När du äter rödbetor som innehåller nitrat bildas kvävemonoxid i kroppen, som ökar syresättningen. Det kan öka uthålligheten i musklerna och förbättra träningsresultatet.
När du äter rödbetor som innehåller nitrat bildas kvävemonoxid i kroppen, som ökar syresättningen. Det kan öka uthålligheten i musklerna och förbättra träningsresultatet. Foto: Shutterstock

3 skäl att dricka rödbetsjuice innan du tränar

Rödbetsjuice är en hajpad dryck, inte minst bland motionärer.

Och det är inte särskilt konstigt. Den prestationshöjande förmågan är nämligen välstuderad vilket gjort den billiga rotfrukten till en stor favorit.

Superdrycken rödbetsjuice kan sänka blodtrycket och lindra magproblem. Men det är inte de enda hälsofördelarna med den magiska rotfrukten. Flera studier visar att rödbetsjuice är ett utmärkt komplement till träning.

Här är tre anledningar att dricka juicen innan du motionerar.

LÄS OCKSÅ: Superjuicen för dig med högt blodtryck 

1. Förbättrar löparförmågan

Forskning visar att rödbetsjuice kan förbättra din prestationsförmåga avsevärt. Sajten Aktiv träning kallar det till och med för "sund dopning". Framför allt är det i idrotter där syreupptagningsförmågan är viktig, såsom löpning, cykling och simning. Enligt sajten  Runners World vidgas blodkärlen och cellerna förbrukar mindre syre.

LÄS OCKSÅ: Gurkmeja: 5 sätt att använda superkryddan 

2. Boostar kroppens uthållighet

Rödbetor är nämligen otroligt rika på nitrat, som även finns i kål och bladgrönsaker. När man äter mat som innehåller nitrat bildas kvävemonoxid i kroppen, som ökar syresättningen. Något som ökar uthålligheten i musklerna och kan förbättra träningsresultatet.

– Motion ökar syresättningen i kroppen och rödbetsjuicen fungerar prestationshöjande eftersom nitratet i sig förbättrar syresättningen, har Martin Brunnberg som är näringsfysiolog och utbildare på Fredrik Paulúns näringscenter, tidigare förklarat för Hälsoliv. 

Annons: Ekologisk rödbetsjuice på bag-in-box för 179 kronor hos Happy Green (extern länk)

3. Föryngrar hjärnan

Enligt sajten Dagens Hälsa påverkar rödbetsjuice även hjärnkontoret. Enligt forskning från Wake Forest University kan en äldre persons hjärna bli mer effektiv och "yngre" om du kombinerar juice och motion. Intaget av rödbetsjuice ökar nämligen syretillförseln till hjärnan vilket stärker kroppsmotoriken.

PRESENTERAS AV HAPPY GREEN

Detta är en redaktionell artikel från Hälsoliv som ingår i ett ämne som hälsosajten Happy Green valt att sponsra. Företaget har inget inflytande över artikelns innehåll.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!