Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

3 kostexperter: Så vet du att du äter nyttigt

De flesta vet att man bör äta nyttigt.

Men vad ÄR egentligen att äta nyttigt?

Här förklarar kostexperterna Fredrik Paulún, Sofia Antonsson och Sara Ask hur du bör tänka kring måltidsintervall, mängd, vardagsmat och helglyx.

Samt avslöjar vad som är fritt fram att frossa i dagligen.

Foto: Gpointstudio / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

1. Så ofta ska du äta

VIKTIGAST: Ät regelbundet, det vill säga samma typ av måltid vid samma tidpunkt varje dag. Minst lunch och middag.

Samtliga tre kostexperter är eniga om att de flesta mår bra av att äta regelbundet för att inte bli hungriga mellan målen: alltså samma typ av måltid vid ungefär samma tidpunkt varje dag. Men alla betonar att vi är olika och att det gäller att lyssna inåt, på sin kropp, för att komma fram till just dina behov.

– Det är individuellt, men få klarar sig på mindre än tre mål per dag. Räkna med att äta frukost, lunch och middag, samt lägg till ett eller två mellanmål om du behöver det, säger näringsfysiologen Fredrik Paulún.

– Frukost verkar faktiskt inte vara viktigare än något annat mål när det gäller olika hälsomarkörer, så har du ingen aptit på morgonen behöver du inte ha dåligt samvete. Samma sak när det gäller mellanmål – det är inget måste, säger dietisten Sara Ask.

LÄS OCKSÅ: Bästa och sämsta snabbmaten – för vikten och hälsan

 

Foto: Xsandra / GETTY IMAGES E+

2. Så mycket ska du äta

VIKTIGAST: Lyssna på kroppens egna signaler och sluta äta när du inte är hungrig längre, innan du blir jättemätt.

Enligt de tre kostexperterna är det viktigaste här att äta sakta med alla sinnen närvarande, så att man verkligen uppfattar kroppens hunger- och mättnadssignaler och hinner stanna vid "lagom".

– En fördel med att äta flera mindre mål per dag är att det blir mer rimliga portioner och man överäter inte för att man är vrålhungrig. Så länge du äter riktig oprocessad mat med mycket grönsaker, rotfrukter, fullkorn och rena proteinkällor kan du äta dig mätt varje gång, säger näringsfysiologen Fredrik Paulún.

– För många av oss är det viktigt att äta tills vi inte är hungriga längre och stoppa där, säger dietisten Sofia Antonsson.

LÄS OCKSÅ: Därför äter du fel när du äter "nyttigt"

 

Foto: Peopleimages / GETTY IMAGES E+

3. Det här kan/ska du äta varje dag

VIKTIGAST: Grönsaker, bär och frukt är i princip ofarligt, det kan (och bör) du frossa i med gott samvete.

 

Samtliga tre kostexperter hyllar grönsaker av alla slag. Bär, frukt, frön och nötter är också fritt fram.

– Bär, frukt och grönsaker ska man äta så mycket som möjligt av: minst 500 gram per dag mår kroppen bra av. Oprocessade proteinkällor som ägg, fisk, kött, fågel, baljväxter, skaldjur, nötter och frön är också bra att få i sig, helst varje måltid. Då blir du mätt och håller blodsockret under kontroll, säger näringsfysiologen Fredrik Paulún.

– Tänk färgglatt: det är inte bara snyggt utan också hälsosamt, eftersom grönsakernas färger bidrar med olika skyddanden ämnen. Ugnsbakad aubergine, smörfräst svartkål, picklad rödlök, krämig hummus, wokad spetskål eller en fräsch sallad med örtig dressing är exempel på bra vardagsmat, säger dietisten Sara Ask.

LÄS OCKSÅ: Experten: Socker du kan äta med gott samvete

 

 

Foto: Nastenkapeka / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

4. Det här är det sämsta du kan äta

VIKTIGAST: Undvik läsk och processad mat!

De tre kostexperterna är eniga om att sötad och processad mat och dryck är det sämsta du kan stoppa i dig ofta. Man behöver inte vara livrädd för socker, men i flytande form sticker det ut som extra ohälsosamt, påpekar dietisten Sara Ask.

– Att äta chips eller annan friterad mat och dricka läsk med tillsatt socker är som att be om övervikt, cancer, hjärt-kärlsjukdom, inflammationer, autoimmuna sjukdomar och diabetes typ 2, säger näringsfysiologen Fredrik Paulún.

– Processad mat är utan tvekan det sämsta för oss. Snabba kolhydrater får kroppen att vilja ha mer samtidigt som det på sikt blir brist på näring, säger dietisten Sofia Antonsson.

 

Foto: Lechatnoir / GETTY IMAGES E+

5. Det här kan du lägga till på helgen

VIKTIGAST: När du väl äter något sött, se till att njuta av det.

Enligt dietisten Sara Ask finns det ingen "förbjuden" mat, bara sådant som passar mer eller mindre bra att äta ofta. 

Här är vad hennes kostexpertkolleger väljer när de vill unna sig något extra:

– Ett glas gott rödvin och lite lagrad ost med fikon är superbra. Även champagne med jordgubbar eller ett glas torrt vitt vin med skaldjur hör till favoriterna. Sedan tycker jag mycket om hembakta pajer med fullkornsmjöl, kokossocker, bär och ekologiskt smör. Lite vaniljkesella till det så blir det himmelskt, säger näringsfysiologen Fredrik Paulún.

– Ostar, gott vin och ett nybakat surdegsbröd tycker jag gör livet värt att leva, säger dietisten Sofia Antonsson.