Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
2 AV 2
Foto: Adobe stock / Adobe stock/ Mitt kök

12 udda tips att stoppa förkylning och influensa

Att stoppa en förkylning eller influensan är lättare sagt än gjort.

Inspirerade av sajten Health.com samlar vi här både proffs- och amatörknep som påstås lindra, förebygga eller rentav "bota" en förkylning.

Husmorstips har sällan vetenskapliga belägg, men det skadar ofta inte att prova sig fram.

1. Proteinkick kan hålla borta förkylningen

En del forskning tyder på att dieter som har för lågt protein kan försämra immunförsvaret. Därför är det bra att få i sig proteinrik mat som fisk, ägg och yoghurt.

2. Torka av – få bort förkylningsvirus

Ett tips när förkylning eller influensan går och du tränar är att alltid ha med sig en egen handduk att sitta på när du använder olika apparater på gymmet. Alla annan utrustning som kräver beröring ska du vara noga med att torka av både före och efter användning.

3. Skippa alkoholen

Alkohol stör sömnkvalitén, vilket i sin tur gör dig mer mottaglig för sjukdomar så som förkylning.

En del tar gärna en sängfösare, med det är dåligt för REM-sömnen som är viktig för hjärnaktiviteten.

LÄS OCKSÅ: Förkyld? Så kan du lindra din förkylning

4. Honungsvatten/Citronvatten

Honung innehåller antioxidanter och vitaminer vilket många upplever lindrar exempelvis en ond hals. Citronvatten, som är rikt på C-vitamin påstås motverka förkylningar.

5. Rengör på din arbetsplats

Man behöver ju inte bli städfundamentalist, men grundläggande hygien är bra eftersom att många människor är i rörelse på en arbetsplats och tar i diverse saker. Använd desinfektionsmedel minst en gång i veckan och glöm inte att en del förkylnings- eller influensavirus lever i upp till 48 timmar.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig mot årets influensa

6. Mat mot förkylning

Drick vatten ofta, det spolar bort gifter ur lymfsystemet. Men en annan sak du kan tillsätta är koncentrerad juice. Fram med juicemixern och släng i grönkål, broccoli, äpple, rucola, persilja, gurka, morötter, mangold, citron och mynta. Den rekommenderade dagliga dosen frukt är nio hela portioner - det får ingen i sig - alltså är alternativet att dricka det i koncentrerad form. Nyttigare än så blir det inte.

7. Andas ut

Ett annat knep är att andas ut om du går förbi någon som hostar eller nyser. Sedan kan du andas in igen när du är på behörigt avstånd. Detta för att undvika att andas in den luft personen just besmittat.

8. Zink så fort du känner förkylningssymptom

Om du börjar känna dig dålig i halsen och småhostig ska du poppa ett gäng zink-sugtabletter i några dagar. De kan lindra symtomen på förkylning och göra dig bättre snabbare.

9. Svettas och basta

Det finns inga belägg för det, men har du möjlighet att basta varje dag sägs det vara bra skydd mot förkylning då det gör att man får ut vissa gifter i kroppen när man svettas.

10. Skydda dina händer

Tvätta händerna ofta och se till att torka dem ordentligt så slipper de bli fnasiga. Sedan kan du smörja dem med en handkräm.

11.  Fram med spriten

Om du inte har någon handsprit med dig, går det alldeles utmärkt att använda vanlig vodka. Den höga alkoholhalten desinficerar perfekt.

12.  Privat penna minskar förkylningsrisken

Oavsett om det är förkylnings- och influensatider eller inte, ska du alltid se till att ha med dig din privata penna. På så vis slipper du många riskzoner. En del använder det till och med till att trycka koden in på bankomaterna.