Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 16 jun 2017 13:55

4 fantastiska bakverk – helt utan socker

Baka drömgott utan socker

Baka drömgott utan socker

1/2

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT

Fantastiska bakverk - utan socker!  Baka enkelt utan onödigt socker.

Fantastiska bakverk - utan socker! Baka enkelt utan onödigt socker.

2/2

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT

Trött på tråkiga dieter utan efterrätt?

Lugn, i nya boken "Baka drömgott utan socker" finns massor av fantastiska bakverk- som är helt sockerfria!

Njut av bullar, kakor, tårtor och paj med gott samvete.

Bakom recepten står mästerkocken och konditorn Elisabeth Johansson - och bakom bilderna Wolfgang Kleinschmidt, en av Sveriges främsta matfotografer.

"Baka drömgott utan socker" säljs där Expressen säljs fredag 16 juni till torsdag 27 juli. Samt på Adlibris.

LÄS OCKSÅ:  3 smoothie bowls – lika goda som nyttiga 

1. Ostkaka med keso

Bjud på en ostkaka gjort på keso och mandlar.

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT

4 portioner

Recept:

Smör till formarna 

2 ägg

1 dl mjölk

1 msk flytande honung

500 g keso

1 dl mandel 

5 dadlar

Tillbehör:

2 dl vispgrädde

2 dl färska bär

färsk mynta 

eventuellt hallon eller lingonpulver

Så gör du:

1 Sätt på ugnen på 175 grader.

2 Smörj fyra portionsskålar med smör

3 Vispa ihop ägg, mjölk och honung. Blanda i keso. Mixa sötmandeln och blanda ner i kesoäggstanningen.

4 Kärna ur och mixa dadlarna. Vänd ner i smeten. 

5 Häll upp smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i cirka 20-25 minuter.

Servering:

Vispa grädden. Garnera ostkakorna med vispad grädde, bär och mynta. Strö eventuellt över hallon och lingonpulver.

LÄS OCKSÅ: 12 dolda sockerfällor du enkelt kan skippa

2. Smulpaj med blåbär och svarta vinbär

Baka gott utan socker. Drömmig paj med blåbär och svarta vinbär, servera med lättvispad grädde.

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT

cirka 10 bitar 

Smuldeg:

175 g smör, mjukt

1 dl honung

2 dl havremjöl (gjord på ren havre)

2 dl havregryn (gjord på ren havre)

3 dl mandelmjöl

2  1/2 dl majsstärkelse

Fyllning:

3 dl blåbär

3 dl svarta vinbär

1 1/2 msk majsstärkelse

4 msk  honung

Till servering:

lättvispad grädde

Så gör du:

1 Sätt ugnen på 175 grader.

2 Blanda smör, honung, havremjöl, havregryn, mandelmjöl och majsstärkelse till en smulig deg. Tryck ut hälften av degen i en rund pajform, 22-24 centimeter i diameter, tryck ut degen upp på kanten också. 

3 Blanda blåbär, svarta vinbär, majsstärkelse och honung i en bunke. Lägg fyllningen i pajskalet. Stör över resten av smulorna. 

4 Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter.

Servering:

Servera smulpajen med lättvispad grädde.

3. Chokladkaka med svarta bönor

Härliga chokladrutor med svarta bönor. En dröm för gästerna i sommar.

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT

cirka 16 bitar

Chokladkaka med svarta bönor:

2 1/2 dl bovetemjöl

3 dl kokossocker

2 dl kakao

1 tsk bakpulver

1 burk svarta bönor, cirka 400 g

3 dl vatten

125 g smör

Fudgeglasyr:

100 g mörk choklad 

1 dl vispgrädde

2 msk honung 

Så gör du:

1 Sätt ugnen på 175 grader.

2 Lägg bakplåtspapper i en form ca 25 x 25 centimeter.

3 Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

4 Häll av och skölj bönorna. Mixa bönorna med vatten. 

5 Smält smöret

6 Rör ihop alla ingredienser till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. 

7 Ta ut formen och låt kakan svalna och gör fudgeglasyren 

8 Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden och honungen och häll över chokladen. Rör om tills all choklad har smält. Låt svalna.

9 Häll på glasyren på kakan. Strö över sesamfrön.

10 Servera med vispgrädde och färska bär. 

Till servering:

1 msk sesamfrön, svarta och vita

vispgrädde

200 g björnbär

100 g hallon

4. Chokladbollar med hasselnötter

Snabbt, enkelt och sagolikt smarrigt! Bjud dina vänner på chokladbollar med hasselnötter.

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT

cirka 20 stycken

3 dl hasselnötsmjöl eller mixade hasselnötter

10 dadlar, urkärnade.

2 msk  kokosolja 

3/4 dl kakao

1/2 dl flytande honung 

1/2 tsk vaniljpulver

1 krm salt

Att rulla i:

2 dl hasselnötter

Så gör du:

1 Mixa hasselnötterna fint eller använd hasselnötsmjöl. Mixa dadlar för sig.  Mixa hastigt ihop alla ingredienser till en slät massa.

2 Hacka hasselnötterna som bollarna ska rullas i och lägg på ett fat. Rulla massan till bollar och rulla i de hackade hasselnötterna. 

3 Förvara bollarna i en lufttät burk i kylen.

Relaterat