Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 11 jul 2018 11:52

11 populäraste recepten – från hälsoappen Wellie

I Wellie-appen finns över 1100 nyttiga recept. När användarna själva får rösta är det här de 11 populäraste.

I Wellie-appen finns över 1100 nyttiga recept. När användarna själva får rösta är det här de 11 populäraste.

Foto: ULRIKA EKBLOM, PRIVAT, KAROLINA OLSON HAGLUND

Snabblagat, gott, nyttigt - med få ingredienser. Det är melodin när Wellie-medlemmarna själva får bestämma.

Här är de mest populära recepten i appen.

Att äta nyttigt behöver varken vara tråkigt eller svårt.

Tricket är att få in hälsosamma vanor i vardagen.

– Om du vill förändra din livsstil och hålla fast vid den måste det fungera i vardagen, bara då kan det fungera långsiktigt. Stenhårda dieter eller krav på att du ska väga och räkna är för krångligt, det orkar man bara göra under en begränsad period, risken är stor att man sen ramlar tillbaka i gamla vanor, säger Fredrik Paulún, kostexpert i hälsoappen Wellie.

Kom i form - utan att räkna kalorier! Läs mer och bli medlem här  

På topplistan över appens 11 mest populära recept återfinns alla i kategorin Snabblagat. En av dem som uppskattar enkelheten med recepten är Eleni Joannou, 42, som Hälsoliv skrivit om tidigare:

– De är goda och lättlagade med få moment. De funkar i vardagen! Jag känner mig dessutom nöjd efter att ha ätit en portion, jag känner att jag inte blir hungrig.

Här får du ett smakprov på de 11 populäraste recepten - framröstade av medlemmarna själva. Fler hittar du i appen.

1) Kyckling i kokoscurry

Foto: LEIF JACOBSSON

Recept på kyckling i kokoscurry: Här. 

2) Stekt torskfilé med ärtpesto

Foto: KAROLINA OLSON HAGLUND

Recept på torsk med ärtpesto: Här. 

Må bra OCH njut av god mat med hälsoappen Wellie! Läs mer här  

3) Rostbiff med egen potatissallad

Foto: KAROLINA OLSON HAGLUND

Det behöver du för cirka 2 portioner: 

400 g rostbiff i tunna skivor

200 g kokt kall potatis

60 g purjolök

100 g kvarg (0,1%)

1 tsk vitvinsvinäger

2 tsk dijonsenap

salt och peppar

Så gör du: 

1. Skiva potatisen och purjolöken. 

2. Rör ihop kvarg, dijonsenap, vitvinsvinäger, salt och peppar. 

3. Blanda såsen med potatisen och purjolöken.

4) Linssallad med fetaost

Foto: KAROLINA OLSON HAGLUND

Recept på linssallad: Här. 

5) Bananpannkakor 

Foto: Ulrika Ekblom, “Paulúns Fastfood” (Fitnessförlaget)

Recept på bananpannkakor: Här.  

LÄS OCKSÅ: Kom i form utan att räkna kalorier - så funkar det! 

6) Torskfilé med hackat ägg och räkor

Foto: KAROLINA OLSON HAGLUND

Du behöver för cirka 1 portion: 

150 g torskfilé

1 dl skalade räkor

1 kokt ägg, färsk dill

1 tsk smör

salt och peppar

5 st grön sparris

100 g kokt potatis.

Så gör du: 

1. Stek torsken i smör, på medelvärme. Salta och peppra. 

2. Koka sparrisen al dente i lättsaltat vatten. Finhacka ägget och de skalade räkorna och blanda med dill. 

3. Servera torsken med sparris och räk- och ägghacket och kokt potatis.

7) Kyckling med honungsrostad sötpotatis och pumpafrön

Foto: Ulrika Ekblom, “Paulúns Fastfood” (Fitnessförlaget)

Recept på kyckling med sötpotatis: Här. 

SOMMAR-ERBJUDANDE: Testa Wellie gratis i två veckor - därefter 99kr/mån  

8) Varm nudelsallad med kyckling

Foto: TINE GUTH LINSE

Du behöver för cirka 1 portion: 

50 g äggnudlar

2 kycklinglårfiléer

50 g broccoli

8 små champinjoner

0,25 st purjulök

0,5 st röd paprika

2 msk thai sweet chili sås

1 msk kikkomon soja

neutral olja till stekning.

Så gör du: 

1. Dela champinjonerna i kvartar, skölj grönsakerna och dela broccolin i buketter med några centimeter kvar av stammarna som du sedan klyver ytterligare en gång på längden. Kärna ur och strimla paprikan nålfint. Snitta purjolöksbiten på längden innan du sköljer den. Lägg den platt mot en skärbräda och strimla långa, tunna stickor. 

2. Skär kycklingfilén i smala bitar. Hetta upp olja i en stekpanna och ge bitarna en lätt stekyta. Blanda sedan ner purjo, svamp och paprika och stek på medelvärme tills grönsakerna mjuknat något. Kycklingen måste vara genomstekt. 

3. Koka nudlarna enligt anvisningar på paketet. Slå av kokvattnet i ett durkslag. 

4. Blanda ner nudlarna i stekpannan tillsammans med chilisåsen och sojan. Rör om med en trägaffel så att alla ingredienser blandas.

9) Linssoppa

Du behöver för cirka 4 portioner: 

3 selleristjälkar

2 gula lökar

1 msk olivolja

370 g passerade tomater

1 tsk mald kanel

1 tsk mald ingefära

1 tsk gurkmeja

2 tsk salt

0,5 tsk grovmalen svartpeppar

1 hönsbuljongtärning

7 dl vatten

1 burk kikärter (400 g)

1 dl gröna linser

koriander och persilja.

Så gör du: 

1. Hacka sellerin i tunna bitar och finhacka löken. 

2. Fräs mjuka i olivoljan, tillsätt passerade tomaterna, kryddorna, salt och peppar, buljongtärningen och vattnet. Sjud under lock i cirka 20 minuter. 

3. Tillsätt kikärtorna och linserna och sjud i cirka 25 minuter till, tills linserna är klara. Klipp över koriander och persilja vid servering.

10) Kesofrukost

Foto: KAROLINA OLSON HAGLUND

Du behöver för cirka 1 portion:

250 g keso (4%),

50 g äpple

20 g valnötter

lite kanel

Så gör du: 

1. Riv eller hacka äpplet fint. Hacka nötterna. Fördela över keson och strö över kanel. 

11) Hallon och kokossmoothie

Foto: Frida Wismar, “LCHQ Lågkolhydratkost av högsta kvalitet” (Fitnessförlaget)

Du behöver för cirka 1 portion: 

125 kesella

1 dl kokosmjölk

1 dl mjölk

1 dl frysta hallon

1 msk pumpafrön

Så gör du: 

1. Lägg alla ingredienserna i en mixer och kör till en slät drink.