Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 8 jan 2018 19:00

Test: 4 eko-tvättmedel som är bra för miljön

Tänker du på vad ditt tvättmedel innehåller? Det kanske du borde göra. 

Om du vill ha rena kläder utan att behöva utsätta kroppen för onödiga tillsatser och kemikalier så finns det nu ekologiska alternativ som är snälla mot huden och bra för allergiker.

Hälsoliv har testat några ekologiska tvättmedel som dessutom är miljövänliga.

Hälsoliv har under några veckor testat på miljömärkta tvättmedel, skonsammare alternativ till de traditionella tvättmedlen som är vanliga i storköpen. Testet har genomförts med alla typer av kläder i 40-gradersprogram på tvättmaskinen.

Attitude Tvättmedel Wildflowers/Citrus Zest

Cirkapris: 100 kronor/1050ml.

Vår testfavorit Attitude ger tvätten en fin fräschör och fungerar bra både till kulör- och vittvätt, pluspoäng på en diskret och trevlig doft i båda tvättmedlen.

Detta flytande ekologiska tvättmedel är fritt från fosfater och färgämnen, innehåller inget från djurriket och är veganskt.

KÖP HÄR: Upp till 20% rabatt på ekologiska tvättmedel – erbjudande från webbshopen Happy Green i samarbete med Hälsoliv  

Sonett Tvättmedel Flytande Lavendel

Cirkapris 140 kronor/2 liter.

Flytande tvättmedel som ger en utmärkt renhetskänsla, enligt tillverkaren ska denna vara särskilt lämplig vid lägre temperaturer vilket kan intygas av testningen. Biologiskt nedbrytbart tvättmedel som är fritt från allergener och enzymer, miljövänligt utan syntetiska ämnen som även fungerar bra vid hårt vatten. Har en mild lavandeldoft som är lätt att tycka om.

Ecover Zero Tvättmedel Color

Cirkapris 70 kronor/750 gram

Det mest prisvärda av de ekologiska tvättmedlen i detta test. Rekommenderas för hudkänsliga och allergiker. Parfymfritt och det finns inget att invända mot tvättresultatet, men känns inte lika fräscht som framför allt Attitude.

KÖP HÄR: Upp till 20% rabatt på ekologiska tvättmedel – erbjudande från webbshopen Happy Green i samarbete med Hälsoliv

Sonett Tvättmedel Pulver koncentrat

Cirkapris 170 kronor/2,4 kilo

Har samma miljövänliga egenskaper som testets andra Sonett-tvättmedel och tvåltvättpulvret ska tillföras direkt till tvätten i trumman. Huvudingrediensen är vegetabilisk såpa och detta tvättmedel är helt biologiskt nedbrytbart. Vi föredrog det flytande tvättmedlet som var med i testet.