Naturell yoghurt har ingen vetenskaplig effekt.
Tranbär är verkningslöst om du redan fått urinvägsinfektion.
1 AV 2
Naturell yoghurt har ingen vetenskaplig effekt.
Foto: Colourbox
2 AV 2
Tranbär är verkningslöst om du redan fått urinvägsinfektion.
Foto: Joerg Beuge

3 vanliga myter som du gått på om din vagina

Hör du också till dem som vänder dig till internet så fort det kliar eller svider lite där nere?

Som hellre testar en suspekt huskur än går till läkare och ber om hjälp med din VAGINA.

Du ska nog tänka om – många av rekommendationerna på nätet är faktiskt helt verkningslösa.

Här listar vi tre vanliga behandlingsmyter.

Internet är bra till mycket, men överflödet av information kan också ställa till det. Hur ofta har man inte varit säker på att man åkt på någon allvarlig sjukdom, efter att ha läst de hemskaste historier om symptom som överensstämmer EXAKT med ens egna?

Dessutom florerar mängder av rekommendationer och huskurer som det kan vara frestande att testa, eftersom de är billiga och innebär att man slipper gå till läkare med en genant fråga. Och vem vill stå på apoteket och redogöra för "sveda i underlivet" och "grynaktiga flytningar"?!

Nej, bättre då att läsa på hemma framför datorn. Och sedan traska i väg till Ica för att inhandla tranbärsjuice och naturell yoghurt.

Men funkar verkligen de där huskurerna mot urinvägsinfektion och svamp?

Med hjälp av sajten Daily Dot listar vi tre vaginamyter som du kan sluta tro på nu:

1. Att ha könshår är mer hygieniskt än att vara rakad där nere

FEL

Trenden med rakat kön har ifrågasätts av flera anledningar. Bland argumenten för varför man inte ska raka sig där nere brukar anges att könshåret utgör en "mur" mot ovälkomna bakterier, samt att det lätt kan uppstå infektioner i den rakade, irriterade huden. Dock kan även pubeshår vara en effektiv grogrund för bakterier, så frågan är vad som är mest hygieniskt. Forskning har inte kunnat bevisa varken det ena eller det andra, så tills vidare får nog könshårets vara eller inte vara förbli en smaksak.

LÄS OCKSÅ: Viva vagina! 4 saker din muff hatar!

2. Vanlig naturell yoghurt hjälper mot svampinfektion

FEL

Svampinfektion i underlivet är ofarligt, men obehagligt. Till de vanligaste symptomen hör kraftig klåda, rodnad och en vit, grynaktig flytning. Tillståndet uppstår ofta i samband med sex, eller efter att man har behandlats med antibiotika. I regel går besvären över av sig själva, men ibland (första gången på läkares rekommendation) kan man behöva behandla dem med receptfria medel.

Dock ska man INTE förlita sig på att vanlig yoghurt kan hjälpa, som vissa huskurer rekommenderar. Den innehåller visserligen snälla bakterier som brukar hålla svampen i schack, men det räcker inte. Yoghurten kan emellertid kännas lenande och svalkande mot den inflammerade huden – och gör ingen skada, enligt gynekologer. Så länge den är naturell det vill säga, så undvik smaksatta, sötade och färgade varianter.

Det finns inga bevis för att hår skulle vara bättre än hårfritt. Foto: Colourbox

3. Tranbärsjuice kan bota en urinvägsinfektion

FEL

Urinvägsinfektion är mycket vanligt, i synnerhet bland tjejer i 20-årsåldern. Mer än hälften av alla kvinnor drabbas någon gång under sitt liv. Tillståndet orsakas av bakterier som tränger in i urinröret, för att sedan vandra vidare till urinblåsan. Ofta kan det svida rejält när man kissar, och man behöver i regel gå på toaletten oftare än vanligt.

För det mesta går urinvägsinfektionen över av sig själv, men om symptomen kvarstår länge kan man behöva äta antibiotika. Att dricka tranbärsjuice har INGEN effekt.

LÄS OCKSÅ: Urinvägsinfektion? Slipp få den om och om igen

Huskuren som har rekommenderats i alla tider kan inte bota dig om du redan är sjuk, möjligen kan man förhindra en infektion genom att dricka tranbärsjuice i förebyggande syfte. Det beror på att det finns en komponent i tranbär som fastnar i urinröret och blockerar inkommande bakterier.

Så, när folk påstår sig ha blivit av med sina besvär genom att dricka tranbärsjuice är det alldeles säkert en falsk förhoppning. Antagligen har infektionen "läkt" på egen hand.

Dock är det aldrig fel att dricka mycket vätska överhuvudtaget, eftersom det kan underlätta symptomen. Och kvinnor, kom ihåg att kissa efter sex. Då driver man ut bakterier som kan ha hittat in i urinröret under samlaget.

LÄS OCKSÅ: Din vaginas resa i 20-, 30, och 40-årsåldern