Livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellenius, läkaren Johan Armfelt, tv-doktorn Gunilla Hasselgren och läkaren Viveca Gyberg berättar vad de unnar sig och vad de undviker att äta.
Livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellenius, läkaren Johan Armfelt, tv-doktorn Gunilla Hasselgren och läkaren Viveca Gyberg berättar vad de unnar sig och vad de undviker att äta. Foto: Christian Örnberg, Cornelia Nordström, SVT, TV4

12 saker som svenska läkare undviker att äta

Dagligen matas vi med råd om hur vi bör äta och träna. Men hur lever de verkliga experterna – läkarna? Söndag frågade fyra välkända ansikten. Alla har de lärt sig vikten av återhämtning, motion och att äta grönsaker. Men lever och annan inälvsmat, det får vara.

JOHAN ARMFELT: ”Man ska vara rädd om sina njutningar”

Söndags egen läkare, Johan Armfelt, har aldrig haft problem med vikten och unnar sig den mat han tycker om.

– Jag väger 74 kilo och är 1,81 meter lång, så det finns plats för både godis, wienerbröd och choklad, säger han. Jag äter såväl nyttigt som onyttigt. Man ska vara rädd om sina njutningar.

3 saker jag äter:

1. Kött. 

Jag älskar kötträtter. Grillad oxfilé är en favorit. Kött är en bra proteinkälla och jag äter det gärna ihop med grönsaker.”

2. Sås. 

”Det behövs något kladdigt till köttet och jag gillar goda såser: brunsås, bearnaise eller sötsur sås till kinesisk mat. Såser kan vara ganska hälsosamma om man gör dem på bra råvaror.”

2. Desserter. 

”Särskilt mycket tycker jag om glass och får jag bara välja en dessert blir det banana split. Det är kombinationen av strössel, choklad, banan, glass och vispgrädde som gör det så gott. Man får välja sina tillfällen med sådana desserter, men det är bra för kroppen att känna välmående.

3 saker jag undviker: 

1. Surströmming. 

”Jag äter nästan allt, men här går gränsen.

3. Paltbröd. 

”Min pappa brukade äta det, men jag gillar inte smaken.”

4. Inälvsmat. 

”Riktigt fet mat som fläsksvål och fet inälvsmat som medverkar till att proppa igen kärlen känns inte rätt att äta.”

4 saker jag prioriterar i livet:

1. Tennis. 

”Jag har alltid idrottat och tränat mycket. Exempelvis löptränar jag regelbundet. Men måste jag välja så blir det tennisen. Jag har spelat tre gånger i veckan sedan jag var 23. Det är en lagom jobbig sport och man sätter själv nivån, om man vill tävla eller bara träningsspela. Jag gillar bollsporter överhuvudtaget.”

2. Sång, musik och teater. 

”Förutom att vara läkare är jag utbildad skådespelare och sångare. Jag sjunger bland annat opera och har sjungit i kör. Jag spelar revy i Hjorthagen i Stockholm och skriver kupletter för den revyn. Jag måste få utlopp även för denna sida av min personlighet. Annars mår jag inte bra.”

3. Skärgårdslivet. 

”Jag har ett hus på Sandhamn i Stockholms skärgård som min farmor köpte på 1940-talet. Jag har både en segelbåt och en motorbåt och älskar att vara ute på sjön. Varje sommar tar jag ledigt i sju veckor. Många människor jobbar för mycket.”

 

Foto: Cornelia Nordström

FAKTA/ Johan Armfelt

Ålder: 61.

Familj: Sambo.

Bor: Stocksund.

Gör: Allmänläkare och ortoped. Svarar på läsarfrågor i Expressen Söndag.

 

LÄS MER: 9 saker din husläkare vill att du ska veta

 

VIVECA GYBERG: ”Jag sover 7-8 timmar per natt”

Som läkare i TV4:s Vardagspuls svarar Viveca Gyberg på tittarnas frågor om olika sjukdomar. Dessutom arbetar hon på vårdcentral och forskar inom förebyggande av hjärt- kärlsjukdom och diabetes. Men trots ett späckat schema hinner hon både med vänner och 7-8 timmars sömn.

– Jag älskar att vara utvilad, säger hon. När man är trött blir livet lite gråare.

3 saker jag äter

1. Lax.

”Jag äter fisk flera gånger i veckan och helst lax eftersom det är så gott och går att göra så mycket med. Jag steker den, ugnsbakar, använder i fisksoppa och så älskar jag laxsushi. Jag tycker att maten ska vara hälsosam, men det allra viktigaste att den är god. Jag tycker det är kul att laga mat när tiden räcker till. När jag har mycket att göra blir det lite enklare matlagning.

2. Frysta bär och fryst mango. 

”Det äter jag nästan varje dag. Det är gott i gröten och på yoghurten. På sommaren använder jag bär i olika smoothies. Över huvud taget är jag väldigt förtjust i frukt och grönsaker. Jag tycker att de behövs för att måltiden ska vara komplett. Jag äter mer vegetariskt än animaliskt både för smaken, hälsan och miljön.”

3. Pasta. 

”Det är gott och praktiskt att ha med sig i matlådan på jobbet. Min favoritpastarätt är pasta med färsk stekt portobellosvamp, sparris, lite crème fraîche, olivolja samt riven och pressad citron.”

3 saker jag undviker

1. Messmör. 

”Jag gillar inte smaken. Det hänger med sedan jag var liten.”

2. Inälvsmat. 

”En period studerade jag i Skottland. Då smakade jag haggis, som är gjort på fårinälvor. Det var inte något som tilltalade mig.”

3. Makrill i tomatsås på burk.

”Jag har försökt, eftersom det är praktiskt och nyttigt, men tycker inte att det är gott.”

3 saker jag prioriterar

1. Att umgås med nära och kära. 

”Jag planerar aktivt för att hinna med dem jag bryr mig om. Min fästman och jag brukar boka in tid då vi bara är tillsammans utan att göra något speciellt. Ibland tar jag en helg och åker med min familj till skärgården. Varje onsdagskväll är vi ett kompisgäng som ses hemma hos en av oss. Det är som en drop in-verksamhet. Vi lagar mat ihop, umgås och tittar på Bonde söker fru.”

2. Att vistas utomhus varje dag. 

”Jag jobbar inomhus och då blir man lätt stel i kroppen och trött i hjärnan. Jag har ett behov av frisk luft. Jag cyklar eller går till jobbet och ibland tar jag en kort promenad mitt på dagen, även i dåligt väder.”

3. Sömn. 

”Jag sover 7-8 timmar per natt. På helgerna tar jag en ordentlig sovmorgon. Det är jätteskönt att ligga kvar länge i sängen. Jag vill vara utvilad både för min egen och för mina patienters skull. När man är trött blir livet lite gråare, men som utvilad presterar jag bättre och kan fokusera fullt ut på patienterna.”

Foto: TV4

FAKTA/Viveca Gyberg

Ålder: 32.

Familj: Fästman.

Bor: Stockholm.

Gör: Läkare, forskare, tv-doktor i TV4:s Vardagspuls.

 

LÄS MER: Här är 8 husmorskurer som förenklar livet

 

GUNILLA HASSELGREN:

”Lärt mig vikten av återhämtning”

Tv-doktorn Gunilla Hasselgren från SVT:s "Fråga doktorn" tycker om att laga mat, när hon har tid.

– Jag vill gärna laga mer än jag gör. Men på grund av stress och trötthet tar jag ibland den enkla vägen och använder en del halvfabrikat.

3 saker jag äter

1. Grönsaker. 

”Jag skulle kunna leva på grekisk sallad resten av livet. Frukt, däremot, är jag inte lika bra på. Jag tycker att frukt är lite tråkigt men jobbar på att ändra den inställningen. Jag har lättare att få i mig skuren frukt, men man ställer sig ju inte och skär upp frukt till sig själv.”

2. Bröd. 

”Jag är överviktig för att jag gillar bröd. Jag försöker hålla nere på mängden och att exempelvis bara ta en halv smörgås. Men det är bara att erkänna att jag småäter mackor och att bröd är min last.”

3. Bregott. 

”Det är väldigt gott på brödet.”

3 saker jag undviker

1. Kött. 

Numera äter jag kött max en gång i veckan och aldrig griskött. Det är både av etiska skäl och klimatskäl. För mycket rött kött är heller inte bra för hälsan. Istället äter vi mycket fisk och vegetariskt hemma. När vi ska ha tacomys i familjen använder vi sojafärs.

2. Raffinerat socker

Det är bara tomma kalorier – mycket energi, men ingen näring. Jag blir tokig när jag ser folk gräva i lösgodishyllan. Tidigare har jag varit glad i fikabröd, numera avstår jag. Det var äldsta sonen som fick mig att gå över till vegetariskt och den yngsta som fick mig att sluta med socker.

3. Inälvsmat. 

Det har jag aldrig gillat.

3 saker jag prioriterar

1. Familjen. 

”Min man och mina två söner med sina respektive är viktigast för mig. En av sönerna bor hemma och den andra inte långt härifrån. Jag finns för dem hela tiden. Utan min familj vore jag ingenting.”

2. Återhämtning. 

”Om en vecka är fulltecknad redan innan den börjar vet jag att den inte kommer att bli bra. Jag vill ha mina komma-ikapp-dagar och har lärt mig vikten av återhämtning den hårda vägen. Vid ett par tillfällen i livet har jag varit fullständigt utmattad. Efter det har jag blivit jättebra på att säga nej, även om jag i grunden är en engagerad natur.”

3. Motion. 

”Hunden är min återhämtnings- och motionsmaskin. Det är så jag får min basmotion. När andan faller på går jag på pass. Ibland cyklar jag till jobbet och på jobbet försöker jag stå i stället för att sitta. Jag vill leva som jag lär.”

Foto: SVT

FAKTA/Gunilla Hasselgren

Ålder: 53.

Familj: Man och två söner, 18 & 21 år.

Bor: Karlstad.

Gör: Distriktsläkare. Tv-doktor i SVT:s "Fråga doktorn".

 

LÄS MER: Hälsotrender: Så äter och tränar vi 2016

 

 

MAI-LIS HELLENIUS: ”Jag har inte köpt smör på 40 år”

För livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellenius är mat lika med avkoppling och samvaro. 

Måltiden är ett viktigt kitt i samhället, säger hon. Den mat jag serverar ska vara både hälsosam och god. Det är ett sätt visa omtanke och kärlek till min familj.

3 saker jag äter

1. Gröt

”Det äter jag varje morgon och det är min man som lagar den åt mig. Gröten är gjord på fiberhavregryn och till den äter jag färska bär, lingonsylt och minimjölk. Tack vare gröten håller jag mig mätt till klockan 11.30 på förmiddagen.”

2. Grönsaker

”Det äter jag till alla måltider, massor med grönsaker. Jag har grönsaker på frukostmackan och på kvällsmackan när jag tar en sådan. Utan grönsaker är måltiden inte komplett, tycker jag.”

3. Matoljor 

”Matoljor är både goda och bra för hälsan. Jag har alltid flera sorters olja hemma. Bland annat använder jag en grön olivolja som är extra rik på antioxidanter. Solrosolja använder jag när jag bakar och i salladsdressingen för att få extra mycket av de fleromättade fetterna. Ibland blandar jag olivolja och solrosolja. Jag brukar också ha andra sorters oljor som valnötsolja, avokadoolja och hasselnötsolja hemma. Vänner vet hur mycket jag tycker om olika oljor så jag brukar få det i present.

3 saker jag undviker

1. Inälvsmat

”Det tycker jag inte om. Leverpastej kan gå ner ibland.”

2. Smör

”Det är det fett som innehåller allra mest av den skadliga mättade fettsyran palmitinsyra. Dessutom innehåller det transfetter. Jag har nog inte köpt smör på 40 år. Som hjärt- kärlforskare vet jag att skiftet från animaliskt fett till vegetabiliskt är viktigt för folkhälsan.”

3. Korv

”Charkvaror överhuvudtaget, som innehåller processat kött och de sämsta fetterna, är en riktig hälsobov. Hellre har jag skinka, kalkon eller sardin på smörgåsen. Men visst kan det hända att jag äter korv någon gång ibland. Förra veckan var jag i Frankfurt och då blev det en korv med surkål.”

3 saker jag prioriterar

1. Min familj

”De kommer väl att gapskratta när de läser detta, eftersom de tycker att jag jobbar jämt. Men familjen betyder oerhört mycket för mig.”

2. Träning och rörelse

Jag kan inte leva utan att röra på mig. I mitt fall motverkar motionen stress. Jag går mycket och joggar. I 40 har jag varit gympafröken i Korpen. Den timmen på torsdagskvällar ger mig så mycket. Motion är mer än medicin. Vi behöver motionera för vår överlevnad.

3. Mitt jobb

”Jag gillar alla delar av mitt jobb: att vara läkare och träffa patienter, att få forska samt att föreläsa och träffa studenter. Visst är det tufft ibland när allt inte går som man tänkt sig. Ändå är jobbet kul, spännande och meningsfullt nästan jämt. Jag hoppas och tror att det jag gör bidrar lite till folkhälsan.”

Foto: Christian Örnberg

FAKTA/Mai-Lis Hellenius

Ålder: 61.

Familj: Man, katt och utflugen son.

Bor: Sollentuna.

Gör: Professor i att förebygga hjärt- kärlsjukdom, Karolinska institutet, samt överläkare på livsstilsmottagningen på hjärtkliniken, Karolinska universitetssjukhuset.

 

Av: Lotta Byqvist

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!