Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Avokado.Avokado.Avokado.
Blåbär.Blåbär.Blåbär.
Äpple.Äpple.Äpple.
1 AV 3
Avokado.
Foto: Nadia C.
2 AV 3
Blåbär.
Foto: Colourbox
3 AV 3
Äpple.
Foto: Evgeny Atamanenko

39 nyttiga livsmedel – hur många äter du?

Prickar du in många av de här livsmedlen i din diet? Då kan du slå dig själv för bröstet.

Med inspiration från Prevention listar vi 39 livsmedel som kan göra allt i från att skydda dig från allvarliga sjukdomar till att få dig i bra form. Ge dig själv en knuff i rätt riktning och fyll kylskåpet med dessa hälsosamma delikatesser!

1. Kaffe

Det är oklart vad det är med kaffe som faktiskt är hälsosamt, men något är det. Studier har bland annat visat att kvinnor som dricker 2-3 koppar om dagen löper 13 % mindre risk att dö i cancer.

2. Äpplen

Äpplen är en av de mest hälsosamma frukterna som finns. Det enda sättet att göra äpplen onyttiga är att göra paj på dem.

3. Bönor

Bönor har så många hälsofrämjande egenskaper att det är svårt att veta var man ska börja. Fyll skåpen med alla olika sorter och använd dem till allt från sallader till smörgåspålägg.

4. Blåbär

Ett bra sätt att bromsa åldrandet är att äta blåbär. Rikligt intag av blåbär kan dessutom hjälpa mot minnesförlust.

5. Broccoli

Enligt studier kan broccoli minska risken för alla livshotande sjukdomar med 26 %. Ångkoka den för att få ut mest näring.

6. Brysselkål

Ät för att minska risken för flera olika typer av cancer. De är dessutom laddade med järn och kalium.

LÄS OCKSÅ: Här är maten som ger dig en bättre sömn

7. Svamp

Matsvampar har visat sig bromsa tumörväxt hos vissa typer av cancer. De agerar även hinder för att vissa virus, som hepatit, ska sprida sig i kroppen.

8. Tomater

Tomater ger ett bra skydd mot både hjärt- och kärlsjukdomar och bröstcancer. Men sockerpumpade helfabrikat av tomatsås får du inte pluspoäng för!

9. Apelsin

En annan bra källa till C-vitamin, men även både A- och B-vitamin som är viktiga för både synen och immunförsvaret.

10. Ägg

Näringsvärdet i ägg är så högt att du får i dig nästan alla näringsämnen du behöver bara genom att äta ägg!

11. Lax

Lax är rik på vitamin D, men också en av de bästa källorna för omega-3. Ett bra intag av omega-3 förhindrar mängder av olika hälsoproblem.

12. Avokado

Avokado innehåller många bra ämnen, men även mycket fett. Byt ut andra livsmedel med hög fetthalt, exempelvis majonnäs, för att undvika att gå upp i vikt.

13. Ostron

Ostron är fyllda med zink, ett viktigt mineral för fosterutveckling. Den höga järnhalten hjälper också till att hålla huvudvärk och trötthet borta.

14. Olivolja

Använd olivolja i maten för att minska risken för både cancer och kroniska sjukdomar som alzheimer.

15. Havregryn

Ett bra intag av havregryn kan påtagligt minska riskerna för diabetes typ 2. Havregryn funkar bra både som müsli eller gröt på morgonen.

16. Röd paprika

Lite oväntat är röd paprika faktiskt den bästa källan till C-vitamin. Ät för att skydda dig mot både förkylningar och stroke.

17. Sötpotatis

Alla rotfrukter innehåller varierade mängder av betakaroten som kroppen omvandlar till A-vitamin. Sötpotatis innehåller mest och är ett bra alternativ till potatis.

18. Grekisk Yoghurt

Vanlig yoghurt är bra, men Grekisk Yoghurt är bäst. Den innehåller både kalcium och bra bakterier som stärker immunförsvaret.

19. Magert nötkött

En av de bästa källorna till järn. Kommer köttet dessutom från kreatur som fodrats med gräs i stället för spannmål får du i dig dubbelt så mycket E-vitamin

20. Spenat

Kokad spenat till maten ett par gånger i veckan skyddar mot blindhet på äldre dagar och håller blodådrorna rena från kolesterol.

21. Linfrön

Växtrikets bästa källa till omega-3 gör inte bara ett bra jobb med att förhindra hjärt- och kärlsjukdomar, utan kan även minska risken för bröstcancer.

22. Kycklingbröst

En stor kycklingfilé innehåller nästan halva dagliga intaget av protein. Dessutom står den för en fjärdedel av den rekommenderade dagliga dosen vitamin B6.

23. Sandpäron

Ett stort sandpäron står för hela 40 % av det dagliga behovet av fiber.

24. Vin

Vin, framför allt rödvin, är en källa till antioxidanter. Men drick med måtta! Studier rekommenderar ett glas eller två i veckan. Mer än det så stjälper det mer än hjälper!

25. Bananer

Bananer innehåller ämnen som håller ner blodtrycket och får ditt nervsystem att prestera på topp. Bananer minskar också risken för stroke.

26. Fettfri organisk mjölk

Drick tillräckligt med mjölk varje dag för att få bra nivå av D-vitamin. Det kan skydda dig mot både hjärtsjukdomar och vissa typer av cancer.

27. Nötter

Olika nötter innehåller många bra ämnen men även många kalorier. Ät små mängder i en bra blandning.

28. Vitlök

Lider du av högt blodtryck? Vitlök kan sänka det med så mycket som 30 enheter.

29. Quinoa

Quinoa innehåller alla 9 viktiga aminosyror som kroppen behöver. Det är dessutom bra för matsmältningen.

 

LÄS OCKSÅ: Glöm inte fikapausen – den är bra för hälsan

30. Fikon

Fikon är en utmärkt källa till kalcium. De innehåller dessutom rikligt med blodtryckssänkande mineraler.

31. Chiafrön

En annan bra källa till protein, omega-3, fiber och antioxidanter. Vissa studier antyder att de även främjar viktminskning genom att kontrollera hungern.

32. Bulgur

Förutom antiinflammatoriska egenskaper innehåller bulgur också ordentligt med fiber. Dessutom innehåller det rikligt med mangan, ett viktigt ämne för hjärnans och nervsystemets funktioner.

33. Citron

Citron innehåller en respektabel mängd C-vitamin. Men som tillsats i te gör det sig kanske ännu bättre då det bidrar till att kroppen tar upp mer av dryckens an antioxidanter.

34. Gul lök

Gul lök minskar inte bara cancerrisk utan skyddar hjärtat från sjukdomar och hjälper kontrollera tidiga symptom av diabetes. De yttre lagren innehåller mest näringsämnen.

35. Granatäpple

En frukt fylld med antioxidanter som i förlängningen hjälper till att förhindra alzheimer. Ät både kärnorna och lite av fruktköttet.

36. Mörk choklad

Mörk choklad har många hälsofrämjande sidor, till exempel en stor mängd antioxidanter. Men studier visar också att de som äter mörk choklad blir mindre lockade att äta fet och sockrad mat.

37. Jordnötssmör

En källa för både magnesium och Vitamin B6. Välj den sort med jordnötsbitar i, den innehåller i regel mindre socker.

38. Popcorn

Poppa själv i panna för ett väldigt bra tillskott av fullkorn. Mikrovarianterna är proppade med kemikalier och kalorier.

39. Te

Oavsett sort finns det många hälsofrämjande aspekter hos te. Bland annat har svart te visat sig minska risken för stroke och skador på lungorna från rökning.

 

LÄS OCKSÅ: Därför vill du alltid småäta på kvällen

 

Av Kristoffer Elmqvist