1 av 3: Innehåller viktiga proteiner och vitaminer
Den 8 februari firar vi ägghalvans dag. Ett utmärkt tillfälle att äta något riktigt gott med ägg.
2 av 3: Den 8 februari firar vi ägghalvans dag. Ett utmärkt tillfälle att äta något riktigt gott med ägg. Foto: Klara Desser/Expressen
Nyligen genomförde en grupp svenska forskare en mindre studie om vilken frukost som mättar bäst. Vilken som vann? Gissa.
3 av 3: Nyligen genomförde en grupp svenska forskare en mindre studie om vilken frukost som mättar bäst. Vilken som vann? Gissa. Foto: iStock

3 goda anledningar att äta ägg varje dag

Vändstekta, pocherade, kokade, som en röra eller en omelett! Ägg går att variera i all oändlighet! Och är dessutom riktigt grymt för hälsan.

Den 8 februari firar vi ägghalvans dag så passa på att äta något riktigt gott! Här har du några klockrena skäl till varför du ska äta ägg varje dag.

Vilken kom först? Hönan eller ägget?

Svaret kan egentligen kvitta. Det viktiga är att ägg är en riktigt grym produkt om du vill bli både mätt och stark. Förr ansågs det vara dåligt för hjärtat, framför allt på grund av kolesterolet, men på senare år har ägget fått en uppsving. Rådet som var bas för denna missuppfattning kom 1971 men försvann redan 1976.

Eller som Livsmedelsverket skriver på sin hemsida:

"Det finns en missuppfattning om att det skulle vara farligt att äta ägg. Det stämmer inte, ägg är tvärtom bra mat. Ägg är en källa till protein och mycket annan näring. Äggulan innehåller en del fett, både mättat, enkelomättat och fleromättat fett, vitaminerna A, D och E, B12, riboflavin och folat, och mineraler som jod, järn, kalcium, zink och selen."

LÄS OCKSÅ: Nyttig frukost – så blir du ett frukostproffs 

Ägghalvans dag den 8 februari

Den 8 februari firar vi ägghalvans dag. Den må inte vara riktigt lika populär som kanelbullens dag, men det borde den kanske vara?

Nyligen genomförde en grupp svenska forskare en mindre studie om vilken frukost som mättar bäst. Du kan själv gissa vilket livsmedel som vann… 

Spana in videon ovan för tre grymma anledningar att äta ägg varje dag!

LÄS OCKSÅ: 11 bästa sakerna du kan äta till frukost 

3 goda recept med ägghalvor hittar du här: 

Spenatsoppa med ägghalva

Ägghalvor fyllda med gravad lax-röra 

Ägg med räkor och äpple  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!