Bjud på en festlig och grön sommarbuffé

Erika Kits Gölevik bjuder på en härlig och matig sallad till sommarens bufféer

Student, bröllop och andra festligheter kan dugga tätt i dessa tider. 

Och gästerna kan komma med önskemål med allt ifrån vegansk eller vegetarisk kost, glutenfritt, LCHF eller mjölkfritt. 

Vi tipsar om våra favoriter på buffébordet som förhoppningsvis gör gästerna både nöjda och mätta.

Andra har också läst

Vegetariskt med halloumi, veganska tacos och glutenfria muffins. Hälsoliv har samlat godaste rätterna till buffén – som passar alla. 

Vegetariskt

Foto: Eva Hildén

Tabbouleh med grillad aubergine, zucchini, paprika och salladslökar blir gott till halloumispetten, eller till något annat grillat! Recept: Lena Söderström

Tabbouleh med grillade grönsaker & halloumispett

Det här behöver du (6 portioner):

4 portioner bulgur eller couscous

2–3 salladslökar

1 stor knippa bladpersilja

färsk mynta, plockade blad från 1–2 kvistar

1 citron, färskpressad saft

1 vitlöksklyfta, pressad

2 msk olivolja

Grönsaker:

1 aubergine

1 zucchini

2–3 salladslökar

1 paprika

3–4 msk olivolja

salt och peppar

Spett:

halloumi

12–18 cocktailtomater

4 msk olivolja

½ tsk chiliflingor

Så gör du: 

Koka grynen enligt anvisning på förpackningen och låt svalna.

Ansa och finhacka salladslöken. Hacka persiljan och myntan fint. Blanda ihop citronsaft och vitlök i en bunke. Blanda i oljan, lite i taget. Blanda i salladslök, persilja och mynta. Blanda i grynen. Täck med plastfilm och ställ kallt.

Ansa och skär aubergine och zucchini i cirka 1 centimeter tjocka skivor. Ansa och dela löken. Dela, kärna ur och skär paprikan bitar.

Pensla grönsakerna med olivoljan. Grilla grönsakerna och krydda dem med salt och peppar.

Spett: Skär halloumi i bitar och trä på spett tillsammans med tomater. Pensla spetten med oljan blandad med chiliflingorna. Grilla spetten.

Blanda de grillade grönsakerna med gryn- och örtsalladen. Servera med spetten.

LÄS MER 16 vegetariska livsmedel som är rika på järn 

Veganskt

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Salladstacos. Recept: Elisabeth Johansson

Salladstacos med oumph

Det här behöver du (6 portioner):

6 stora isbergssalladsblad

1 liten klyfta rödkål, cirka 75 g

1 ⁄4 stor papaya

1 avokado

150 g oumph, naturell the chunk

olja att steka i

1 tsk fajitaskrydda

1 dl jordnötter eller cashewnötter

Avokadodressing:

1 avokado

1 vitlöksklyfta, pressad

1 ⁄2 dl sojayoghurt

1 krm salt

1 krm vitpeppar, malen

Tillbehör:

ärtskott

Så gör du (30 minuter): 

Lägg upp salladsbladen på en stor bricka eller ett fat.

Strimla eller hyvla rödkålen fint. Skala och skär papayan i tärningar. Skala och skär avokadon i tärningar.

Stek oumph i olja på medelvärme tills den börjar bli gyllenbrun. Strö över fajitaskryddan.

Lägg rödkål, papaya, avokado och oumph i salladsbladen. Lägg på avokadosås och strö över nötterna.

Avokadodressing: Skala och kärna ur avokadon.

Mixa avokadon och vitlöken, tillsätt sojayoghurt. Smaka av med salt och peppar.

Servera salladstacosen med ärtskott.

Glutenfritt

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Potatispizza utan gluten är perfekt buffémat. Recept: Elisabeth Johansson

Potatispizza med mozzarella & rosmarin
Om du vill – toppa med löjrom, hackad rödlök och gräddfil.

Det här behöver du (till 4 pizzor):

15 g jäst

3 dl vatten, ljummet

½ dl rapsolja

1 tsk salt

7 ½ dl glutenfri mjölmix (färdigköpt eller enligt recept nedan)

1 msk psylliumfrömjöl, fiberhusk eller psyllium

Fyllning:

6 potatisar

125 g mozzarella (1 pkt)

färsk rosmarin

Glutenfri mjölmix:

7 dl rismjöl

5 dl bovetemjöl

2 dl majsmjöl

2 dl potatismjöl

Så gör du:

Sätt ugnen på 250 grader.

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, olja och salt.

Blanda mjölmix och psylliumfrömjöl och blanda ner i degvätskan. Arbeta degen smidig ett par minuter. Sätt plastfolie på bunken och låt jäsa i 30 minuter.

Vänd upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i fyra bitar. Baka ut runda eller rektangulära pizzor, cirka en halv centimeter tunna. Lägg pizzorna på plåtar med bakplåtspapper och förgrädda i 4–5 minuter. Ta ut pizzorna och sänk temperaturen till 235 grader.

Skala och hyvla potatisen tunt på en mandolin och fördela skivorna över pizzorna. Lägg på ost och strö över rosmarin och grädda mitt i ugnen i cirka 10–15 minuter.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Hampafröknäcke. Recept: Elisabeth Johansson

Knaprigt hampafröknäcke

Det här behöver du (48 stycken):

3 dl solrosfrön

1 dl sesamfrön

1 1/2 dl hampafrön

2 dl pumpakärnor

2 msk psylliumfrömjöl (fiberhusk eller psyllium)

1/2 tsk salt

5 dl vatten

Så gör du (20 minuter):

1. Sätt ugnen på 155 grader.

2. Blanda ihop alla frön med psylliumfrömjöl i en skål.

3. Tillsätt salt och vatten, rör om ordentligt i några minuter, tills det börjar tjockna. Låt smeten svälla i 5 min.

4. Dela degen i två bitar och kavla ut varje degbit mellan två bakplåtspapper. Lägg det på plåtar och dra bort det översta bakplåtspapperet på båda.

5. Sätt in plåtarna i ugnen i 20 minuter, byt plats på plåtarna och grädda ytterligare 20-25 minuter, tills de torkat.

6. Titta till bröden mot slutet.

7. Flytta över hela bakplåtspappret på ett galler.

8. Låt knäcket svalna och ta bort det från bakplåtspappret, bryt i bitar. Förvara i lufttät burk.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Fräscha cupcakes med smak av läcker, syrlig citron!

Glutenfria citroncupcakes

Du behöver (12 stycken):

125 g smör, mjukt

1 dl sötströ, stevia eller lättströ

1 dl honung

2 ägg

4 dl glutenfri mjölmix, till exempel Lailas mjölmix, eller blanda själv

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

1 ½ dl gräddfil

1 citron, finrivet skal och saft

Frosting:

300 g Philadelphia, rumstempererad

½ dl honung

50 g smör, mjukt

½ citron, saft och finrivet skal

Till garnering:

½ citron, finrivet skal

Så gör du:

Muffins: sätt ugnen på 200 grader.

Vispa smöret, sötströt, stevian eller lättströt och honung fluffigt.

Tillsätt ett ägg i taget.

Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten växelvis med gräddfilen. Vänd ner citronskalet och citronsaften i smeten.

Häll smeten i pappersformar i en muffinsplåt (har du inte någon muffinsplåt kan du köpa muffinsformar gjorda av lite grövre papper för mer stadga).

Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.

Frosting: mixa färskosten och honungen, vispa ihop med smör, citronsaft och citronskal med elvisp.

Fyll upp i en spritspåse med stjärntyll, spritsa på muffinsen.

Garnering: garnera med finrivet citronskal.

LCHF

Foto: Joel Wåreus

God röra som passar utmärkt till sallader, fisk eller kött.

Ricottaröra med soltorkade tomater, vitlök och basilika

Det här behöver du (4 portioner): 

 250 g ricotta

1 dl gräddfil

2 vitlöksklyftor, skalade

8 soltorkade tomater

½ kruka basilika

salt

svartpeppar, malen

Till garnering:

soltorkade tomater, hackade

basilika

svartpeppar, malen

Så gör du:

Blanda ricotta och gräddfil.

Skala och hacka vitlöken. Hacka de soltorkade tomaterna och basilikan och vänd ner i röran.

Smaka av med salt och peppar.

Garnera med soltorkade tomater, basilika och strö över svartpeppar.

Foto: Joel Wåreus

En fräsch och mättande LCHF-sallad med avokado, mozzarella, bresaola och valnötter.

Avokadosallad med bresaola

(Ta bort bresaolan så blir salladen vegetarisk) 

Du behöver (4 portioner):

70 g blandad sallad, till exempel grönsallad och machésallad eller rucola

4 avokador

250 g (2 paket) mozzarella

20 skivor bresaola (lufttorkat nötkött)

8 cocktailtomater

½ rödlök

50 g valnötter

flingsalt

svartpeppar, malen

avokadoolja eller olivolja

Så gör du:

Lägg salladen på ett stort fat.

Skala och skär avokadon och mozzarellan i bitar och lägg på salladen, lägg på bresaolan.

Dela på cocktailtomaterna, skär rödlöken i tunna ringar och lägg det på salladen.

Strö över valnötter, flingsalt och malen svartpeppar.

Ringla över olja.

LÄS OCKSÅ: Så svänger du ihop nyttig chokladglass – på en minut

Mjölkfritt

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Salty raw snickers. Recept: Elisabeth Johansson

Salty raw snickers

Det här behöver du (16 bitar): 

Botten:

2 dl paranötter

2 dl jordnötter

15 dadlar, kärnfria

1 dl kakao

1 ⁄2 dl kakaonibs

1 ⁄2 tsk salt

1 ⁄2 tsk vaniljpulver

Fyllning:

4 bananer

2 dl jordnötssmör

1 1 ⁄2 msk kakao

1 1 ⁄2 msk lucuma, sött pulver finns i hälsokostbutiker

1 dl kokosolja

Till garnering:

3 ⁄4 dl jordnötter, hackade

1 tsk flingsalt

Så gör du:

Botten: Mixa nötterna grovt, tillsätt övriga ingredienser till botten och mixa ihop.

Tryck ut massan i en form, cirka 20 × 20 centimeter, klädd med bakplåtspapper.

Fyllning: Skala bananerna och skiva ner i mixern. Lägg i resten av ingredienserna och mixa slätt.

Montering: Bred fyllningen över botten. Strö över jordnötter och flingsalt.

Ställ in formen i frysen i minst 4–5 timmar. Strö eventuellt över lite extra flingsalt.

Servering: Skär upp i bitar och servera lite halvfrusna.

LÄS MER Fler goda recept hittar du hos Mitt kök (EXTERN LÄNK)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer