Är det farligt att hålla sig från att kissa för länge?
Och vad betyder det egentligen om ens urin luktar illa eller har en märklig färg?
1 AV 2
Är det farligt att hålla sig från att kissa för länge?
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Och vad betyder det egentligen om ens urin luktar illa eller har en märklig färg?
Foto: Ball Lunla / Colourbox

15 saker du verkligen borde veta om ditt kiss

Illaluktande urin? Det kan säga mycket om hur du mår, även om det är pinsamt att prata om.

Med hjälp av sajten Buzzfeed listar vi 15 omvälvande fakta om ditt urin och dina toalettvanor.

1. Illaluktande urin med märklig färg? Det kan avslöja hur du mår

Rosa eller rött kiss kan bero på att man ätit rödbetor, men det kan också vara ett tecken på blod i urinen, som i sin tur kan betyda urinvägsinfektion eller njursten, enligt tidningen Women's health. Om kisset luktar "ruttet" kan det indikera att du har en infektion.

LÄS OCKSÅ: 7 saker som ditt bajs säger om hur du mår

2. De flesta av oss kissar sex till sju gånger per dygn

Frekvensen påverkas dock av hur mycket var och ens urinblåsa kan spännas ut, samt vad och hur mycket vi har ätit under dagen. Så bli inte orolig om det är ett par gånger oftare eller någon gång mer sällan.

3. En normal urintömning bör ta runt sju sekunder

Varierar också från person till person. Men om du kissar väldigt kort, runt två sekunder, trots att du kände dig mycket nödig kan det vara ett tecken på att du har någon infektion, säger urologiprofessor Benjamin Brucker vid NYU Langone Medical Center, till Buzzfeed.

4. Ju äldre du blir, desto svagare kisstråle

När män åldras får de en större prostata, som blockerar och gör kisstrålen mindre kraftig. Hos kvinnor kan en mindre elastisk urinblåsa orsaka samma effekt, även om det inte är lika vanligt, säger Dr Inderbir Gill vid The USC Institute of Urology enligt Buzzfeed.

5. Man kan kissa ut små njurstenar

Det låter omöjligt och plågsamt, men jo, man kan faktiskt kissa ut stenar, om de är tillräckligt små. Vid lindrigare njursten är det just vad som sker, medan ett svårare tillstånd innebär att större stenar fastnar i urinledaren och stoppar urinflödet. Stenarna utvecklas av "kristaller", som bildas om saltkoncentrationen i urinen blir för hög. Ett annat symptom på njursten är blod i urinen.

6. Kisset består av 95 procent vatten

Bara tre procent är urinämne och övriga ingredienser är klorid, natrium kalium och kreatin, samt andra ännu mindre beståndsdelar.

7. Kvinnor bör alltid kissa efter sex

Under sex kan bakterier från slidan och analen spridas till urinröret mot urinblåsan - och man kan drabbas av urinvägsinfektion. Om man kissar efter samlag spolas bacillerna bort. Urinvägsinfektion drabbar oftare kvinnor, men även män gör klokt i att gå på toa efter sex.

8. Vissa livsmedel kan göra ditt kiss illaluktande

Vitlök, kaffe och sparris är exempel på mat som kan göra att urinen luktar illa. Att dricka rikligt med vatten kan vara ett sätt att mildra odören.

9. Du bör sitta ner ordentligt när du kissar, även om det är på en offentlig toalett

Hör du till dem som febrilt kämpar med att inte nudda toalettstolen när du går på toa på lokal? Sluta med det! Först och främst är risken att smittas av något via toaletten minimal, skriver Buzzfeed. Dessutom är det svårt att få ur sig all vätska när man står böjd, vilket resulterar i att du snart måste gå igen, enligt Dr Benjamin Brucker.

10. Det är inte farligt att hålla sig

Nej, att det skulle skada din hälsa om du håller dig då och då är en myt, enligt Dr Benjamin Brucker. Det kan till och med vara en fördel att träna på att hålla sig, så slipper man andra besvär, som att vakna mitt i natten. Men visst, har man möjlighet att gå på toa med några timmars mellanrum så bör man göra det, enligt experter. För i sällsynta fall kan regelbundet hållande leda till infektion.

11. Med kisset gör kroppen sig av med sådant som den inte behöver

Urin innehåller nedbrytningsprodukter från kroppens ämnesomsättning, alltså sådant som kroppen inte behöver, har Kurt Svärdsudd, överläkare och professor vid Uppsala universitet, förklarat för Expressen.

12. Du behöver inte oroa dig för att du ska råka kissa under en orgasm

 Muskelsammandragningarna vid orgasm kan göra att man kissar på sig, men det gäller främst personer som lider av inkontinensbesvär. Normalt så sluter sig urinblåsans hals hos både kvinnor och män under orgasm. En "kissnödig-känsla" kan uppkomma av stimulansen vid sex, men den kan i regel ignoreras.

13. Kisset är inte alltid sterilt

Man hör ofta att urin är sterilt och fritt från bakterier: att det inte skulle vara farligt att dricka sitt kiss i nödläge. Men faktum är att kisset kan bli infekterat, även om det är sällsynt, säger urologiprofessor Benjamin Brucker till Buzzfeed.

14. Om det gör ont när du kissar ska du gå till läkare

Nej, det ska inte kännas obehagligt att kissa, så upplever du smärta kan det betyda att du har någon form av infektion. Hos kvinnor handlar det ofta om urinvägsinfektion, som orsakas av bakterier som tränger in i urinröret och urinblåsan. Men det kan också vara något med njurarna.

15. Kvinnor kissar inte från vaginan

Nej, hos kvinnor är urinröret skilt från slidan. Mäns kiss kommer däremot från ett urinrör I penisen.