Popcorn 13 g /chips 4,8 g /ostbågar 1,7 g
Socker: Popcorn 0,9 g /chips 0,2 g /ostbågar 3 g
Protein: Popcorn 11 g /chips 7 g /ostbågar 6 g
Kalcium: Popcorn 5 mg /chips 24 mg /ostbågar 57 mg
Järn: Popcorn 3 mg /chips 1,6 mg /ostbågar 2,1 mg
Magnesium: Popcorn 123 mg /chips 67 mg /ostbågar 18 mg

Nyttighetspoäng: Popcorn 10/14 Chips 3/14 Ostbågar 2/14

Vad finns det för nackdelar med popcorn?

Ja, då har vi ju det där med att de alltid fastnar mellan tänderna... Och det finns två bovar som gärna gömmer sig i popcorn-förpackningarna som är bra att se upp för – sodium och fett. Kolla gärna mängden smör och salt som kan finns i popcornen.

Om du väljer popcorn utan någonting tillsatt innehåller de väldigt få kalorier. 2,5 dl luftpoppade popcorn innehåller omkring 30 kalorier! Dessutom är det glutenfritt.

Så kryddar du till dina popcorn (hyfsat nyttigt!)

Det behöver inte alltid vara smöriga bio-popcorn för att vara en vinnare framför långfilmen. Här kommer fem alternativ som gör vanliga popcorn till snacksfavoriter!

Popcorn med parmesan och rosmarin

Du behöver:

• 1 msk torkad rosmarin

• 1 tsk vitlökspulver

• 1 tsk salt

• 2 msk riven parmesan

Gör så här: Blanda alla ingredienser och häll över de poppade popcornen.

Psst! Rosmarin är en antioxidant som skyddar kroppen mot inflammationer. Den sägs dessutom vara bra för att bromsa åldrande.

Popcorn med mörk choklad och havssalt

Du behöver:

• 2 msk kokosolja

• 0,8 dl popcornkärnor

• 1,2 mörk choklad

• ¼ tsk havssalt

Gör så här: Linda in en bakplåt i bakplåtspapper och ställ undan. Värm upp oljan i en stor kastrull på medelvärme, poppa popcornen. Smält chokladen. Häll ut popcornen på bakplåtspappret. Häll chokladen över popcornen och strö ut havssaltet.

Låt popcornen stå i rumstemperatur i omkring 30 minuter så chokladen hinner torka.

Hot n spicy popcorn

Du behöver:

• 1 tsk chilipulver

• ¼ tsk paprikapulver

• ½ tsk vitlökspulver

Gör såhär: Blanda allt pulver och häll över poppade popcorn. Chilipulver är bra för dina ögon då det innehåller A-vitamin, boostar immunsystemet och ökar ämnesomsättningen!

Popcorn med matcha och havssalt

Du behöver:

• 1 msk matcha grönt tepulver

• 1 tsk havssalt

Gör så här: Blanda ihop ingredienserna och häll över popcornen.

Psst! Matcha-te innehåller mängder med antioxidanter, speedar upp metabolismen och är bra för både hjärnan och hjärtat!

Ranch-popcorn

Du behöver:

• 1 msk lök flakes

• 2 tsk persiljelöv

• 2 tsk basilikalöv

• 1 tsk dill

• 1 tsk lökpulver

• ¼ tsk svartpeppar

• ½ tsk himalayan salt

Gör så här: Mixa ihop ingredienserna i en mixer och blanda sedan ner det i popcornen.

Tips! Investera i en air popper för att hålla koll på hur mycket fett (smör, oljor) och salt som dina popcorn kommer att innehålla.

 

Text av Beatrice Lindfors & Fredrik Falk

Popcorn i historien

Redan de gamla aztekerna poppade popcorn, bland annat i samband med ceremonier. Och det finns bevis för att popcorn som snack funnits mycket längre än så - antagligen i tusentals år.

Under 1800-talet spreds fenomenet till USA och blev snart populärt på bland annat marknadsplatser.

1912 börjades popcorn säljas på amerikanska biografer för första gången.

1981 dök det första patentet för micropopcorn upp vilket ökade konsumtionen.

1987 gjorde popcornet sitt intåg på svenska biografer. I år är det alltså 30 års-jubileum.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!