Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

12 svenska livsmedel som hjälper dig att bränna fett

Du behöver inte späka dig för att tappa några kilon. Satsa i stället på rätt sorts mat och gå ner i vikt, helt automatiskt! Experten Fredrik Paulún tipsar om sina 12 svenska favoriter.

Foto: Shutterstock

1 av 13

Du behöver inte banta för att tappa kilon

Banta. Finns det något tråkigare? Bara ordet gör ju att man tappar sugen innan man ens har börjat. Men hur ska man gå ner i vikt annars, kanske du tänker. Goda nyheter: Man kan äta gott och samtidigt gå ner i vikt! Så strunta i att svälta dig, det är bättre gå ner i vikt långsamt. Då är chansen mycket större att du behåller din nya form.

– Jag är positiv till idén att inte banta utan att istället satsa på rätt sorts mat, säger näringsfysiologen Fredrik Paulún. Hungern är ens värsta fiende när man vill gå ner i vikt. Risken är stor att man till slut blir så desperat att man kastar sig över godispåsen eller pizzan och vräker i sig.

Och den andra goda nyheten är att maten som gör att vi går ner i vikt finns i Sverige! Vi behöver inte importera dyra och klimatskadliga produkter. Vi kan bege oss till mataffären och köpa supernyttiga och billiga svenska livsmedel som bruna bönor, potatis och rapsolja. Mer svenskt kan det knappast bli!

– Vi glömmer ofta bort den svenska maten och tänker att vi måste äta importerade livsmedel som sötpotatis, gojibär och papaya för att gå ner i vikt och få en massa hälsofördelar. Så är det inte alls. Själv älskar jag och min familj till exempel svenskt viltkött. Det äter vi ofta. Jag har till och med bestämt mig för att ta jägarexamen för att kunna skaffa mitt eget viltkött, säger Fredrik.

Här kommer en lista på Fredriks tolv bästa svenska livsmedel som är både nyttiga, goda och smala! Botanisera och testa. Vilka blir dina favoriter?


1 av 13