Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

13 dåliga vanor som faktiskt är bra för dig

För att må bra och bli lycklig krävs enligt experterna god planering och självdisciplin i vardagen.

Man ska sova ordentligt, äta nyttigt och träna regelbundet.

Men rutinerna och pekpinnarna kan faktiskt bli för många, med konsekvensen att människor tvärtom blir stressade och olyckliga.

Här berättar vi varför vissa ”misslyckanden” eller rentav dåliga vanor kan vara att föredra ibland.

Foto: iStock

1 av 14

1. Våga bryta dina rutiner

Du vet vad du borde göra för att maxa ditt välmående. Sova sju timmar per natt, skippa sockret, gå minst 10 000 steg per dag och hinna med två-tre intensivare träningspass per vecka. Vid sidan av dessa (rätt så grundläggande) hälsoåtgärder har du ett arbete att sköta, en umgängeskrets att vårda och eventuellt en familj som behöver din omsorg.

Men jodå, det GÅR att få till, om du bara planerar och förbereder varje enskild dag i detalj. Går upp klockan 06 oavsett, har matlådorna färdiga i kylen och en personlig tränare på stand-by.

Så här lever en massa på ytan framgångsrika människor i dag, utan att reflektera över sin brist på fritid eller möjlighet att vara spontan. Varenda minut är uppbokad och man nallar hellre någon timme på sömnen, för att hinna till gymmet före jobbet. Man känner sig duktig, effektiv och hälsosam. Men det finns ett pris.

LÄS MER: 5 stressfällor som kan göra dig sjuk

Stanna upp, reflektera och utvärdera dina rutiner

För risken när vi försöker göra så mycket rätt i ett rasande tempo är att vi sliter ut oss. Vi blir trötta, stressade och i slutändan en sämre version av oss själva. I värsta fall kommer påminnelsen i form av depression eller utbrändhet, desto oftare blir vi griniga och glömska.

Därför är det bra att stanna upp, reflektera och utvärdera sina vardagsrutiner. Försöka öva på att göra ingenting ibland.

Unna dig en sovmorgon, våga skippa träningen när du är trött, ät en bulle när du är sugen. Här listar vi 13 dåliga vanor som kan vara bra för dig emellanåt. Klicka dig vidare för förklaringar och pepp.

1 av 14