Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Håll dig frisk och lev längre med GI-kost

Hundra år av sockersnaskande. Det är ­boven bakom vår galopperande­ ­fetmaepidemi och orsaken till många allvarliga sjukdomar, enligt ­vetenskaps­journalisten Ann Fernholm.

SVENSKARNA I SOCKERCHOCK

En svensk äter i genomsnitt ungefär 60 kilo socker om året - då räknas både vanligt vitt socker och annat socker som laktos, fruktossirap, glukos och stärkelsesirap.

Ann Fernholm, vetenskapsjournalist. I november kom Ann Fernholm ut med bokenAnn Fernholm, vetenskapsjournalist. I november kom Ann Fernholm ut med bokenAnn Fernholm, vetenskapsjournalist. I november kom Ann Fernholm ut med boken
Ann Fernholm, vetenskapsjournalist. I november kom Ann Fernholm ut med boken Foto: Foto: Mia Carlsson

Vetenskapsjournalisten Ann F­ernholm listar 10 goda skäl att hålla koll på kolhydraterna - och välja kolhydrater av god kvalitet.

 

1 Du lever längre

Lev längre och friskare med mat som håller blodsockret på en jämn nivå. Högt blodsocker är en bov bakom fetma och följdsjukdomar som typ 2 diabetes och fettlever.

2 Hjärtsmart

De flesta som kommer akut till sjukhus med hjärtproblem har högt blodsocker. Det är det raffinerade sockret och andra snabba kolhydrater som är farligt. Mättat fett är faktiskt bättre för hjärtat än vitt mjöl, bullar och godis. Om man minskar fettet och i stället ersätter det med socker ökar risken för hjärtinfarkt, visar studier.

3 Minskar cancerrisken

Socker eldar på kroppens tillväxtsystem. Det kan göra att cancerceller börjar växa ohämmat. Tumörer har ett stort sockersug, de använder socker som sin främsta energikälla. Personer med högt blodsocker har högre risk att avlida i cancer.

4 Mindre stelhet

Skydda din kropp från att stelna. När du har mycket socker i blodet kletar det sig fast på kroppens insida, framför allt i kroppens bindväv. Huden blir mindre elastisk och brosket blir skörare. Blodkärl och hjärta stelnar till lite. Ju äldre du är, desto mer socker sitter fast på insidan av din kropp.

5 Magen blir lugn

Många som drar ned på socker och andra snabba kolhydrater upptäcker att magen fungerar bättre. Kolhydrater är mat för tarmbakterierna, och äter man för mycket socker "övergöds" de.

6 Bränner fett

Att dra ner på kolhydraterna, och exempelvis äta enligt GI eller LCHF-metoden, kan göra din förbränning effektivare. I en studie förbrände de som åt lågkolhydratkost i genomsnitt 300 kalorier mer per dygn än de som åt en lågfettkost.

7 Håller dig mätt

Snabba kolhydrater driver upp insulinnivåerna, vilket gör dig hungrigare och ställer in kroppen på att lagra fett. Med en kost utan snabba kolhydrater är du mätt och belåten längre. Se upp för lågfettprodukter där fettet ofta är ersatt med socker eller modifierad stärkelse.

8 Hjälper äggstockarna

Hjälp dina äggstockar. Socker driver upp insulinnivåerna, som triggar äggstockarna att tillverka testosteron. För mycket manligt könshormon kan ge problem med ägglossningen, så kallat PCOS, ­(polycystiskt ovariesyndrom).

9 Ger jämnt blodsocker

Du håller blodsockret i schack. Hur mycket kolhydrater just du mår bra av är individuellt. Om du tränar kan du exempelvis äta mer kolhydrater. Varför inte köpa en blodsockermätare och testa dig fram till vad just du mår bra av?

10 Du går ner i vikt

Många har lättare att gå ner i vikt genom att dra ner på kolhydraterna än genom att räkna kalorier eller dra ner på fettet. Men alla är olika - och en diet passar inte alla människor.