Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

25 livsmedel världens mest hälsosamma personer äter - varje dag

Vissa kan hjula fast de nyss fyllde 90.

Det är inte säkert att det beror på att de äter nyttig mat, men det lär inte skada.

I boken "Secrets of the worlds healthiest people" frågade författarna åldersstigna och friska människor vad de äter. Här är några av deras hemligheter.

1. Rotsaker och andra knölar

Rödbetor

Trendiga knölen rödbeta hyllas för sitt rika nitratinnehåll som vidgar våra kärl och sänker vårt blodtryck. Bevisat bra för hjärtsjuka. Ät i ugn, som biff, i soppa eller vad som föredras.

Rödbetsjuice som koncentrat för den som inte vill bälga i sig alltför stora volymer och drar sig för att få röda fingrar vid skalningen.

LÄS OCKSÅ: Ät fibrer och lev längre! Lista på fiberrik mat som fixar magen

Vitlök

Vitlök, eller knoblauch som den heter på tyska, innehåller allicilin, ett ämne som hjälper till att hålla nere kolesterolnivåerna och verkar antiinflammatoriskt. Enligt författaren Steve Bowers, som skrivit boken "Secrets of the World's healthiest People" tillsammans med sin fru, journalistenElizabeth Shimer Bowers , äts den bäst rå och pressad. Om man tycker att pressad vitlök är i smakrikaste laget kan man blanda ner den i salsa, dressing eller varför inte en guacamole?

2. Kryddorna

Foto: Shutterstock

 

Svartpeppar

 

Svartpeppar verkar som antioxidant, förhöjer smakupplevelsen och verkar bakteriedödande i maten. Det var inte för inte som förfäderna kom på idén att krydda middagen.

Kanel

Återigen en torkad smaksättare som tål lagring, verkar bakteriedödande, aptitmildrande och reducerar inflammation. Testa som kaffesmaksättare också, eller gör ett höstigt äppelmos.

Gurkmeja

Ja, det finns studier som pekar på att man måste äta tre matskedar om dagen för att få en bevisad vetenskaplig effekt av gurkmeja. Men det är bättre att ha goda vanor än att låta bli dem och så länge man inte är i behov av en mirakelmedicin kan kanske en liten tesked om dagen ligga mer i linje med ett gott liv.

Ingefära

Ingen lista över hälsosam mat är komplett utan ingefära. Uppiggande och antioxidantrikt, distinkt i sin smak och kommer dessutom med hälsoeffekter som aptitreglering, blodsockerkontroll och kolesterolsänkning.

3. Godsakerna

Foto: Shutterstock

 

Mörk choklad

 

Den 70-procentiga chokladen går alltid att tillgripa om man vill ha något litet gott. Bra för hjärtat, för humöret och livskvaliteten.

Desserter

Lite av livets goda är inte fel. Njut till max i lagom mängd av det du älskar. Världens långlevare ser till att livet innehåller lite kulinariska godsaker.

LÄS OCKSÅ: 9 livsmedel du trodde var onyttiga - som inte är det

Honung

Se till att välja kallslungad honung så att det finns något som lever i den, vid uppvärmning över 40 grader förstörs enzymer. Låt den ersätta vitt socker och ringla lite över frukostar och mellanmål. Välj märken du litar på, honung är en av världens mest förfalskade varor.

4. Proteinerna

Foto: Shutterstock

Ägg

Bra för magen, synen, midjan och för att hålla dig mätt mellan målen. Proteinrikt med vitaminer och näringsämnen.

Bönor

Innehåller nästan lika mycket protein som kött, men är snällare mot miljön och stabiliserar ditt blodsocker inte bara i dag, utan faktiskt i morgon också.

Bra för tarmhälsan och kolesterolnivåerna också.

Slarva inte med blötläggningen för att få mindre gaseffekt. Servera som bönbiffar, i grytor, som dippsås eller som råvara i amerikanska pannkakor och andra bakverk.

Fisken

Lax är väldigt bra, och extra, extra bra är den vildfångade - som dock betingar mycket högre pris än den odlade. Ibland kan det näst bästa få vara gott nog. Tänk på nyttan omega 3-fetterna gör i att göra cellväggar och kärl mjuka och fina.

5. Dryckerna

Foto: Shutterstock

 

Kaffe

 

Borde stå på listan över livsnödvändigheter, minskar risken för demens, diabetes, cancer, övervikt. Ökar å andra sidan risken för att behöva springa på toaletten väl ofta om man överkonsumerar.

Fyra koppar om dagen är en lagom mängd.

Te

Välj färg efter syfte. Svart te som mildare uppiggare, kamomillte för förkylning eller bara favoritteet för att det smakar bra.

Äppelcidervinäger

Är kanske ingenting man tänker att man ska bälga i sig, men att spä ut en matsked i lite vatten håller blodsockernivåerna mer stabila.

Hälsoexperten Amy Morosini tipsar om att ta vinägern outspädd, som en shot, och bita i lite frukt efteråt för att ta udden av syran. Jordgubb eller tangerine, är hennes råd.

6. Det syrliga

Foto: Shutterstock

 

Surkål, Pickles, Kimchi

 

Inläggningar och fermenterad mat innehåller probiotika som ger maghälsa. De blir mat åt snälla bakterier som normaliserar inflammatoriska processer.

LÄS OCKSÅ: 6 maträtter du ska äta oftare - för magens skull

Yoghurt

Också i yoghurten pågår det bakterieprocesser som resulterar i extra magsnäll mat. Dessutom bor det snälla laktobaciller i yoghurten.

7. I skafferiet

Foto: Shutterstock

 

Mandel

 

Rik på fibrer och på enkelomättade fetter. Också en källa till järn, kalium och folsyra. Mandel har bevisade hälsofördelar som hjärthälsa.

Chiafrö

Mycket mättnad i förhållande till storleken, dessutom är de små fröna bra för matsmältningen och hjärthälsan.

8. Grönsaker

Foto: Shutterstock

 

Avokado

 

Fina enkelomättade fetter, bra med fibrer, kalium och ger mycket mättnad förhållande till energi. Dessutom supergott och svårt att tröttna på.

Broccoli

Världens bästa grönsak. Antioxidantbomb som kan serveras i mat, ångkokt, rå med dip eller grillad i ugn med olivolja på toppen och kanske några rostade mandelflarn?

Oliver & Olivolja

Olivolja är den sorts vegetabiliskt fett som har allra bäst effekt på hjärta och kärl. Att äta olivolja varje dag minskar risken för att dö.

Spenat

Ju mer mörkgrönt, desto bättre. Magsnälla fibrer, näringsämnen som kalium, kalcium, magnesium och så många vitaminer att det blir för långt att skriva ut dem. Stek, stuva, ät rått, eller mixa i smoothie (om du gillar gröna drickor).

LÄS OCKSÅ:  13 ”dåliga” vanor som faktiskt är bra för dig

9. Frukter och bär

Foto: Shutterstock

 

Körsbär

 

Körsbär innehåller antiinflammatoriska ämnen som lindrar effekten av stress och hjälper till vid insomning.

Blåbär - och andra bär

Rika på antioxidanter, fiber och dessutom blodsockerstabiliserande och aptitlugnande. Sa vi att lingon också är supernyttigt?