Om du har urin kvar i blåsan kan kristaller klumpa ihop sig och bilda stenar där. Det kan göra att du känner dig kissnödig oftare, och du kan också på problem med blödningar, smärta och återkommande UVI.
En enkel förklaring skulle kunna vara att du ätit rödbetor.
1 AV 2
Om du har urin kvar i blåsan kan kristaller klumpa ihop sig och bilda stenar där. Det kan göra att du känner dig kissnödig oftare, och du kan också på problem med blödningar, smärta och återkommande UVI.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
En enkel förklaring skulle kunna vara att du ätit rödbetor.
Foto: Shutterstock

10 vanliga orsaker till att du kissar blod

Är ditt urin rödfärgat?

Att kissa vad som ser ut som blod är förstås mycket obehagligt, men behöver samtidigt inte handla om en livshotande åkomma.

Inspirerade av sajten Self listar vi några vanliga anledningar till blod i kisset. 

Cornelia Thomasson

1. Du har ätit en hel del rödbetor

Det här är en klassiker. Om du har ätit rödbetor eller andra livsmedel med stark röd färg kan det färga av sig på urin (och bajs). Det är helt ofarligt, men om du vill vara på den säkra sidan kan du så klart boka tid hos läkaren.

2. Du har urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion, eller UVI som man ofta kallar det, orsakar av bakterier i urinröret. De vanligaste symtomen är konstant kissnödighet och en svidande känsla när du väl kissar. Ibland kan inlammationen bli så kraftig att det börjar blöda från urinblåsan. 

Sök läkarhjälp! UVI läker i vissa fall ut av sig själv, men om det gått så här långt är det dags att be om penicillin. Urinvägsinfektion som inte läker ut kan övergå i njurinfektion.

LÄS OCKSÅ: Urinvägsinfektion? Slipp få den om och om igen 

3. ... du har redan en njurinfektion

Vanliga symtom på njurinfektion är, förutom missfärgat urin till följs av blod och var: Smärta i nedre ryggen, ljumskarna och båda sidorna av magen. Trötthet och feber är vanliga symtom, och om det går riktigt långt kommer illamående och kräkningar.

4. Du har njur- eller blåssten

Njursten uppstår när koncentrationen av salt i njurarna blir för stor, exempelvis vid uttorkning, och bildar kristaller. Är dessa tillräckligt små märker du inte av dem när du kissar, men större kan fastna i njurbäckenet och ge besvär som intensiv smärta i sidan eller ryggen som strålar ner mot ljumskarna. 

Om du har urin kvar i blåsan kan kristaller klumpa ihop sig och bilda stenar där. Det kan göra att du känner dig kissnödig oftare, och du kan också på problem med blödningar, smärta och återkommande UVI.

Om man misstänker att man har stenar i njuren eller urinblåsan ska man söka vård på en vårdcentral eller akutmottagning - det är särskilt viktigt om du också har feber.

LÄS OCKSÅ: Vad färgen på ditt kiss kan säga om din hälsa 

5. Du har fått en inflammation i njurarna

Ofta är njurinflammation, glomerulonefrit, en följd av diabetes typ 1 och 2. Ett skenande blodsocker som är svårt att få koll på kan leda till högt blodtryck, vilket i sin tur överbelastar njurarnas filtreringssystem - och blod läcker ut när du kissar. 

Behandlingen ser olika ut beroende på orsaken bakom, men du bör söka vård.

6. Du har Alports syndrom

Alports syndrom, även kallad ärftlig nefri, är en ärftlig mutation på X-kromosomen som orsakar brister i njurens glomeruli, som sköter filtreringen av blod till urin. 

För det mesta är det mikroskopiskt lite blod som förekommer i urinet när sjukdomen bryter ut, och därför är den svår att upptäcka själv. Oftast upptäcks den på vanliga hälsokontroller. När sjukdomen fortskrider orsakar den njursvikt.

Sjukdomen är något vanligare hos män och kan hos dem även orsaka hörselnedsättning. 

LÄS OCKSÅ: Grön avföring? 4 skäl till att du bajsar grönt 

7. Du har gymmat för hårt

Om du gillar att springa eller att träna riktigt hårt kan det hända att du någon gång kissat blod efter ett pass. Det här kallas hematuri och beror på att det bildats små sprickor i urinblåsans väggar, till följd av att de slagit emot varandra.

Det är ofarligt men ett tips för att slippa råka ut för det är inte träna med tom blåsa, enligt Hälsa & Fitness.

8. Det är biverkning av medicinen du äter

Se över vad du har i medicinskåpet hemma. Blodigt kiss kan vara en biverkning var vissa mediciner, till exempel blodförtunnande medel eller lä som innehåller salicylsyra. 

LÄS OCKSÅ: 7 saker som ditt bajs säger om hur du mår 

9. Du har en genetisk sjukdom

Sickelcellanemi är en genetisk sjukdom som kan orsaka blod i urinen, både synbart och mikroskopiskt. Sjukdomen förstör hemoglobin i röda blodceller, vars uppgift är att transportera syre i blodet. 

Förutom rödfärgat kiss är några av symtomen på sickecellanemi smärta, återkommande infektioner, synrubbningar och svullnad av händer och fötter. 

Den enda boten är en benmärgstransplantation, men det går att behandla symtomen men mediciner.

10. Du kan ha cancer i urinblåsan

Urinblåsecancer är en av våra vanligaste cancersjukdomar, men är ovanligt innan 50 års ålder. Det är vanligt att man har blod i urinen en gång och att det sedan dröjer ett tag innan det händer igen. Ett annat symtom är återkommande urinvägsinfektioner.

Blod i urinen hos barn

Precis som hos vuxna finns det många möjliga orsaker om ett barns urin är rödfärgat. Om det faktiskt är blod det handlar om är urinvägsinfektion det vanligaste skälet, skriver 1177 Vårdguiden.

Nyfödda barn kan ha röda fläckar i blöjan precis i början, en då handlar det vanligen om salter och inte blod. Det är ofarligt och går över av sig själv inom några dagar.

Kontakta alltid vården om du misstänker att ditt barn har blod i urinen och var extra vaksam om barnet samtidigt har feber och ont i magen eller ryggen.