CashewnötNäringsinnehåll per 100 gramProtein: 15,3 g.Kolhydrater: 25,9 g.Fett: 46,5 g.Kalorier: 590 kcal.Kostexperten Fredrik  Paulún: Detta är en bra produkt men den hamnar trots allt i bakvattnet  jämfört med de flesta andra nötterna med avseende på innehåll av  vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det relativt låga priset och  mångsidigheten gör dock cashewnöten till något jag själv använder i  matlagning och bakning. Man kan göra en fantastisk kladdkaka enbart med  cashewnötter, dadlar och kakao.
ParanötNäringsinnehåll per 100 gramProtein: 14,3 g.Kolhydrater: 4,8 g.Fett: 66,4 g.Kalorier: 679 kcal.Fredrik  Paulún: En nöt som sticker ut tack vare sitt extremt höga innehåll av  selen. Det är ett mineral som används när kroppen gör egna antioxidanter  och många har brist på det. Det räcker faktiskt med en enda paranöt  dagligen för att både nivån av selen, och den antioxidant kroppen  tillverkar av den, ska öka mätbart. 100 gram paranötter ger hela  dagsbehovet av magnesium.
MacadamianötNäringsinnehåll per 100 gramProtein: 9 g.Kolhydrater: 8 g.Fett: 74 g.Kalorier: 740 kcal.Fredrik  Paulún: Macadamianöten är världens fetaste nöt och innehåller därför  mindre av andra näringsämnen. Dessutom innehåller den relativt lite  antioxidanter och andra näringsämnen, och ska mer ses som ett nyttigt  godis än ett riktigt hälsosamt livsmedel. Det har en hög halt  palmitoljesyra vilket är en fettsyra som inte verkar vara den bästa för  blodfetterna. Det höga priset förstärker också min uppfattning om att  andra nötter är att föredra.
JordnötNäringsinnehåll per 100 gramProtein: 25,7 g.Kolhydrater: 8,2 g.Fett: 49 g.Kalorier: 587 kcal.Fredrik  Paulún: Jordnöten är egentligen en baljväxt och har inte riktigt samma  näringsmässiga kvaliteter som riktiga nötter med avseende på fetter etc.  Dessutom rostas alltid nötter och då bildas en del tveksamma ämnen som  kallas AGE och tycks öka inflammationerna i kroppen. Trots det är  rostade jordnötter mycket bättre som snacks än till exempel chips som  innehåller mycket mer av dessa skadliga ämnen. Jordnötter innehåller  också en del bra saker som resveratrol. Det är ett av de ämnen som gör  rödvin nyttigt och i jordnötterna slipper du alkoholen.
HasselnötNäringsinnehåll per 100 gramProtein: 25,7 g.Kolhydrater: 8,2 g.Fett: 49 g.Kalorier: 587 kcal.Fredrik  Paulún: Proteinrik och god! Kan jämföras med mandeln när det gäller  näringsinnehållet. Turkiska hasselnötter har en mycket intressant  egenskap då de är väldigt rika på krom. Det är ett mineral som behövs  för insulinkänsligheten och många har för låga kromnivåer, och brist  ökar risken för diabetes typ 2.
MandelNäringsinnehåll per 100 gramProtein: 20 g.Kolhydrater: 13,4 g.Fett: 52 g.Kalorier: 609 kcal.Fredrik  Paulún: Mandel är proteinrik vilket gör den lämplig att ha i  mellanmålsblandningar som ska mätta bra. Många av de antioxidanter som  finns i mandelns bruna innerskal är identiska med de som finns i frukt  och grönsaker. Byter man ut en viss kalorimängd av annan mat mot mandlar  går man i regel ner i vikt. Innehållet av E-vitamin är mycket högt och  60 gram mandlar ger hela dagsbehovet.
PistaschnötNäringsinnehåll per 100 gramProtein: 20,5 g.Kolhydrater: 21,7 g.Fett: 48,5 g.Kalorier: 606 kcal.Fredrik  Paulún: En nöt som är rik på både antioxidanter och protein och  innehåller dessutom naturligt kolesterolsänkande ämnen. Eftersom den  rostas i sitt skal är rostade och saltade pistaschnötter helt okej som  snacks. En rolig detalj är att själva skalandet av nötterna gör att man  äter långsammare och därmed mindre. Det är en mycket bra källa till  framför allt B-vitaminer och 100 gram ger hela dagsbehovet av vitamin  B6.
ValnötNäringsinnehåll per 100 gramProtein: 14,3 g.Kolhydrater: 13 g.Fett: 62 g.Kalorier: 669 kcal.Fredrik  Paulún: Valnöten är en av våra nyttigaste nötter med ett högt innehåll  av omega 3-fettsyror såväl som antioxidanter. Användes av de gamla  grekerna som ett motmedel mot dåligt minne och det lär ha funkat tack  vare just omega 3-fettsyrorna. 100 gram valnötter ger nästan halva  dagsbehovet av magnesium vilket är ett mineral som är viktigt för bland  annat hjärt-kärlhälsa. Äts helst naturella eftersom rostade valnötter  tappar i både fettkvalitet och antioxidantmängd.
PekannötNäringsinnehåll per 100 gramProtein: 7,8 g.Kolhydrater: 8,8 g.Fett: 68 g.Kalorier: 686 kcal.Fredrik  Paulún: Den mest antioxidantrika nöten av alla! Trots det får den bara  en fyra i getingbetyg. Anledningen till det är det låga innehållet av  protein vilket gör att den inte är en perfekt nöt för mellanmålet.
PinjenötNäringsinnehåll per 100 gramProtein: 13,7 g.Kolhydrater: 9,4 g.Fett: 68,4 g.Kalorier: 699 kcal.Fredrik  Paulún: Pinjenöten är botaniskt sett ett frö och kan därför konsumeras  av de flesta som är nötallergiker. Det är toppen eftersom den i stort  sett har ett näringsinnehåll som motsvarar en genomsnittlig nöt. Viss  forskning tyder på att pinjenöten kan hjälpa till med viktminskning tack  vare en speciell fettsyra som finns i den.
1 AV 10
CashewnötNäringsinnehåll per 100 gramProtein: 15,3 g.Kolhydrater: 25,9 g.Fett: 46,5 g.Kalorier: 590 kcal.Kostexperten Fredrik Paulún: Detta är en bra produkt men den hamnar trots allt i bakvattnet jämfört med de flesta andra nötterna med avseende på innehåll av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det relativt låga priset och mångsidigheten gör dock cashewnöten till något jag själv använder i matlagning och bakning. Man kan göra en fantastisk kladdkaka enbart med cashewnötter, dadlar och kakao.
Foto: Elena Schweitzer
2 AV 10
ParanötNäringsinnehåll per 100 gramProtein: 14,3 g.Kolhydrater: 4,8 g.Fett: 66,4 g.Kalorier: 679 kcal.Fredrik Paulún: En nöt som sticker ut tack vare sitt extremt höga innehåll av selen. Det är ett mineral som används när kroppen gör egna antioxidanter och många har brist på det. Det räcker faktiskt med en enda paranöt dagligen för att både nivån av selen, och den antioxidant kroppen tillverkar av den, ska öka mätbart. 100 gram paranötter ger hela dagsbehovet av magnesium.
Foto: Elena Schweitzer
3 AV 10
MacadamianötNäringsinnehåll per 100 gramProtein: 9 g.Kolhydrater: 8 g.Fett: 74 g.Kalorier: 740 kcal.Fredrik Paulún: Macadamianöten är världens fetaste nöt och innehåller därför mindre av andra näringsämnen. Dessutom innehåller den relativt lite antioxidanter och andra näringsämnen, och ska mer ses som ett nyttigt godis än ett riktigt hälsosamt livsmedel. Det har en hög halt palmitoljesyra vilket är en fettsyra som inte verkar vara den bästa för blodfetterna. Det höga priset förstärker också min uppfattning om att andra nötter är att föredra.
Foto: Diana Taliun
4 AV 10
JordnötNäringsinnehåll per 100 gramProtein: 25,7 g.Kolhydrater: 8,2 g.Fett: 49 g.Kalorier: 587 kcal.Fredrik Paulún: Jordnöten är egentligen en baljväxt och har inte riktigt samma näringsmässiga kvaliteter som riktiga nötter med avseende på fetter etc. Dessutom rostas alltid nötter och då bildas en del tveksamma ämnen som kallas AGE och tycks öka inflammationerna i kroppen. Trots det är rostade jordnötter mycket bättre som snacks än till exempel chips som innehåller mycket mer av dessa skadliga ämnen. Jordnötter innehåller också en del bra saker som resveratrol. Det är ett av de ämnen som gör rödvin nyttigt och i jordnötterna slipper du alkoholen.
Foto: Elena Schweitzer
5 AV 10
HasselnötNäringsinnehåll per 100 gramProtein: 25,7 g.Kolhydrater: 8,2 g.Fett: 49 g.Kalorier: 587 kcal.Fredrik Paulún: Proteinrik och god! Kan jämföras med mandeln när det gäller näringsinnehållet. Turkiska hasselnötter har en mycket intressant egenskap då de är väldigt rika på krom. Det är ett mineral som behövs för insulinkänsligheten och många har för låga kromnivåer, och brist ökar risken för diabetes typ 2.
Foto: Elena Schweitzer
6 AV 10
MandelNäringsinnehåll per 100 gramProtein: 20 g.Kolhydrater: 13,4 g.Fett: 52 g.Kalorier: 609 kcal.Fredrik Paulún: Mandel är proteinrik vilket gör den lämplig att ha i mellanmålsblandningar som ska mätta bra. Många av de antioxidanter som finns i mandelns bruna innerskal är identiska med de som finns i frukt och grönsaker. Byter man ut en viss kalorimängd av annan mat mot mandlar går man i regel ner i vikt. Innehållet av E-vitamin är mycket högt och 60 gram mandlar ger hela dagsbehovet.
Foto: Elena Schweitzer
7 AV 10
PistaschnötNäringsinnehåll per 100 gramProtein: 20,5 g.Kolhydrater: 21,7 g.Fett: 48,5 g.Kalorier: 606 kcal.Fredrik Paulún: En nöt som är rik på både antioxidanter och protein och innehåller dessutom naturligt kolesterolsänkande ämnen. Eftersom den rostas i sitt skal är rostade och saltade pistaschnötter helt okej som snacks. En rolig detalj är att själva skalandet av nötterna gör att man äter långsammare och därmed mindre. Det är en mycket bra källa till framför allt B-vitaminer och 100 gram ger hela dagsbehovet av vitamin B6.
Foto: Elena Schweitzer
8 AV 10
ValnötNäringsinnehåll per 100 gramProtein: 14,3 g.Kolhydrater: 13 g.Fett: 62 g.Kalorier: 669 kcal.Fredrik Paulún: Valnöten är en av våra nyttigaste nötter med ett högt innehåll av omega 3-fettsyror såväl som antioxidanter. Användes av de gamla grekerna som ett motmedel mot dåligt minne och det lär ha funkat tack vare just omega 3-fettsyrorna. 100 gram valnötter ger nästan halva dagsbehovet av magnesium vilket är ett mineral som är viktigt för bland annat hjärt-kärlhälsa. Äts helst naturella eftersom rostade valnötter tappar i både fettkvalitet och antioxidantmängd.
Foto: Elena Schweitzer
9 AV 10
PekannötNäringsinnehåll per 100 gramProtein: 7,8 g.Kolhydrater: 8,8 g.Fett: 68 g.Kalorier: 686 kcal.Fredrik Paulún: Den mest antioxidantrika nöten av alla! Trots det får den bara en fyra i getingbetyg. Anledningen till det är det låga innehållet av protein vilket gör att den inte är en perfekt nöt för mellanmålet.
10 AV 10
PinjenötNäringsinnehåll per 100 gramProtein: 13,7 g.Kolhydrater: 9,4 g.Fett: 68,4 g.Kalorier: 699 kcal.Fredrik Paulún: Pinjenöten är botaniskt sett ett frö och kan därför konsumeras av de flesta som är nötallergiker. Det är toppen eftersom den i stort sett har ett näringsinnehåll som motsvarar en genomsnittlig nöt. Viss forskning tyder på att pinjenöten kan hjälpa till med viktminskning tack vare en speciell fettsyra som finns i den.
Foto: Elena Schweitzer

Håll dig smal och frisk genom att äta nötter

Kan nötter förlänga ditt liv? Enligt en studie som nyligen publicerades i New England Journal of Medicine är svaret ja.

Danielle Deasismont

Forskningsledaren Charles Fuchs, från Dana-Farber Cancer Institute, menar att risken att dö i hjärtsjukdom sänks med 29 procent och risken att dö av cancer minskar med 11 procent. Slutsatserna är baserade på data från två större studier som har pågått sedan 80-talet där forskarna har följt 120 000 personer under 30 år.

Minskade risken att dö

För de som åt minst 28 gram nötter, ungefär en näve, om dagen minskade risken att dö i förtid. Dessutom var de som åt nötter smalare. Nötter har tidigare haft dåligt rykte bland de som försöker minska i vikt på grund av det höga kaloriinnehållet men har på senaste tid fått revansch.

– Alla nötter är bra om du vill gå ned i vikt. Studier visar först och främst att 10-15 procent av nötternas kaloriinnehåll faktiskt hamnar i toaletten. Dessutom mättar de så bra per kalori att du äter mindre av annat som kanske är onyttigt.

Ökar energiförbrukningen

Det verkar också som att vissa av fetterna i nötter faktiskt kan öka energiförbrukningen i levern, vilket är detsamma som att din energiförbrukning ökar, säger kostrådgivaren Fredrik Paulún som inte är förvånad över den nya studien.

– Nötter ger långt liv och hälsa! Det beror på flera faktorer men den höga halten näringsämnen hör till det viktigaste. Kroppen fungerar helt enkelt bättre när den har alla vitaminer, mineraler och antioxidanter den behöver, säger han.

 

Läs mer om hur du håller dig i form i nya numret av Min Hälsa. I butik 12-25 februari.