"Minst lika viktigt som kärlek i ett långvarigt förhållande är respekt. Alltså respekt för den andra som person – och att man visar det i sitt beteende", säger psykolog Maria Farm.
1 av 2: "Minst lika viktigt som kärlek i ett långvarigt förhållande är respekt. Alltså respekt för den andra som person – och att man visar det i sitt beteende", säger psykolog Maria Farm. Foto: Shutterstock
Maria Farm är legitimerad psykolog, steg1-KBT-terapeut och författare.
2 av 2: Maria Farm är legitimerad psykolog, steg1-KBT-terapeut och författare. Foto: Jörgen Hildebrandt

10 tecken på att din relation kommer att hålla

Ofta är vi bättre på att leta brister och fel hos en partner än att söka efter det som faktiskt är bra.

Det finns en massa egenskaper, känslor och vanor som tyder på att ett förhållande kan bli långt och lyckligt.

Med hjälp av psykologen Maria Farm listar vi tio saker i en relation som pekar på att du har hittat rätt.

– Flera av de här aspekterna är intimitetsskapande och främjar närhet.

Mycket av det som skrivs om kärlek handlar om vad man bör vara uppmärksam på för att inte fastna i ett destruktivt förhållande. Men om vi vänder på steken: vad i din relation signalerar att du faktiskt har hittat rätt?

Med inspiration av tidningen Women's health har vi bett psykologen Maria Farm lista tio tecken på att du befinner dig i ett förhållande som kommer att hålla.

– Det är både fysiska, känslomässiga och mentala aspekter som spelar in, säger hon till Hälsoliv.

LÄS MER: 60 heta sextips

Enligt Maria Farm är det framför allt de första två-tre åren som man kan använda nedanstående punkter som mått på relationen. Har man varit ett par länge, och kanske har småbarn ihop, behöver det inte vara något dramatiskt att man inte kysser varandra varje dag.

– Flera av de här sakerna är intimitetsskapande och främjar närhet och känslor. Men i en längre relation är det nog snarare så att vissa aspekter avlöser varandra i olika faser. Alla samtidigt hör nog mer den första tiden till.

1. Magkänslan är god

"Om man är normalfungerande i övrigt, det vill säga icke-stressad och utan psykisk ohälsa, så kan man nog lita på sina känslor som guider. Är man kär så vet man. Och känner man tidigt i en ny relation att det är någonting som inte stämmer så är det ofta så", säger Maria Farm.

2. Ni har bra kommunikation

"Avgörande för om en relation kommer att hålla är att man kan prata med varandra. Att man vågar ta upp det man tycker och tänker och inte går för länge med surdegar".

3. Ni är tacksamma – och visar det

"Minst lika viktigt som kärlek i ett långvarigt förhållande är respekt. Alltså respekt för den andra som person – och att man visar det i sitt beteende.

Att vara tacksam och uppmärksamma den andra som en egen och unik individ tror jag är jätteviktigt, det är ett respektfullt drag. Även forskning på annat än relationer visar att människor som har lättare att vara tacksamma för det som fungerar bra i livet mår mycket bättre än dem som har svårare för det."

LÄS OCKSÅ: Så påverkar din plats i syskonskaran din relation

4. Ni hånglar mycket

"Mycket forskning skriver under på att när vi är intima med en annan person så stärker vi bandet till den människan. I början av en relation så kommer det här helt spontant: man kysser varandra mycket. Men i en längre relation kan det finnas en liten vanepuckel som man kan behöva ta sig över."

5. Ni pratar på samma sätt

"Språket är ett symptom på något annat. Om ni pratar på liknande sätt eller använder varandras ord så delar ni kanske erfarenheter eller har likartad bakgrund. Det är förmodligen ett tecken på att ni vill samtala om ungefär samma saker. Dessutom visar man att man verkligen lyssnar på den andra om man plockar upp ord som han eller hon använder. Det blir bekräftande."

6. Ni umgås bland andra 

"När vi tränar i grupp, går på fester och sociala evenemang eller träffar folk på andra sätt får vi in nya influenser, vilket ger en relation mycket. Vi har roligt ihop och får gemensamma erfarenheter som vi sedan kan prata om. Man kan också se varandra på ett nytt sätt bland andra, 'vad attraktiv och intressant min man är'. Relationer som blir destruktiva är ofta relationer där man alltmer sluter sig mot omvärlden."

LÄS OCKSÅ: 5 kriser i relationen – så hanterar du dem

7. Ni ligger nära varandra i sängen

"Nyfödda bebisar och små barn vill man gärna ha nära sig, för att känna trygghet och skapa ett starkt band. Det är inte orimligt att tänka att det är så även mellan vuxna. Kroppen registrerar den andres kropp, även när vi sover. Den omedvetna närheten stärker också relationen. Alla vill inte ligga limmade vid varandra, men man kanske håller händerna eller har armen på den andra. Eller så håller man om varandra ett tag bara, innan man säger godnatt för att sova."

8. Ni kollar på relationsfilmer ihop

"När man ser en film med relationsfrågor i fokus skapar man ett tillfälle för reflektion kring sin egen situation. Efteråt kan man utan att det känns krampaktigt prata om hur man själv har det – till skillnad från efter en actionfilm, då det kanske inte finns så mycket att diskutera."

9. Ni tjänar lika mycket

"Förmodligen mår förhållandet bäst av att båda drar hem ungefär lika mycket pengar. Då blir det färre konflikter och man känner sig inte bunden till den andra på grund av ekonomi".

10. Ni har sex ofta

"Sex är avstressande, på en hormonell nivå. Det utsöndras en massa härliga saker efter orgasmer – ja, man måste inte ens få orgasm: även när man smeker och tar på varandra så frigörs oxytocin som lugnar ner. Dessutom är sex ett bra medel för att somna – och god sömn främjar relationen."

LÄS OCKSÅ: 6 skäl att bryta ditt av-och-på-förhållande

Aktuellt just nu