Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 19 maj 2015 16:39

10 mest sökta diagnoserna på 1177.se

Sökningarna kan delas upp i två typer: De som googlar sina symptom, ooh de som googlar de sjukdomar som de misstänker att de har.

Sökningarna kan delas upp i två typer: De som googlar sina symptom, ooh de som googlar de sjukdomar som de misstänker att de har.

Foto: Petro Feketa

Magsjuka, halsfluss och urinvägsinfektion.

Det är de sjukdomar som folk söker på mest på 1177 Vårdguiden.

Enligt läkaren Kenneth Nolkrantz är det framför allt medicinska vardagsproblem som engagerar folk, snarare än livshotande tillstånd.

– Cancerdiagnoserna brukar till exempel inte ligga så jättehögt, säger han till Hälsoliv.

Listan här intill gäller visserligen de mest besökta sidorna under april 2015. Men statistiken är ganska representativ för hela året, menar Kenneth Nolkrantz, sakkunnig läkare på 1177 Vårdguiden:

– Den varierar litegrann, men många av de här sjukdomarna och symptomen återkommer. Vattkoppor var kanske lite förvånande, men det är möjligt att det var en topp i april, det vet jag inte.

Enligt honom kan man dela upp de vanligaste sökningarna i två typer. Dels googlar folk på sina symptom, alltså tillstånd som de upplever just nu. Dels googlar de på sjukdomar som de misstänker att deras symptom kan bero på.

Att diarré och kräkningar toppar sökningarna på 1177 Vårdguiden kan alltså tänkas spegla att det går mycket magsjuka – medan sökningarna på lunginflammation lika gärna skulle kunna bero på att det hostas mycket.

– Det tyder alltså inte på att lunginflammation är så vanligt förekommande, utan snarare att det finns en rädsla för det.

Vilka sjukdomar och symptom som är mest eftersökta på nätet påverkas också av vad medierna rapporterar mycket om för stunden.

– Tidigare under året låg till exempel ebola högt upp.

Huruvida det gör folk lugnare eller oroligare att googla sina besvär är omdiskuterat, men i egenskap av läkare är Kenneth Nolkrantz positiv till beteendet:

– Det verkar som att väldigt många i dag googlar information innan de går till vårdcentralen eller ringer sjukvårdsrådgivningen – och det tror jag är bra. Då har man en viss förförståelse, säger han.

 

Läs också:

Magsjuka: Hjälper verkligen coca-cola?

Så undviker du urinvägsinfektion