Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

11 bästa sakerna du kan äta till frukost

Att äta frukost lägger en stark grund för resten av dagen, men det är inte bara viktigt ATT du äter utan också VAD du äter.

Inspirerade av Health.com har vi samlat 11 livsmedel som inte bara ger dig en bra start på dagen utan också ökar din fettförbränning, skyddar dig mot sjukdomar och stärker immunförsvaret.

1. Havregrynsgröt

 

Gröt är superhett just nu och det är av en anledning. Sprängfylld med fibrer som hjälper magen att komma i gång. Havregryn har även visat sig ha kolesterolsänkande effekter eftersom det innehåller beta-glucan.

 

Tänk dock på vad du toppar din gröt med. Sylt innehåller väldigt mycket socker. Toppa i stället med frukt, nötter eller vad du nu gillar!

LÄS OCKSÅ: 9 livsmedel du går upp av

 

2. Grapefrukt

Foto: Fotolia

 

Grapefrukten har väldigt många fina egenskaper och kopplas ofta ihop med fettförbränning. Flera studier har visat att personer som äter eller dricker grapefrukt varje dag går ner i vikt snabbare än andra. Det är dessutom toppen för både blodsockernivåer, insulinnivåer och innehåller höga halter vitamin C.

 

Äter du mediciner bör du dock vara försiktig eftersom ämnen i grapefrukten kan interagera med läkemedel.

LÄS OCKSÅ: 7 myter och sanningar om din förbränning

3. Bananer

Foto: iStock

 

Bananen har länge haft ett dåligt rykte, särskilt bland kolhydratsskeptiker. Dietisten och kostrådgivaren Jill Holmström tycker dock att rädslan är helt oförtjänt. Även om det innehåller relativt mycket kolhydrater hjälper det samtidigt att stilla hunger vilket i långa loppet är fördelaktigt om du vill slippa konstant sötsug och småätande.

 

 

De innehåller också en rad fördelaktiga näringsämnen

– Till exempel kalium, som motverkar högt blodtryck och behövs för kroppens nerv- och muskelfunktion, säger Jill Holmström

LÄS MER: Blir man tjock av banan? Vi reder ut

 

4. Ägg

Foto: Istock / ISTOCK

 

Ingen frukostlista vore komplett utan det fantastiska ägget. För bara några år sedan spreds skräck om det höga kolesterolvärdet, nu har det omvärderats rejält. Med all rätt.

 

 

Ägg är fyllda av nyttigheter som D-vitamin, omega 3 och antioxidanter. Ägg är även en grym källa till protein och rätterna som du kan göra är nästan oändliga!

LÄS MER: Fredrik Paulún: Ät ägg ofta, men välj rätt sort

 

5. Vattenmelon

 

Den här röda gurkväxten är en riktig hälsobomb och passar utmärkt till frukost!

Vattenmeloner innehåller bland annat vitaminerna A, B och C samt antioxidanten lykopen som är välkänd för att minska risken för hjärtsjukdom och olika cancerformer. Aminosyrorna i frukten har en positiv effekt för immunförsvaret. Vattenmeloner innehåller även försvinnande lite kalorier.

 

6. Linfrön

Foto: Cornelia Nordström

 

En liten nypa linfrön i smoothien eller över frukostflingorna förvandlar en trött frukost till en guldgruva av omega 3 och kostfibrer. Linfrön innehåller mycket protein och allt detta kombinerat minskar bland annat risken för hjärt- och kärlsjukdomar och sänker blodtryck.

 

Det används också som huskur för tröga magar.

Kom dock ihåg att det går att överdosera på linfrön eftersom det bryts ner till vätecyanid i kroppen. Enligt livsmedelsverket räknas mer än tre matskedar krossat linfrö om dagen som överkonsumtion.

7. Blåbär

Foto: Karolina Olson Haglund

 

Du har säkert hört det förut, men det tål att upprepas: Blåbär är en fantastisk uppfinning.

Blåbär har länge använts inom folkmediciner för ett stort antal åkommor, bland annat allt som rör magen.

 

Förutom en rikedom på vitaminer och mineraler är blåbär fullsmockade med antioxidanter - exempelvis flavonoider, ett ämne som sägs minska risken för en rad sjukdomar.

Att toppa din frukostskål med blåbär är alltså en supergod idé.

8. Jordgubbar

Foto: Fotolia

 

Inte nog med att jordgubbar smakar som en dröm, de är riktigt nyttiga också!

Exempelvis innehåller jordgubbar mer c-vitamin än apelsin.

 

De är även duktiga på att stärka immunförsvaret, sänker ditt kolesterolvärde och motverkar olika typer av cancer. Precis som blåbär visar flera studier att jordgubbar kan motverka hjärtproblem.

9. Kaffe/Te

Foto: Colourbox

 

Kaffe är inte bara utmärkt för att vakna till på morgonen. Enligt Health.com sänker det risken för exepelvis diabetes och prostatacancer och enligt studier lever kaffedrickare längre. Forskning visar också att kaffe höjer kroppens förbränning vilken är positivt om du vill gå ner i vikt.

 

Fördelarna försvinner dock om du dränker kaffet i grädde och socker så håll dig till svart kaffe eller kaffe med lite mjölk.

Om kaffe inte är din grej funkar även te alldeles utmärkt. Det innehåller mindre koffein än kaffe och innehåller en rad fräscha antioxidanter. Den absolut mest hälsosamma varianten är grönt te.

10. Kiwi

 

Den här märkliga lilla frukten är onekligen underskattad. Vi snackar C-vitamin, omega 3, kalium och magnesium. Det hjälper också matsmältningen eftersom det ä rikt på fiber. Enligt en studie kan två kiwi om dagen exempelvis lindra IBS-syndrom.

 

Kiwi går utmärkt att äta som den är eller mixa mer andra frukter och bär i en smoothie. Visste du förresten att det går att äta kiwins skal? Det innehåller många starka antioxidanter, exempelvis flavonoider som även är verksamma i blåbär. Kom dock ihåg att skölja och skrubba skalet först.

11. Tranbärsjuice

 

Tranbärsjuice innehåller en antioxidant som går under namnet PAC, vilken är ytterst gynnsam för kroppens bakterieflora. Det uppges också hindra farliga bakterier från att få fäste i kroppen.

 

Drycken är också en klassisk huskur mot urinvägsinfektioner, men det råder i dag delade meningar huruvida det verkligen stämmer. Hur som helst är tranbärsjuice rikt på en massa nyttigheter och är inte lika sockrigt som många andra fruktjuicer.