Annons
X
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 2 apr 2016 06:00

4 hälsoskäl till varför du ska bo nära havet

<span>Bor du vid havet kan du skatta dig lycklig. Enligt forskningen är du både lugnare och vid bättre hälsa.<br></span>

Bor du vid havet kan du skatta dig lycklig. Enligt forskningen är du både lugnare och vid bättre hälsa.

1/2

<span>Varför är däremot inte helt klarlagt, men det finns teorier.</span>

Varför är däremot inte helt klarlagt, men det finns teorier.

2/2

Alla som bor nära vatten vet att det är något alldeles speciellt. Vi känner oss lugna och mår helt enkelt bättre.

Men varför?

Det är forskarna fortfarande oense om även om det finns teorier.

Nyligen konstaterade en brittisk studie att personer som bor nära kusten har lägre stressnivåer och är vid bättre hälsa än de som inte gör det.

Varför har de inga bra svar på och enligt miljöpsykologen Mathew White är vattnets inflytande över vårt välbefinnande fortfarande lite av en gåta.

– Det verkar vara något väldigt speciellt med vatten. Men vi vet inte exakt vad, säger han till Huffington Post.

Och det är inte på grund av bristande forskning. White har tillsammans med flera kollegor genomfört omfattande forskning på ämnet.

Några självklara bevis finns inte, men teorier kryllar det av. Här är några.

LÄS OCKSÅ: 10 vetenskapliga sätt att snabbt stressa ner

1. Vatten lockar fram lugnet

Sättet som vatten, väder och ljud integrerar lockar fram en känsla av mental stillhet. Det är iallafall vad Mathew White kommit fram till under sina studier. Hans kollega, marinbiologen Wallace J Nichols, tror också det fungerar som ett stillsamt avbrott från dagens blixtsnabba samhälle.

2. Dina hjärnvågor blir långsammare

När man studerar hjärnvågor på en människa som flyter, exempelvis i en pool, syns stora förändringar. Mer aktiva hjärnvågor omvandlas till så kallade thetavågor som brukar kopplas till meditation, avkoppling och hög koncentration. Långsamma hjärnvågor uppges också vara nyttigt för kreativiteten.

3. Den mäktiga känslan

Ni vet när man stirrar rakt in i stjärnhimlen och inser hur liten man är? Vatten och kanske framför allt havet har en liknande påverkan. Vi påminns om hur stor världen är och hur små vi är? Den typen av "mäktiga" känslor och upplevelser uppges göra vår hjärna gladare vilket backas upp av vetenskapliga studier.

4. Hjärnan nollställs

Det meditativa tillstånd som vatten driver oss till nollställer hjärnan. På pappret låter det dåligt, men kan i själva verket göra underverk för vår kreativitet. Din hjärna är fri att vandra precis hur den vill. Den typen av stimulation kan exempelvis höja vår förmåga att lösa problem.