Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

11 smala svenska livsmedel som stärker hälsan

Varför gå över ån efter vatten? När man läser om superlivsmedel kommer de ofta från andra sidan jordklotet.

Numera ligger det dock helt rätt i tiden att se vad våra svenska jordar har att erbjuda. Och det visar sig att även här finns det dunderbra livsmedel.

Näringsexperten Fredrik Paulún tipsar om sina 11 svenska sommarfavoriter.

Foto: PETER KNUTSON

1 av 12

Nyttiga, goda och smala

Granatäpplen, quinoa, acaibär – supernyttiga såklart, men inte det minsta miljövänliga. Goda nyheter är att svenska livsmedel både är klimatsmarta och bra för hälsan. Vi behöver alltså inte importera dyra och miljöfarliga produkter.

Vi kan bege oss till mataffären och köpa nyttiga och billiga svenska livsmedel som jordgubbar, strömming och sommarmjölk. Mer svenskt än så kan det knappast bli!

– Det fina i kråksången är förutom det klimatsmarta faktumet också att grönsaker, frukter och bär hinner utveckla smak och vitaminer bättre när de får mogna länge på plantan som de får i Sverige, säger näringsexperten Fredrik Paulún.

Sverige har dessutom låg och försiktig användning av växtskyddsmedel jämfört med övriga Europa. På grund av vårt nordiska klimat används växthus för exempelvis gurkor och tomater, och man jobbar för att minska användandet av fossila bränslen till förmån för biobränslen som halm, pellets och biogas.

"Finns massor med hälsofördelar"

Om vi äter mer svenska grönsaker, frukt, bär, fisk, skaldjur, nötter, frön, fullkorn, nyttiga matfetter och mindre av rött kött och framförallt charkuteriprodukter, minskar vi dessutom risken att drabbas av typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

– Det finns massor med hälsofördelar, bland annat får vi oss mer kostfiber genom grönsaker och fullkorn. Mindre köttkonsumtion minskar risken för tjock- och ändtarmscancer. Mera fisk ökar intaget av d-vitamin, jod och selen, som är lågt i den svenska kosten, säger näringsexperten Fredrik Paulún som hyllar den svenska supermaten.

KLICKA VIDARE FÖR PAULÚNS 11 SVENSKA FAVORITER SOM ÄR BÅDE NYTTIGA, GODA OCH SMALA

1 av 12