Sedan några månader tillbaka lever Dane Nash, 21, på 150 bananer i veckan.
Men dieten får kritik.
1 AV 2
Sedan några månader tillbaka lever Dane Nash, 21, på 150 bananer i veckan.
Foto: Facebook
2 AV 2
Men dieten får kritik.
Foto: Shutterstock

21-åringen äter 150 bananer i veckan

Det sägs att omväxling förnöjer. Inte för musikstudenten Dane Nash.

80 procent av 21-åringens kaloriintag kommer nämligen från bananer och Dane äter över 150 stycken i veckan.

– Jag har aldrig varit mer hälsosam, säger han enligt brittiska Metro.

Men experterna är kritiska.

För fem månader sedan påbörjade Dane Nash från Bristol en livsförändring som av många skulle kallas radikal. 21-åringen blev fruktarian med inslag av raw veganism. För Dane innebär detta att han äter omkring 150 bananer i veckan tillsammans med andra råa frukter och grönsaker.

Enligt brittiska Metro uppskattar han själv att omkring 80 procent av kalorierna han får i sig kommer från den gula örten och resten från bland annat stora mängder spenat.

– Med den här dieten mår du fantastiskt, får ändlös energi och ett otroligt välmående, säger han i ett uppmärksammat inslag på BBC.

Vanligtvis startar han dagen med två stora smoothies med omkring 250 gram spenat och 12 bananer. Till lunch äter han allehanda bär, päron och andra typer av frukt. Och förstås: Bananer.

LÄS OCKSÅ: Han äter bara potatis varje dag – så här ser han ut ett år senare 

"Överdriven konsumtion"

När det vankas middag blir det sallad med bland annat bladgrönsaker och soltorkade tomater.

Dane menar att han aldrig mått bättre, men experter på området är kritiska. Att leva som vegan går förstås alldeles utmärkt, men 21-åringens snäva inriktning ses som mer vansklig.

– Det är verkligen en överdriven konsumtion av bananer. Dieten saknar väldigt många näringsämnen, däribland protein och fett, mikronäringsämnen och framför allt så saknar den variation, säger näringsexperten Lucy Patterson enligt Metro.

Patterson säger att det höga kolhydratsintaget från bananerna kan leda till kroppsliga problem på lång sikt.

"Alla näringsämnen som kroppen behöver"

– Det finns mer hälsosamma sätt att äta veganskt, tyvärr missar den här personen några av de viktiga aspekterna av dieten.

Dane själv menar att han klarar sig alldeles utmärkt. Han äter B12-tillskott, D-vitamin och linfrön för att dryga ut sin diet. Dessutom blandar 21-åring i spirulina i sina smoothies vilket han menar innehåller "alla näringsämnen som kroppen behöver samt över 60 procent protein."

– Först blev jag vegetarian, sedan läste jag in mig på ämnet och upptäckte att den optimala dieten för människor är att äta råa frukter och grönsaker, säger han.

Hans bästa banantips?

– De ska vara bruna och lite prickiga. De ska se ut som att de håller på att bli dåliga. Då är de som sötast, säger han.

Nedan förklarar han sin diet närmare

https://www.facebook.com/dane.nash/posts/10213219057055639