Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Läs en bok och koppla av.
Läs en bok och koppla av.
Läs en bok och koppla av.
Läs en bok och koppla av. Foto: Shutterstock

10 saker du kan göra för att slappna av – som är gratis

Känner du dig lite stressad och skulle behöva varva ner?

Det finns mycket vi kan göra för att bli mer avslappnade.

Med inspiration från Reader’s Digest tipsar vi om tio bra metoder.

1. Gå en promenad

Har du en park, ett härligt grönområde, en skog eller en fin promenadslinga nära dig? Ta en promenad och njut av att bara vara. Strosa långsamt och upptäck saker som du kanske inte lagt märke till förut. Forskare menar även att vara 20 minuter utomhus gör oss lyckligare.

2. Gör ett fotbad

Vi går och står på våra fötter hela dagarna, men det är lätt att de glöms bort. Tappa upp ett bubbligt bad med fotsalt (du behöver inget riktigt fotbad, det går lika bra med en balja!). Sätt på lugn musik, läs en bok eller bara sitt och andas när du badar dina fötter. Efteråt smörjer du in dem med en fetare kräm och tar på ett par strumpor, så blir dina fötter riktigt mjuka och glada.

LÄS MER: 7 saker du kan göra gratis för din hälsa och välmående 

3. Bada

En aktivitet som kanske lämpar sig bäst under årets varmare månader – men det går ju faktiskt att bada året om! Om du inte är intresserad av att ta ett dopp i iskallt vatten går det så klart lika bra att bada badkar eller besöka närmsta simhall. Inträden till simhallar kostar så klart, men ofta finns det klippkort som kan göra att varje besök blir lite billigare. Smart investering för din hälsa! Simning är både en bra träningsform och avslappnande, så det går mer än fint att passa på att simma några längder när du väl är där. Annars kan du bara sjunka ner och njuta av att vara i vatten. 

4. Beundra solen

Visst, solen går upp och ner precis varenda dag – men det är fortfarande något alldeles speciellt med soluppgångar och solnedgångar. Om du är morgonpigg kan du starta dagen med att se solen resa sig över himlen, annars njuter du av den när den i stället försvinner där borta i horisonten.

5. Kolla igenom gamla foton

Att titta igenom dina fotoalbum – oavsett om de är digitala eller fysiska – kan återkalla många fina minnen. Att komma ihåg hur mycket du hunnit med i livet kan få dig att sätta dina dagliga problem i perspektiv, och då få dig att lättare slappna av och bara go with the flow.

LÄS MER: 30 saker du kan göra i sommar – för ditt välmåendes skull 

6. Ring en vän

Att höra rösten av din bästa kompis eller kanske din mamma kan direkt få dig att slappa av på ett sätt som ett sms eller meddelande i chatten inte lyckas med. Om det är något särskilt just nu som gör dig stressad eller som tynger dig är det också perfekt att lyfta problemet med den du litar på. Även om personen inte kan lösa det åt dig, kan hen ge dig stöttning och råd på vägen.

7. Meditera

Meditation är ett kraftfullt verktyg för att slappna av. Och det bästa av allt är att vi bara behöver oss själva och en tyst och lugn plats. Om du är nybörjare så finns det många bra meditationsappar som är gratis. Det är bara att söka runt i din appstore och välja den som passar dig bäst. En populär meditationsapp heter Headspace, som man kan testa på gratis.

8. Besök biblioteket

Bibliotek är gratis, om du inte vill låna hem böcker men bibliotekskort brukar oftast inte vara så dyra. Bibliotek är tysta, så välj ut en bok du vill läsa och sedan kan du slappna av i timmar och fångas in en historia.

LÄS MER: 11 sätt: Så larmar din kropp när du stressar för mycket 

9. Lyssna på musik eller en podcast

Lägg dig bekvämt i soffan, eller kanske hängmattan om vädret tillåter, och sätt på din favoritmusik eller en bra podd. Det finns podcasts för alla tillfällen. När du bara vill höra två vänner prata, när du vill lära dig något, intervjuer eller lyssna på ett spännande fall. Du kan också ta igen Sommar- och Vinterprat du inte hunnit lyssna på än.

10. Drick en kopp te

Te har hjälpt oss slappna av i århundraden. Teer som kan få oss lite extra avslappade är kamomill och lavendel. Att dricka en kopp te om dagen medför dessutom flera hälsofördelar.