4 fantastiska bakverk – helt utan socker

Baka drömgott utan socker

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT

1 av 2: Baka drömgott utan socker

Fantastiska bakverk - utan socker!  Baka enkelt utan onödigt socker.

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT

2 av 2: Fantastiska bakverk - utan socker! Baka enkelt utan onödigt socker.

Trött på tråkiga dieter utan efterrätt?

Lugn, i nya boken "Baka drömgott utan socker" finns massor av fantastiska bakverk- som är helt sockerfria!

Njut av bullar, kakor, tårtor och paj med gott samvete.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Bakom recepten står mästerkocken och konditorn Elisabeth Johansson - och bakom bilderna Wolfgang Kleinschmidt, en av Sveriges främsta matfotografer.

"Baka drömgott utan socker" säljs där Expressen säljs fredag 16 juni till torsdag 27 juli. Samt på Adlibris.

LÄS OCKSÅ:  3 smoothie bowls – lika goda som nyttiga 

1. Ostkaka med keso

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT

Bjud på en ostkaka gjort på keso och mandlar.

4 portioner

Recept:

Smör till formarna 

2 ägg

1 dl mjölk

1 msk flytande honung

500 g keso

1 dl mandel 

5 dadlar

Tillbehör:

2 dl vispgrädde

2 dl färska bär

färsk mynta 

eventuellt hallon eller lingonpulver

Så gör du:

1 Sätt på ugnen på 175 grader.

2 Smörj fyra portionsskålar med smör

3 Vispa ihop ägg, mjölk och honung. Blanda i keso. Mixa sötmandeln och blanda ner i kesoäggstanningen.

4 Kärna ur och mixa dadlarna. Vänd ner i smeten. 

5 Häll upp smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i cirka 20-25 minuter.

Servering:

Vispa grädden. Garnera ostkakorna med vispad grädde, bär och mynta. Strö eventuellt över hallon och lingonpulver.

LÄS OCKSÅ: 12 dolda sockerfällor du enkelt kan skippa

2. Smulpaj med blåbär och svarta vinbär

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT

Baka gott utan socker. Drömmig paj med blåbär och svarta vinbär, servera med lättvispad grädde.

cirka 10 bitar 

Smuldeg:

175 g smör, mjukt

1 dl honung

2 dl havremjöl (gjord på ren havre)

2 dl havregryn (gjord på ren havre)

3 dl mandelmjöl

2  1/2 dl majsstärkelse

Fyllning:

3 dl blåbär

3 dl svarta vinbär

1 1/2 msk majsstärkelse

4 msk  honung

Till servering:

lättvispad grädde

Så gör du:

1 Sätt ugnen på 175 grader.

2 Blanda smör, honung, havremjöl, havregryn, mandelmjöl och majsstärkelse till en smulig deg. Tryck ut hälften av degen i en rund pajform, 22-24 centimeter i diameter, tryck ut degen upp på kanten också. 

3 Blanda blåbär, svarta vinbär, majsstärkelse och honung i en bunke. Lägg fyllningen i pajskalet. Stör över resten av smulorna. 

4 Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter.

Servering:

Servera smulpajen med lättvispad grädde.

3. Chokladkaka med svarta bönor

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT

Härliga chokladrutor med svarta bönor. En dröm för gästerna i sommar.

cirka 16 bitar

Chokladkaka med svarta bönor:

2 1/2 dl bovetemjöl

3 dl kokossocker

2 dl kakao

1 tsk bakpulver

1 burk svarta bönor, cirka 400 g

3 dl vatten

125 g smör

Fudgeglasyr:

100 g mörk choklad 

1 dl vispgrädde

2 msk honung 

Så gör du:

1 Sätt ugnen på 175 grader.

2 Lägg bakplåtspapper i en form ca 25 x 25 centimeter.

3 Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

4 Häll av och skölj bönorna. Mixa bönorna med vatten. 

5 Smält smöret

6 Rör ihop alla ingredienser till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. 

7 Ta ut formen och låt kakan svalna och gör fudgeglasyren 

8 Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden och honungen och häll över chokladen. Rör om tills all choklad har smält. Låt svalna.

9 Häll på glasyren på kakan. Strö över sesamfrön.

10 Servera med vispgrädde och färska bär. 

Till servering:

1 msk sesamfrön, svarta och vita

vispgrädde

200 g björnbär

100 g hallon

4. Chokladbollar med hasselnötter

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT

Snabbt, enkelt och sagolikt smarrigt! Bjud dina vänner på chokladbollar med hasselnötter.

cirka 20 stycken

3 dl hasselnötsmjöl eller mixade hasselnötter

10 dadlar, urkärnade.

2 msk  kokosolja 

3/4 dl kakao

1/2 dl flytande honung 

1/2 tsk vaniljpulver

1 krm salt

Att rulla i:

2 dl hasselnötter

Så gör du:

1 Mixa hasselnötterna fint eller använd hasselnötsmjöl. Mixa dadlar för sig.  Mixa hastigt ihop alla ingredienser till en slät massa.

2 Hacka hasselnötterna som bollarna ska rullas i och lägg på ett fat. Rulla massan till bollar och rulla i de hackade hasselnötterna. 

3 Förvara bollarna i en lufttät burk i kylen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här