Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Experten tipsar om hur du får energi till att orka igenom vintern.
Experten tipsar om hur du får energi till att orka igenom vintern.
Experten tipsar om hur du får energi till att orka igenom vintern.
Experten tipsar om hur du får energi till att orka igenom vintern. Foto: Lev Dolgachov/ Colourbox

Håll dig i form med rätt mat och träning

Vinterns korta dagar och kalla väder kan göra det svårt att hitta energin för rätt mat och träning.

Men PT:n Olga Rönnberg har knep för att hjälpa hälsan på traven.

– När det är så här mörkt och jävligt är det ännu viktigare att hålla i gång, säger hon.

För många sjunker motivationen i botten när vädret går över i snöblandat regn och dagarna tar slut klockan 15.00. Vintern kommer med tröttheten och det blir lätt att man sitter hemma och knaprar pepparkakor. 

Men det är en ond cirkel som är viktig att bryta sig ut ur. Enligt personliga tränaren Olga Rönnberg är svaret på gåtan att röra sig – åtminstone lite.

– Man behöver absolut inte gå ut och träna på kvällen och det går absolut bra att träna hemma. Men det är viktigt att gå ut på lunchen. Det behöver inte vara sol, den står så lågt att den inte gör skillnad, men ljuset och pausen i arbetet är både avstressande och ger energi. Rask takt i trettio minuter räcker.

Därefter är nästa steg att prioritera sömnen. I vintertid lider många av sömnbrist på grund av stress i vardagen. Mer sömn kan både minska stress och öka energireserverna.

Olga Rönnberg råder till att gå ut och gå en halvtimme på lunchrasten för att öka energinivåerna. Foto: Privat

Samtidigt ska man inte lita blint på vad motivationen säger. Det uppges vara ett misstag som hindrar många från att träna i vintertid.

– Man låter de yttre omständigheterna bestämma och lyssnar på den låga motivationen som säger att det är för kallt och mörkt, säger Olga Rönnberg.

Tänk förnuftigt om julmaten

Ett annat problem som saktar ner många under vintertid är julmaten. Med magen full av knäck, lussebullar och skumtomtar kan det kännas motigt att gå ut att träna.

Men där råder Olga Rönnberg till sunt förnuft.

– Man kanske inte behöver laga julborg för en hel armé. Vem behöver 50 knäck liksom? Det kanske räcker med 20 stycken. 

Att laga julgodis i rätt mängd minskar också risken att man går och nallar från överblivet godis under veckor fram över. Men självklart är det också viktigt att unna sig. Julen är till för att njuta, vilket absolut går bra så länge det sker i balans. 

Ett viktigt tips från experten är att utöver julmaten också vara noggrann med att äta tillräckligt med fiber för magens skull.

– Man ska fortsätta äta grönt så mycket som möjligt. Det är också viktigt med fiberrik mat eftersom man rör sig mindre, vilket gör att tarmarna inte fungerar lika bra.

 

Tipsen för en frisk och hälsosam vinter

Träningen

 

Försök att gå ut en halvtimme på lunchen när det är ljust. En rask promenad minskar stress och höjer energinivåerna.

 

Det går bra att träna hemma om du inte vill gå ut i vinterrusket. Styrkeövningar, yoga och dans är bara några exempel på inneträning.

 

Glöm inte vardagsmotionen. Att ta trappan i stället för hissen, eller att gå av bussen några stationer för tidigt och traska sista vägen kan göra mycket.

 

Lita inte för mycket på motivationsnivåerna. Då finns risken att det inte blir någon träning alls när det är som mörkast och kallast. Försök i stället att tänka på hur bra du mår när träningen är avslutad.

 

Sömnen

 

Var noggrann att prioritera sömnen under de mörka månaderna. Många har det stressigt i vardagen och sömnbrist kan öka på stressen. 

 

Ljuset gör mycket för energinivåerna, men nu när solen står som lägst kan det krävas en hjälp på traven. B3 tillskott innehåller de vitaminer vi vanligtvis får från solen, vilket kan göra dig piggare.

 

Maten

 

Ät balanserad och bra kost. Försök att äta mycket grönt, så som baljväxter, gröna bladväxter, frukt och grönsaker. 

 

Ät mycket fibrer för att bidra till god tarmfunktion. När vi rör oss mindre funkar tarmarna sämre – då blir fibrerna viktigare. Fiberrik mat är till exempel frukt, grönsaker, bönor, linser och grovt bröd.

 

Järnbrist kan också leda till trötthet. Rikligt med järn hittar du i magert rött kött, ägg, bönor, baljväxter och fullkornsprodukter. 

 

Försök att vara förnuftig när det kommer till julmaten. Självklart ska du njuta vid julbordet, men balansera måltiden så att du inte överkonsumerar godis, bullar och julmust.

 

Källa: Vårdguiden, Olga Rönnberg