Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
coffee cup with milk on the table..
coffee cup with milk on the table..
coffee cup with milk on the table..
coffee cup with milk on the table..

10 skäl att dricka kaffe – varje dag

Tre koppar. Så mycket kaffe dricker vi svenskar i genomsnitt varje dag. Och det är bra för vår hälsa! Här är 10 goda skäl att ta en påtår.

1. Bränner fett!

 

Kaffe ger något förhöjd kroppstemperatur och kan öka förbränningen.

 

Kaffe har lyfts fram som något positivt för de som vill gå ner i vikt eftersom undersökningar visat att kaffet ökar kaloriförbrukningen något. Det tros bero på en något förhöjd temperatur i kroppen.

– Vi vet att kaffedrickare i genomsnitt väger mindre än de som inte dricker kaffe, säger Fredrik Paulún till Hälsoliv i artikeln "Glad och smal med kaffe".

Dessutom kan kaffe göra så att du orkar mer när du tränar!

Foto: Alix Minde

2. Motverkar förstoppning!

 

Kaffe kan ha positiv effekt på matsmältningen och få i gång en trög mage.

 

Sjuksköterskan Kerstin Stake-Nilsson har gjort Sveriges längsta studie över vilka huskurer som hjälper personer med mag- och tarmbesvär. Där många upplever att kaffe och smör hjälper mot besvär.

Läs mer på "Huskurerna som hjälper mot magont".

Foto: Anatoly Tiplyashin

3. Pigg & alert!

 

Kaffe göra dig piggare och får dig att vakna till. Du kan också känna dig mer uppmärksam.

 

– Koffein ökad vakenhet och mental aktivitet, men man får inte lättare att lära sig saker eller bättre intellektuell förmåga, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket.

4. Kan minska risken för Parkinsons sjukdom

 

Studier visar att kaffe ger minskad risk för Parkinsons sjukdom.

 

– Min och andras forskning har visat att kaffedrickande kan ge en minskad risk för Parkinsons sjukdom. Det är väldokumenterat i epidemiologiska studier och reproducerat i flertalet studier, så det tror jag är odiskutabelt, säger Bertil Fredholm, professor i farmakologi vid Karolinska institutet, som har forskat på koffein.

5. Kan minska risken för demens

 

Kan minska risken att drabbas av demenssjukdomen Alzheimers – med 50 procent.

 

– I vår studie har vi kommit fram till att om man dricker måttliga mängder med kaffe minskar man risken att drabbas av Alzheimers med 50 procent.

– Effekten kan bero på koffeinet och/eller att kaffe är en stark antioxidant och även innehåller mycket magnesium, säger Miia Kivipelto, professor i klinisk geriatrisk epidemiologi och expert inom vaskulära riskfaktorer och demens, till Hälsoliv.

6. Kan minska risken för typ 2-diabetes

 

På sistone har det kommit flera studier som visar att kaffedrickande har gynnsamma effekter på risken för typ 2 diabetes.

 

Enligt Bertil Fredholm är inte bevisen lika tunga som för Parkinsons och han tror att kanske kan en del av resultaten kan bero på att kaffedrickare dricker mindre läsk.

– Men det man definitivt kan säga är att kaffe inte är dåligt för diabetes och kanske är det positivt.

7. Blodet, hjärtat och hjärnan

 

Kaffe kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom.

 

Studier har visat att risken för att dö och risken för att insjukna i hjärtkärlsjukdom och stroke minskar om man dricker måttligt med kaffe jämfört med att inte dricka alls.

De flesta experter menar att ett större intag inte ger större hälsoeffekt och att 3-4 koppar per dag är den mängd som både kan ge hälsoeffekter och samtidigt vara riskfritt.

8. Kan minska risken för gallsten

 

Kaffe kan minska risken för gallsten med upp till 40 procent.

 

Tre koppar kaffe per dag kan minska risken för gallsten med 40 procent. Det visar en studie vid Harvard School of Public Health som har följt 46 000 män under tio år. Forskarna tror att det aktiva ämnet är koffein, eftersom det gör att gallblåsan drar sig samman och töms oftare, så att inga stenar hinner bildas.

9. Andas!

 

Lungfunktionen kan förbättras hos personer med astma.

 

– Koffein stimulerar andning och hjärtverksamhet och vidgar perifera blodkärl. Som läkemedel har koffein bland annat använts för att stimulera andning hos nyfödda, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket.

 

Foto: Pavel Bolotov

10. Kan skydda mot cancer

 

Kaffe kan eventuellt ha en skyddande effekt mot vissa cancerformer.

 

Kaffe har utpekats som en riskfaktor för cancer eftersom det innehåller det skadliga ämnet akrylamid som misstänks ge ökad risk för cancer. Men resultaten grundar sig främst på studier på djur och det är fortfarande oklart hur stor roll akrylamid i kaffe har för cancerrisk hos människor.

Samtidigt har polyfenolerna i kaffe nämnts som en hälsofrämjande substans, på grund av sin antioxidativa förmåga. Det är inte klarlagt vad som ger hälsoeffekten, eller vilken den specifika mekanismen är, men det spekuleras i om det kan vara en anledning till att vissa studier har visat en minskad risk för vissa cancerformer hos kaffedrickare.

Till exempel har observationsstudier vid Karolinska institutet, Lunds universitet och Umeå universitet visat att kaffedrickande kan minska risken för bröstcancer hos kvinnor. Det finns också studier som visar på minskad risk för tarmcancer och cancer i munhåla, hals och viss hudcancer.